Ibiza

Gokarna: Paradise Lost

image

Jag planerar aldrig att åka till Gokarna, och ända alla mina tre besök till Indien slutar upp här.

Gokarna är en helig stad med många tempel och brahmins (övre kast präster), bara vegetarisk mat, och på sistone mer och mer turister. Turisterna kommer främst för de närliggande stränderna Kudle, Om, Half Moon och Paradise Beach. När jag var i Indien första gången sades det att Gokarna var ”det nya Goa” och jag tyckte det lät spännande. Men nu, 11 år senare och en hel del mer Indien erfarenhet och insikt, vet jag att Gokarna aldrig kommer bli det nya Goa.

Gokarna är för religiöst för att tillåta partyn och droger och kött. Gokarna är en tidlös, oförändrad plats, viktig för hinduerna som ev de heligaste platserna i deras universum som är Indien. Jag har sett Gokarna 3 gånger under de senaste 11 åren; och vissa saker är totalt oförändrade. Mannen på bilden åldras; men han står kvar i sin dörröppning år efter år, klädd på samma vis, tittandes på förbipasserande. Det enda som förändras är antalet förbipasserande och antalet försäljare av kläder med Om-tryck. Jag har en bild på honom från 2006 och 2009 och nu 2015; de ser nästan identiska ut. Skillnaden är att första bilden togs med film, andra med digital kamera och tredje med iPhone .

Paradise Beach på den tiden var det mest ”out there” här, en strand med bara en chai shop och några hyddor, som attraherade det unga folket som ville gå ”ett steg längre bort”. Själv var jag bara där en natt innan malarian bröt ut och jag nästan bars ombord på en båt till gokarna, där jag stannade i två månader, sjuk, och sen långsamt tillfrisknade. Andra stannade i veckor, till och med månader, kanske med tanken att snart åka tillbaka till civilisationen, men med det dagliga, ultimat lata och sköna livet som tog över hjärnans logik och tog kroppen och själen allt djupare mot en inbillad Nirvana; mest manifesterad genom chillumens tjocka blåaktiga rök.

Paradise Beach existerar inte längre. Ingen ver riktigt vad som hände; polisen döljer någonting. Chai shopen är stängd och hyddorna jämnade med marken. Någon dog; någon blev dödad. Ryktena säger att folk ” tog LSD och flippade ut”.

Jag vet inte vad som hände, men jag kan föreställa mig. Vad det än var, så förändrade det Gokarna för alltid. När man kommer till staden tvingas man igenom en polis check point. Det är poliser på stranden varje dag. Skyltar överallt med ”fara” som första och största ord, i skrikande rött. ”Many people died here” står det på vissa skyltar, andra berättar exakt hur många som drunknat varje år.

Kanske var det så att de unga resenärerna letade efter ett nytt Goa; ett nytt utopia. Goa för 15 år sedan hade redan blivit för kommersiellt, för gentrifierat.

Men Gokarna var inte rätt plats. Det krävs extremt toleranta lokalbor för att acceptera unga resenärers sökande efter ett inre Nirvana med hjälp av partyn och droger, i still med Full Moon fester på Koh Phangan och trancepartyn i Goa.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *