På Vägen

Bättre semesterbilder? Här är 3 tips!

 

Tänkte jag rekommendera om lite olika verktyg att använda sig av för att ta bättre bilder. Oavsett om du klassar dig som amatör eller proffs så hittar du säkerligen något att ta med dig på din nästa resa. När man är runt om i världen så vill man ju gärna komma hem med ett par fina bilder, iallafall om man är som mig.

 

1. Ljus

 

(Bild vänster -strax innan solnedgång. Bild höger – mitt på dagen)

Mycket av att fånga en vacker bild handlar om ljus. Det spelar ingen roll om vilken kamera du använder eller om du har Mount Everest i bakgrunden. Det handlar om ljuset du fångar. Vad jag gillar att göra när jag är på semester är att vandra, ibland hela dagar för att ta in atmosfären av stället jag är på. Då och då springer jag på ett vackert ställe jag vill visa familj och vänner där hemma. Ofta då är problemet att det är mitt på dagen. Solen står högt upp på himlen. För att vara helt ärligt så blir då ofta bilden ganska platt, oavsett hur många filter du lägger på.

Så vad jag brukar göra när jag möter en sådan plats (om det nu är klienter jag jobbar mot så är det extra viktigt att visa platsen från sin bästa sida) är att memorera hur man tar sig dit och när morgon/kvälls ljuset börjar visa sig så är tar jag mig tillbaka och ofta då sker magin.

Vill också tillägga att självklart kan vackra bilder kan tas när som helst på dagen i alla ljus om man är kreativ. Man sätter ju limitationer på sig själv. Dock så är det betydligt lättare få en bild som står ut över mängden när man fotar under morgon eller kvällsljuset.

 

 

 

2. Den bästa kameran är den du har med dig.

Tagen med en Iphone

 

Det är väldigt lätt att tro, när man ser en vacker bild att den är tagen av ett proffs med megadyr fotoutrustning. I dessa moderna tider är det en ren och skär lögn.

“Den bästa kameran är den du har med dig” – Chase Jarvis.

Han syftade på telefonen i fickan som vi oftast har med oss överallt. När jag först hörde detta några år tillbaks så skrattade jag och tänkte att ingen kan väl ta några “bra” bilder av kvalitet med en telefon heller. Så fel jag hade.

Kolla bara in:

Kevin Russ – som enbart plåtade med en IPhone i årtal. Hans bilder är några av de vackraste jag sett. Han har även gett ut ett flertal böcker som är värda att investera i om man vill bli inspirerad.

John Bozinov – är en annan duktig fotograf från Nya Zeeland som åker runt I Antarctisk och tar bilder för klienter med sin telefon.

= .. du behöver alltså inte en stor och dyr systemkamera.

 

3. Redigering

 

Detta är något som många glömmer. Den bilden du tagit kan iofs redan vara väldigt vacker men genom små förändringar i form av bildredigering kan du förhöja alla de drag som redan existerar. Om det nu är att lyfta fram färgerna i de rosa molnen du såg innan du tog bilden eller om du bara vill lägga till lite kontraster.

Detta kan du göra genom att lägga in bilder i Lightroom om du använder en DSRL kamera. Detta program finns även som en mobilapp. Fotograferar du enbart med mobilen så kan du använda dig av en million olika appar för redigering.

Jag använder:

VSCO – huvudsakligen för redigering på min mobil. Här kan man använda sig av allt från vitbalans tillfärgbehandling, kontraster, tonvis med filter och mycket mer. De har även många filter som är baserade på gammal film, ex Kodak Portra, Fuji color osv. Om man gillar tidlösa/nostalgiska bilder.

 

 

 

4. Extra tips för den seriösa mobilfotografen

 

FOTA I RAW! De flesta mobiler är idag utrusade med närliggande utrymme till en dator(!). Fotograferar du med din mobil så är det vanligtvis med JPEG som format, detta är standard. Du kan ladda ner ett flertal appar som låter dig använda formatet RAW. Genom att fotografera i RAW-format så har bildfilerna mycket mer information i sig, ja, det tar mera plats på mobilen. Filerna blir alltså större men du får så mycket mer utrymme att göra justeringar när du redigerar bilden.

Jag använder mig av en app som heter Manual (Som ger dig möjligheten att fota I RAW men också likt en systemkamera, bestämma dina egna inställningar, såsom slutartider och bländare!)

Besök gärna min hemsida

och Instagram för mer inspiration. Titta gärna förbi och säg hej, eller om du undrar över något så är såklart bara kasta iväg ett mail!

Ha en fin vecka!

HEJ DÅ

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Bättre semesterbilder? Här är 3 tips!, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *