På Vägen

Vilken kamera använder du?

Gör ett litet mellaninlägg innan resetipsen fortsätter.

 

Får meddelanden var och varannan dag med frågan:

”Vilken kamera använder du?” 

Så tänkte att detta inlägg ska svara på just det.

 

Människor är sökande, försöker konstant utvecklas och växa. Under dessa tider när oavsett vilket håll du än ser: reklamskyltar, reklamfilmer och sponsrade artister som leder dina ögon mot en viss produkt med hopp om att du ska förbättra dig själv. Det är lätt att gå vilse i den digital världen. Man tänker ofta att ”den här nya kameran kommer att hjälpa till att ta de fantastiska bilderna jag har sett på Instagram”. Svaret här är både nej och ja.

Jag har själv varit där, i starten med fotografi, ivrig att lära mig allt jag kunde. Fokusera på mycket på vad jag vilken kamera som skulle ge mig de ”bästa bilder” snarare än hur jag använde den.  Oavsett om du har en Nikon D800 eller en D810, eller om du har 20mp eller 24mp, är det för 90% av alla användare som inte gör någon skillnad.

 

Vänster bild: Fotat med en Sony A7 II – Höger med en Hasselblad 500cm, Kodak Portra 400

 

 

Hur tar jag bättre bilder om jag inte har en bra kamera? Tjae, i mina ögon handlar det om dina ögon, visionen. Vad vill du skapa? Ju djupare jag tar mig in i världen av foton så handlar det mindre och mindre om kvaliteten på en bild, allt handlar om känslan du förmedlar.

Jag har använt massor av kameror och objektiv i mina dagar. Några av dem:

  • Nikon D90
  • Nikon D700
  • En hel drös av Iphones
  • Fuji GW690 (mediumformat)
  • Flera 35mm kameror
  • Hasselblad 500cm
  • Leica M9
  • Nikon D610
  • Nikon D800
  • Och slutligen, en Sony A7 II

(Detta är under en period av 10 år)

Jag är ingen tekniknörd,  så jag skulle idag inte veta på förhand vad är skillnaden mellan en Sony A7II eller III. Vad jag vet är att jag har slösat bort en ton pengar under mina år på att byta kameror i sökandet efter att ta bättre bilder och i slutändan bli en bättre fotograf. Jag vet också att med alla kameror jag har använt, så har inte min stil och bilden i slutändan, ändras inte på grund av utrustningen, utan snarare genom att pröva nya saker, göra fel, göra om, göra fel, göra om, resa och experimentera.

 

 

 

Båda bilder fotade med Iphone

 

 

För mig kom en stor förändring då jag flyttade till Norge för andra gången. Min kamera skickades med Postnord från Sverige.  Detta var en Nikon D810 plus ett 24-70mm F2.8. Ett värde på 30-40k. Paketet kom aldrig fram och Postnord ryckte på axlarna. Ingen ersättning eller ursäkt. Jag vet.. det kanske var dumt att skicka en sån dyr kamera med posten.

Då Jag hade inga pengar till en ny kamera så tog jag ett uppehåll på över ett år. På sätt och vis var det faktiskt just det jag behövde. Hitta tillbaks till rötterna.

Så istället för att jobba ihop pengar för att köpa en ny kamera, använde jag min lönecheck för att utforska Norge utan kamera. För första gången på länge kände jag mig fri att bara stå där och titta på bergen. Tiden gick och ljuset ändrats. Jag använde min fantasi istället. Detta fick mig att förstå varför jag började med fotografi från början. Att göra vad jag verkligen älskade: Resa, utforska nya platser. Kameran var bara ett medel att ta sig fram, att visa vänner och familj där hemma vad jag såg. Gradvis så växte min kärlek för att fotografera igen.

Bild Vänster:fotat med en IPHONE 6s Plus – Bild höger: Sony A7II

Efter detta uppehåll så började jag fotografera med en telefonkamera under en längre period. Jag lärde mig vikten av att fotografera i rätt ljus. Framförallt så förstod jag att jag inte ville släpa runt på en stor tung kamera väska, eller ett bökigt stativ.  När dagen kom för att investera i nya redskap några år senare visste jag att jag inte ville eller behövde ha något mer än en kamera och ett objektiv. Det var 3-4 år sedan och sedan dess har jag bara använt (om jag inte har lånat linser från vänner) ett Sigma 35mm art och en Sony A7II.

 

Ta en titt på alla bilder och jämför. Naturligtvis finns det givetvis viss skillnad mellan en iPhone och en fullframkamera i skärpa och kvalitet. Men som jag skrev ovan så handlar allt (iaf för mig) om känslan i en bild.

 

Ta en titt.

 

Bild vänster: Sony A 7II – Bild Höger: Iphone

 

Så nästa gång när du känner ett behov av att köpa nytt eller tror att bilden du sett i smått avundsjuka enbart kan tas med utrustning för tiotusentals kronor. Tänk då på vad du vill skapa? Vad som är viktigt? Istället investera i nytt redskap vartannat år, försök utforska kameran och objektivet du har tillgång till och använd pengarna till att resa. Oavsett om det är en telefon eller en gammal analog kamera som du hittat på loppis för 100kr. Börja med det. Utforska de redskap du har. Limitera dig själv och genom det så lovar jag att du kommer växa.

För i slutet. Kommer du komma ihåg vilken kamera du använde den där gången? Eller är det resan som kvarblir på minnet?

 

”The More we possess, the more distant we grow.” – Yohji Yamamoto 

 

 

Några tankar? Frågor eller något annat? Tveka inte att kontakta mig!

Besök gärna min hemsida eller sociala medier för mer inspiration!

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *