RESbloggen

Komodovaranen – världens största ödla

Hanna och Linda besöker öarna där världens största ödla huserar.

Komodovaranen är ett spännande djur. Komodovaranen är världens största ödla och väger generellt cirka 70 kilo. De finns bara i Komodo National Park. Men inte bara på ön Komodo utan de strosar också omkring i det vilda på andra öar i nationalparken: exempelvis på Rinca och Flores.

Vi besökte både Rinca och Komodo. På båda öarna handlar allt om ödlorna. Att ta sig runt själv får man inte: guider utrustade med träpåkar är obligatoriskt sällskap som ser till att du inte kommer för nära. Att hålla avstånd är viktigt. De må se ut som döda sälar som ligger och lapar sol men de är snabba när de väl har bestämt sig för att gå till attack. Har du ett blodigt sår vill det sig till att du täcker det ordentligt. Ödlorna har ett välutvecklat luktsinne och luktar du blod: då fångar du deras intresse (har du mens måste du säga till guiderna innan så att de kan hålla extra koll på dig).

Ödlornas bett är giftiga och blir du biten krävs läkarvård direkt. Både på grund av infektionsrisken och för att du inte ska tappa för mycket blod.

Det finns olika långa turer runt öarna: på Komodo erbjuds allt från en timmes promenad till fem timmars vandring i djungeln. En timme räcker gott och väl om ditt enda mål är att se en komodovaran. Även om det är som en av våra guider säger:

– Vi kan aldrig garantera att du får se en komodovaran, de är vilda och som med alla vilda djur kan man aldrig garantera någonting.

Samtidigt som han lägger till:

– Men jag har aldrig varit med om att man inte får se åtminstone en.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *