Surf&Yogabloggen

Costa Rica

Heey, nu är det dags för mig att skriva mitt första inlägg, om Costa Rica J

Jag besökte detta fantastiska land i februari 2016 med min ungdomsvän eller bästa vän om jag inte är för gammal för att använda mig av det ordet.

Vi ville komma ifrån vintern hemma i Sverige och åka till ett land där vi kunde ägna hela dagarna åt att förbättra vår surfing samtidigt som vi ville ha en skön avslappnad vibe med möjlighet till lite party en dag i veckan, så valet föll på surfparadiset Santa Teresa.

Som vanligt när jag reser så bokar jag bara en flygbiljett och letar sedan boendet väl på plats. Jag tycker detta är ett litet äventyr i sig och man får en bättre bild av platsen och läget.  Vi betalade sex tusen per person tur och retur till huvudstaden San José där vi sedan övernattade på det sunkigaste och billigaste hostel vi kunde hitta. Morgonen efter tog vi oss vidare med buss till Santa Teresa.

Vi betalade ungefär 200kr för en 6 timmars lång bussresa inklusive båtfärd.

Sittandes på beach bar i Santa Teresa

Sittandes på en beach bar i Santa Teresa

I Santa Teresa hittade vi ett mysigt hostel vid namn Kokua Hostel som ligger ungefär 200 meter från havet. Ett mysigt hostel som drivs enbart av backpackers. De flesta som arbetade här var ute på en långresa och jobbade på detta hostel för att få gratis boende.  Här finns möjlighet att bo i dorms, dubbelrum eller i ett tält ute på gården. Vårt val föll för dorm och vi betalade 150kr/natten för det.

Morgonsurf i Santa Teresa

Morgonsurf i Santa Teresa

Playa Santa Teresa är huvudstranden och ett beach break perfekt för både nybörjare och mer erfarna surfare. Det finns ett stort urval av surfskolor och uthyrning av surfingbrädor. Jag rekommenderar att ta en surflektion om det är första gången ni testar på surfing, dels för att lära sig grunderna men även för att lära sig reglerna som gäller ute på havet.

På huvudgatan finns både ett urval av restauranger och pubar, men då både maten och ölen är ganska dyr så valde vi att laga så mycket mat som möjligt på vårt hostel men Ibland så lyxade vi dock till det med svarta bönor, ris och kyckling på någon av restaurangerna ;).

Varje eftermiddag köpte vi med oss två öl var och gick ner till havet, surfade en till två timmar och avslutade sedan dagen sittandes på stranden med den ljumna ölen och kollade på den fantastiska solnedgången.

Då vi valde att stiga upp tidigt på morgnarna för att surfa så blev kvällarna väldigt lugna. Vi hängde på vårt hostel där vi bland annat spelade biljard eller backgammon.

Varje torsdag var det dock reggae night, en kväll då alla surfare och backpackers samlades för en natt ute. Detta var enda dagen på veckan som det var en rejäl fest.

Solnedgång efter surfsession i Playa Carmen

Solnedgång efter surfsession i Playa Carmen

Söder om Santa Teresa ligger ett Point break vid namn Playa Carmen, som är bra surfing om du är lite mer erfaren surfare.  Väljer man att bo i Santa Teresa så rekommenderar jag att man tar en taxi hit för sunset surf. Vi packade en kylbag med några öl och lite tilltugg och åkte ett gäng från hostlet för en sunset surf. Då det är väldigt mycket folk i vattnet när spotet går av och rev/sten botten så rekommenderar jag att man behärskar surfingen innan man ger sig på denna våg. Tar tio till femton minuter med taxi så en enkel liten kvällsutflykt.

Playa Hermosa

Playa Hermosa

Öst om Santa Teresa finner ni min favorit strand och våg Playa Hermosa. När det är högvatten så passar detta lilla paradis perfekt för båda nybörjare och erfarna surfare. Det var även vid denna beach som vi oftast stötte på surfskolan Lapoint och Surfakademin.

Hit tar man sig bäst på moped eller med en taxi som tar ungefär femton minuter.  Här finns inte så jätte mycket mer än stranden förutom ett liten mysig restaurang som ligger en bit upp på vägen. Kan verkligen rekommendera deras saftiga hamburgare.

Här surfade vi både på morgonen och på dagen, vid högvatten är det ganska snälla vågor och när det är lågvattnet så blir det brantare vågor med mer fart och även chans till tuber.

Vi kollade upp boende i Playa Hermosa men då det finns ett betydligt mindre utbud så höjdes även priserna så vi stannade i Santa Teresa men bytte boende till ett hostel som heter Pura Vida Mini Hostel. Här valde vi också att bo i dorm och betalade 180kr natten. Ett mysigt hostel med stor gård, pool, bar och biljardbord. Det är även ett skönt gäng som jobbar här med härlig atmosfär. Rekommenderar även detta boende.

Zipline i Montezuma

Zipline i Montezuma

Efter att ha tillbringat 11 dagar i Santa Teresa och stränderna runt om så bestämde vi oss för att åka vidare till Montezuma Beach som vi blivit rekommenderade av folk från hostelen, en annan anledning var för att härifrån kunde vi testa på Zipline och även besöka ett vattenfall.

Om man vill komma ifrån alla surfare och njuta av små gator med lite affärer och stånd med egengjorda smycken så är Montezuma en härlig hippie inspirerad liten by.

Första dagen så testade vi på Zipline som är en lina som går mellan olika trädtoppar i djungeln. Var ett nytt sätt att få se djungeln på men både Fredric och jag va lite besvikna då vi hade förväntat oss en mer adrenalinkick. Var enbart första åket som det pirrade lite härligt i magen. Men det var en härlig tripp med ett stopp även vid ett vattenfall.

Vi avslutade vår tripp i Costa Rica och Montezuma med att gå längst med havet för att hitta en sista surf session, efter 30-40 minuters vandring så kommer vi till en strand där det inte är en enda människa och små fina väldigt cleana vågor rullade in. Ett perfekt avslut med otroligt rolig surf, bara jag och Fredric i vattnet och kommer inte ihåg hur många vågor vi fick den session men många blev det.

En månad kvar sen sticker vi ner till Indonesien.  Jasmine är just nu på väg till Australien, så hon kommer snart uppdatera med ett nytt inlägg om Byron Bay.

Allt Gott 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Costa Rica, 10.0 out of 10 based on 3 ratings

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *