Amalfikusten, Italien: Miniguide: Amalfikusten
Tips

Miniguide: Amalfikusten

Den italienska Amalfikusten förknippas ofta med svindlande höjder, gnistrande hav och jetsetliv. Det är definitivt en av världens vackraste kuststräckor som man måste uppleva minst en gång i livet. Här är RES miniguide till den vackra kusten. 

Text: Åsa Johansson 
Foto: Francesca Fumagalli  

HOTELL

Monastero Santa Rosa 

Ett omgjort nunnekloster som ligger vackert på en klippkant ovanför Amalfi. Det femstjärniga hotellet är elegant och avskalat inrett och har kvar möbler från klostertiden. Alla 20 rum har havsutsikt, precis som den underbara poolen, frukostmatsalen och gymmet. Här finns också ett lyxigt spa och michelinrestaurangen Il Refettorio.  

Lediga rum & priser

Pris från cirka 4 000 kr per natt. 

Via Roma 2, Conca dei Marini 

monasterosantarosa.com 

Bed and breakfast Bacco a Furore 

Enkelt bed and breakfast i byn Furore, 580 meter över havet. Här finns också en välkänd restaurang med lokala produkter och goda viner. Ägarens kusin är den berömda vinproducenten Marisa Cuomo som gör vin på terrasserna ett stenkast bort. Pris från cirka 650 kr per natt. 

Via Giambattista Lama 9, Furore  

baccofurore.it 

ÄTA & DRICKA  

Il Refettorio 

Il Refettorio har en stjärna i Guide Michelin och tillhör det femstjärniga hotellet Monastero Santa Rosa. Här lagar den tyske stjärnkocken Bob Christoph utsökt mat av råvaror från hotellets eget grönsaksland. Utmärkt service och milslång utsikt över havet. Avsmakningsmeny från cirka 750 kr per person.  

Via Roma 2, Conca dei Marini 

monasterodisantarosa.com 

AL CONVENTO 

Den här restaurangen i byn Cetara drivs av Pasquale Torrente, en av Italiens mest kända kockar. Spaghettin med ansjovisextrakt är ett måste. En trerättersmeny kostar cirka 350 kr per person. 

Piazza S. Francesco 16, Cetara  

alconvento.net 

Il GLICINE 

Gourmetrestaurang som tillhör det femstjärniga hotellet Santa Caterina och har stjärnkocken Giuseppe Stanzione vid rodret. Här kan man välja att sitta nere vid havet eller mer ombonat i den inglasade matsalen med utsikt över havet. 

Via Mauro Comite 9, Amalfi  

hotelsantacaterina.it 

LA TORRE ON FIRE 

Den här restaurangen på Sorrentohalvön ligger egentligen utanför Amalfikusten men är så bra att den är väl värd en omväg. Restaurangen drivs av familjen Mazzola, mamma Maria står i köket och lagar de mest fantastiska rätterna. Det är så gott att man måste slicka tallriken. En fyrarättersmeny kostar från cirka 350 kr per person. 

Via Annunziata 7, Massa Lubrense  

facebook.com/ristorantelatorreonefire 

PASTICCERIA PANSA 

Ät de underbara citronbakelserna la delizia di limone eller ta en aperitif på konditoriets uteservering. Den ligger intill domkyrkan i Amalfi och har bra utsikt över folklivet på piazzan. 

Via Duca Mansone 1, Amalfi  

pasticceriapansa.it 

GÖRA & UPPLEVA 

VANDRA PÅ GUDARNAS STIG 

Vandra på Il Sentiero degli Dei, Gudarnas stig, som går mellan Bomerano och Positano och har världens vackraste utsikt. Gå helst från öst till väst för den bästa utsikten över Capri. Vandringen tar cirka fyra timmar och är medelsvår. 

MUSIKFESTIVAL I RAVELLO 

Ända sedan Wagner kom till Ravello ridandes på en åsna i slutet på 1800-talet förknippas byn med musik. Varje sommar arrangeras en klassisk musikfestival i Ravello, i år mellan den 30 juni och 31 augusti. 

ravellofestival.com 

HYR EN VETERANBIL 

Gör som James Bond och glid runt på Amalfikusten i en röd Alfa Romeo från 1960-talet. Sergio Ciampa har runt 20 olika veteranbilar för uthyrning. Pris från cirka 3 500 kr per dag. 

Via Giuseppe Russo 2, Pian di Sorrento  

spiderlifstyle.com 

BESÖK EN VINGÅRD 

Vingården Marisa Cuomo i byn Furore gör några av Italiens bästa vita viner. Här kan du prova dem med utsikt över havet och de branta vingårdarna som ser ut att stupa rakt ner i havet.  

Via Giambattista Lama 16/18, Furore  

marisacuomo.com 

SOL & BAD 

MARINA DE CANTONA 

Man åker egentligen inte till Amalfikusten för att bada. Stränderna är få, så ett tips är att välja ett hotell med pool. En av de längsta stränderna är klapperstenstranden Marina de Cantona som ligger strax intill byn Nerano. 

GROTTA DELLO SMERALDO 

Emeraldgrottan har fått sitt namn på grund av dess gröna vatten. Den är inte lika känd som den blå grottan på Capri, men helt klart värd ett besök. Den nås enklast med båt från Amalfi. Båtturer kan bokas genom till exempel Guemar Travel. 
guemartravel.com 

FIORDO DI FURORE 

Fjordar förknippas knappast med Amalfikusten, men det finns faktiskt en strax utanför byn Furore. Här kan man ta ett dopp och har man tur arrangeras den årliga dyktävlingen från den 28 meter höga klippan intill. 

SHOPPING 

Paolo Sandulli 

Besök konstnären Paolo Sandulli i hans ateljé som ligger i ett gammalt försvarstorn i byn Praiano. Paolo arbetar med terrakotta, havssvampar och korall och hans studio är en magisk upplevelse. 

Torre Asciola, Via Terramare, Praiano  

paolosandulli.com 

Il Gusto della Costa  

Liten butik i byn Praiano med egenproducerad, ekologisk limoncello och goda citron- och apelsinmarmelader. 

Via G Capriglione 24, Praiano 

ilgustodellacosta.it 

CARTA D´AMALFI 

Efter tio minuters promenad på Via del Cartieri i Amalfi kommer man till dalen där Amalfis berömda pappersbruk tidigare låg. Här finns fortfarande företaget Amatruda som gör papper till självaste påven. Strax intill ligger museet Museo della Carta där man kan se hur papperstillverkningen går till. 

museodellacarta.it 

UTE SENT 

L´AFRICANA FAMOUS CLUB 

Amalfikustens mest populära nattklubb har dansgolv i grottor alldeles intill stranden i Praiano. 

africanafamousclub.com 

Publicerad: 2019-06-11