Har Frankrike, Italien och de andra vinländerna fått en utmanare? Ja, det är i alla fall Urla Winerys ambition. Den Izmirbaserade tillverkaren vill sätta turkiska viner på kartan.
Men vin är inget nytt påfund i Turkiet – och speciellt inte i Izmir. Här odlades vin redan innan Kristus födelse, men i samband med första världskrigets utbrott hamnade vinproduktionen i skymundan. Det är först nu, under 2000-talet, som turkisk vinproduktion är på frammarch igen.
Urla Winery började producera vin först 2010, men deras viner har redan vunnit många priser.
– Testa den här, den är min favorit, säger Sebnem Ena och häller upp från en flaska med den uppochnervända etiketten Urla.
– Den görs på Nero d’Avola-druvan som egentligen annars bara odlas på Sicilien och Urla Karasi-druvan, en druva som bara odlas här – den återfinns inte någon annanstans i hela världen.
Jag får allt som allt testa åtta olika viner: från sött dessertvin till läskande Sauvignon Blanc. Och ett vin gjort på druvan Bogazkere – en turkisk druva. Till vinet bjuds på ost och torra kex. Jag får en broschyr så att jag kan hålla koll på vad jag tycker om de olika vinerna.
När jag går omkring bland druvodlingana får jag känslan av att vara tillbaka i Sydafrika. Eller i Toscana. Vingården ligger utanför kuststaden Urla som med sitt vackra läge vid havet även den är värd ett besök.
Urla Winery är lite svårt att hitta till, min taxichaufför svär ett antal gånger innan han hittar rätt, men Urla Winery är inte den enda vingården i trakten. Här finns fem andra.
– Erbjuder ni inte vinprovarturer? frågar jag och Sebnem berättar att det är på gång.
– I dagsläget erbjuds en karta så att man på egen hand kan köra omkring mellan gårdarna. Men ambitionen är att erbjuda guidade turer i framtiden.