Sverige: Peter Sahlberg: Surfingen har givit mig ett magiskt liv.
Intervju

Peter Sahlberg: Surfingen har givit mig ett magiskt liv.

RES träffar Peter Sahlberg i hans lägenhet på Mosebacke torg på Södermalm i Stockholm. För sexton år sedan startade han Surfakademin tillsammans med sin bästa kompis Jens Holmer. De träffades på Hawaii i mitten av 90-talet dit de båda tagit sig för att plugga och lära sig surfa.

- I början rusade vi in i alla fällor man kan göra med för små brädor och för stora vågor. Men till sist förbarmade en Hawaiiansk familj över oss, då blev livet på ön enklare.

Dessa tidigare erfarenheter ledde fram till Surfakademin. Affärsidén var och är att tillgängliggöra surfing för en bredare publik. Sedan starten har man arrangerat resor över hela världen och haft 13 000 kunder. 

- Vi är Sveriges härligaste surf- och reseföretag. Reseföretag låter galet tråkigt, men vi arrangerar surf- och yoga-upplevelser över hela världen. 

Hur mycket koncept har det blivit efter alla år?

- Alldeles för lite, skrattar Peter. 

- Vi har haft ett alldeles för bra team med starka egna viljor. I grunden har vi ett väl utkristalliserat DNA och jag märker direkt när jag träffar någon om det är Surfakademin-vibes.

Varför har ni blivit ett framgångsrik bolag i reseindustrin?

- Vi fick självsvängning för vi gjorde surfing tillgängligt för många människor. Vi gjorde en annars frustrerande process lekfull. När många människor möts på magiska arenor som Kalifornien, Biarritz och Costa Rica lockar det fram det de bästa karaktärsdragen. När detta möter natur och hav blev Surfakademin etablerad. 

Jens och Peter har en bakgrund i reklam, pr och marknadsföring. Det har präglat bolaget. 

- Vi har drivit Surfakademin som en reklambyrå med en enda kund, alltså Surfakademin. Vi har varit väldigt lustdrivna. Det ska kännas som ett gäng polare på äventyr, snarare än ett generiskt körschema som går på repeat vecka efter vecka, säger Peter Sahlberg.

I våras blev corona förstås ett stort avbräck för bolaget. Men Surfakademin styrde om och började för första gången någonsin att arrangera surf och yogaresor i Sverige till Varberg och Österlen. 

- Nu är Jens och jag tillbaka där vi började, vi är med på alla resor och kör alla roller själva. Det är som om vi har backat bandet 16 år på ett sätt, men också en inbjudan till oss att tajta till, skapa nytt och än mer stärka närvaron av yoga och meditation på våra retreats. Vår ambition är att våra deltagare ska känna lite som jag på en Springsteen-konsert. Efter fem timmars best of potpurri, även om jag är helt färdig så bönar och ber jag om ett femte extranummer. Vi vill ge våra deltagare allt. Långa och härliga dagar med både Ying & Yang. 

Nu under höstlovet stänger de sin hemmavid-satsning för året och blickar försiktigt ut över världen igen och har precis lanserat vinterns surf & yoga retreat i Costa Rica.  

Hur håller man ihop en spretig grupp med barnfamiljer, par och några singlar?

- Förra helgen i Varberg... Det var en pappa med en tonårsdotter, några 30-åringar och ett par kvinnor femtio plus. Det bara funkar. Människor lägger av sig sina masker och roller hemmavid. När våtdräkten åker på spelar det inte så stor roll om man är kille eller tjej eller hur gammal man är.

Men om någon vill vara bäst? Och sen blir grinig, avundsjuk, arg och bäst...

- Då får man åka hem. (Skratt.) Det är en bra fråga. Jag har inte reflekterat över det. Alla har olika lätt för att lära. Akademin ska ta ansvar för att det inte ska bli som när man var i skolan. Oavsett om man hade lätt eller svårt för något fick man aldrig puschen man behövde. Man strävade efter en trött medelpunkt. Det handlar om att inkludera, både hitta ett sätt att coacha dem som är försiktiga och har mycket respekt för vatten samt Allan Ballan-typerna som vill ut och fånga stora vågor direkt. I den bästa av världar har vi ett koncept som tillfredsställer båda världarna.    

Peter beskriver sig själv som en kamelont och en känslomänniska.    

- Filmen Point Break som handlar om surfing sådde ett frö. Jag har alltid varit dragen till äventyret bortom Stefan Löfvings väg i Skanör. När jag var liten var det mest exotiska vi gjorde att åka på charter vartannat sommar till Alcudia på södra Mallorca. 

Att komma upp på brädan första gången tog flera månader. 

- Första vågen som jag verkligen fångade av egen kraft var på en den klassiska stranden Waikiki på Hawaii. Det kändes som om jag åkte i en kilometer, men i verkligheten var det kanske tre meter. Hursom, känslan som infann sig, flow och frihet. Bästa jag någonsin gjort, så jag fortsatte.

Men hur kan ni sälja veckoresor till något som tar en månad att lära sig?

 - Man måste förstå att jag hade en för liten bräda, för stora stora vågor och ingen som hjälpte mig. Surfakademin är stora brädor, små vågor och underbar coaching. Vi har flippfloppat förutsättningarna ordentligt. 

Det finns många oskrivna regler i surfvärlden. Det kan vara allt från att man inte ska ha svarta badbyxor till man inte får prata med andra surfare ute i vattnet. De lokala är de som äger platsen, det måste man som tillfällig besökare förstå och sakta klättra i respekt.

- Det finns en stark korrelation mellan vågens utmaning och stämningen i vattnet. En stor dag på Hawaii, är Darwin väldigt närvarande, en annan dag i södra Kalifornien när vågorna är små, delar alla vågor och vibsen är superhärliga och välkomnande. Min surf-filosofi bottnar i sextio- och sjuttiotalets långa brädor och lekfulla vågor och all den estetik som omger den tidseran.

Och hur det är att vara en del av havet när man surfar. 

- Havets vilja och min kraft blir ett fint flöde. Jag känner in havet och omfamnar det som ges. Det finns inget som jag ens varit i närheten av Surfingen har givit mig ett magiskt liv. Det är jag otroligt tacksam för.    

Lyssna på hela podcasten och du veta hur en våg ska vara för att funka för surfing och hela historien om Peter Sahlbergs första långa åk som slutade in i en krasch med en locals på Hawaii. 


Namn: Peter Sahlberg

Titel: Kreativ ledare 

Familj: Mamma, pappa, bror som tyvärr inte lever längre, syster och flickvän

Bor: Mosebacke torg i Stockholm

Din senaste resa: Biarritz

Favorithotell: i Stockholm Ett hem. Får man säga Soho House? Det fetaste jag har varit på är i Malibu. 

Reseapp: Nej

Flygbolag: SAS

Favoritdestination: Santa Teresa i Costa Rica

Drömresa: Amami Islands (Japan)

Detta vet vi inte om dig, men nu vill jag gärna berätta: Pass. 

Publicerad: 2020-10-26