Sverige: Stockholm förlorare i slaget om turisterna – uppsving för natur- och kustnära resmål
Nyhet

Stockholm förlorare i slaget om turisterna – uppsving för natur- och kustnära resmål

Svensk turistnäring har drabbats hårt av pandemin. Men de lättade restriktionerna har lett till en ökad benägenhet för svemester och turistande i Sverige – men i Stockholm går det forstatt tungt, rapporterar SvD.

Trenden med natur- och kustnära resmål tycks bara öka, men Sveriges storstäder och framförallt Stockholm påverkas fortfarande av tidigare restriktioner från pandemin, enligt Ossian Stiernstrand, från turismbolaget Göteborg & Co.

– Med den största flygplatsen så lider Stockholm mest av att internationellt resande är så hämmat. Turismen är också tre gånger så stor i Stockholm som i Göteborg. Så när något stort händer är det antingen Stockholm som tjänar bäst eller förlorar mest, säger Stiernstrand. 

Svenska Turistföreningen instämmer om påståendet att fler svenskar har fått upp ögonen för den inhemska naturen.

– I storstäderna har det varit tvärstopp för turismen, Stockholm och Göteborg har i princip stått tomma. Efter förra sommaren har fler fått upp ögonen för vad naturen har att erbjuda och hur bra vi mår av den. Man har märkt av ett särskilt stort uppsving för kustnära orter och i fjällen, säger Maria Ros Hjelm, generalsekreterare för Svenska Turistföreningen.

Publicerad: 2021-07-30