HANDPLOCKADE TIPS

4 matdestinationer att hålla koll på 2024

Mar 08, 2024

Resor och mat hänger omistligt ihop, det är sedan gammalt. Men finns det några särskilda platser som foodieresenärer bör zooma in på just nu?

RES:s redaktion delar med sig av fyra spaningar på matdestinationer vi i år upplever särskilt spännande.

Foto: Unsplash.
 

I stället för New York: New Orleans

I New Orleans finns en lokalt vedertagen premiss: alla, oavsett bakgrund och socioekonomisk status, har en stark åsikt om mat som de gärna delar med sig av.

Det handlar om po’boys, stadens ikoniska sandwhiches som svämmar över av innehåll, och smörgåsarna muffuletta.

Om ”rice and beans” och isdesserten snoballs. Om att alla har ett nedärvt recept på jambalaya och ett annat nedärvt recept på gumbo.

Enligt antropologen Sidney Mintz har en plats en egen cuisine när alla människor som bor där känns vid den, lagar den och anser den vara en del av deras identitet.

På så sätt kan det sägas, att New Orleans är den enda plats i USA som har en äkta cuisine. Det råkar också vara ett alldeles förträffligt resmål!

Foto: Rosedale Facebook.
 

RES:s topp 3 i New Orleans

1. Rosedale

Ryktbara kocken Susan Spicers rustika pärla Rosedale, inhyst i i en gammal polisstation, serverar otrolig ”indigenous comfort cooking”.

801 Rosedale Drive, Mid City
www.rosedalerestaurant.com

2. Compère Lapin

Stadens historia i tallrikar och glas! Compère Lapin ligger inom hotellet The Old No. 77, och här blandar kocken Nina Compton gastronomiskt inflytande från den ständiga invandring från både andra delar av USA och andra länder som gjort New Orleans-bor så öppna för unika omtolkningar. Karibiskt, franskt, italiensk… För att nämna något!

535 Tchoupitoulas Street, Warehouse District
www.comperelapin.com

3. Commander’s Palace

Långkörare i otrolig historisk miljö vars kök leds av Meg Bickford. Kreolsk haute cuisine och moderna recept lagade på råvaror som nära nog uteslutande kommer från närområdet.

1403 Washington Avenue, Garden District
www.commanderspalace.com

Foto: The Forest Side Facebook.
 

I stället för London: Cumbria

När kocken Simon Rogans sofistikerade L’Enclume i medeltida byn Cartmel för två år sedan förärades sin tredje Michelinstjärna, seglade plötsligt Lake District upp som Englands hetaste matdestination.

Cumbria, det nordvästliga grevskapet det ligger i, har länge varit känt för just sina sjöar och den otroliga naturen som inte minst lockar utomhusentusiaster.

Numera är det hem åt, vad årliga brittiska National Restaurant Awards kallar ”häpnadsväckande” mängder krogar i absolut världsklass.

Foto: The Dog and Gun Inn Facebook.
 

RES:s topp 3 i Cumbria

1. The Samling

Vyerna över Lake Winderemere är oslagbara. Det är även den europeiskt inspirerade maten på hotellet The Samlings restaurang med samma namn. Ingredienserna hämtas från hotellets växthus och de närliggande miljöerna. Se till att spara plats åt efterrätterna!

Ambleside Road, Ambleside
www.thesamlinghotel.co.uk

2. The Forest Side

Spektakulära rätter som njuts i en gotisk herrgård med viktorianska anor.

Keswick Road, Grasmere
www.theforestside.com

3. The Dog and Gun Inn

Flerfaldigt prisbelönt värdshus som trots en stjärna behållit sin familjära pubkänsla. Grundaren Ben Queen-Fryer och hans gäng serverar otroligt vällagad brittisk mat med moderna inslag.

Skelton, Penrith
www.dogandgunskelton.co.uk

Foto: Matt Roskovec.
 

I stället för San Sebastián: Porto

Alto Douro i norra Portugal är ett av Europas mest dramatiska vindistrikt. Det böljar än upp, än ned, i perfekt terrasserade vinranksrader utmed den mörkt smaragdgröna flod som gett den dess namn.

Som sig bör i den mänskliga civilisationens historia har den vattenskurna dalgångens jord brukats sedan urminnes tider. Redan de gamla romarna uppmärksammade hur den säregna terrängen fick druvor att mogna till lika säregen fulländning. Sedermera kom britterna och den söta drycken döptes till portvin.

I dag kryllar Dourodalen av gårdar och odlingar, den ena mer prestigefull än den andra, så som Quinta do Seixo, Vallegre och Quinta Nova. Det är perfekt för matglada resenärer, inte minst om du uppskattar tåg då linjen Linha do Douro löper mellan stationen Pocinho, nära spanska gränsen, hela vägen in till São Bento i Porto.

Som i sin tur givetvis är känd för portvinet, men vars krogscen på sistone briserat av spännande inslag. Stadskärnan är hyfsat liten och lätt att ta sig runt i till fots, perfekt för långa luncher och sena middagar som bryts upp av besök på vin- och ginbarer.

Foto: Pressbild / World of Wine.
 

RES:s topp 3 i Porto

1. Euskalduna Studio

Kritikerrosade Euskalduna Studio har bara 16 kuvert. Upplevelsen, baserad på japanskt omakasekoncept, är utstuderad och består av tio distinkt portugisiska rätter som fått global knorr. I stil med torskbullar med räkor från Algarve, mango och curry.

Rua de Santo Ildefonso 404
www.euskaldunastudio.pt

2. Vinum

Portvinhuset Graham’s restaurang som serverar den sortens enkla men vällagade mat du vill beställa mer och mer av. Tänk ceviche på dagsfärska råvaror inhandlade på fiskmarknaden i Matosinhos, bullarna bolinhos de bacalhau och friterade pataniscas de bacalhau.

Rua do Agro 141
www.vinumatgrahams.com

3. World of Wine

Portos nya kulturdistrikt World of Wine, Wow, öppnade under pandemin. Bakom Wow står Adrian Bridge som driver portvinshuset Taylor’s och lyxhotell The Yeatman, och enligt honom är tanken med Wow att förnya området Vila Nova de Gaias gamla fabrikskvarter vid Duoroflodens strand. Detta genom att hylla skälet till varför lokalerna alls en gång byggdes. Missa inte vinbaren Angel’s Share, fisk- och skaldjurskrogen Golden Catch samt T&C med fokus på det portugisiska köket och med vegetariska alternativ av detsamma.

www.wow.pt

Foto: Unsplash / Loïc Fürhoff.
 

I stället för Lima: São Paulo

Brasiliens kulinariska huvudstad är för närvarande São Paulo. Hur kommer det sig?

Kanske för att det är mindre turistigt än Rio de Janeiro. Kanske för att det är en sådan gigantisk stad där det oundvikligen ständigt pågår någonting nytt. Matsajten Eater går så långt som att påstå att alla sydamerikanska trender föds i São Paulo.

Även om vi inte vågar skriva under på det, är vi överens om känslan av att ständigt vara på gränsen, ständigt trycka på de kulinariska knapparna på helt oväntade vis.

Här blandas tunga finkrogar á la D.O.M. och Maní. Med ekologiska, hållbara initiativ som Corrutela. Med påhittiga italienare som Fame Osteria och Borgo Mooca. Med galan mästermixologer på Jiquitaia.

The list goes on and on… Som matresenär känns det som att ha hamnat i mathimlen.

Foto: Restaurante Cepa Facebook.
 

RES:s topp 3 i São Paulo

1. Charco

Sydbrasiliansk mat (tänk gaúchoinspirerad bbq) perfekt lagad av äkta makarna Nathalia Gonçalves och Tuca Mezzomo. Och som perfekt paras med det handplockade urvalet av brasilianska naturviner.

Rua Peixoto Gomide 1492, Jardim Paulista
www.instagram.com/charcorestaurante

2. Fitó

Och så på andra hållet: Fitós gastrorötter hittas i nordöstra Brasilien. Enkelt men mycket genuint, framför allt inspirerat av delstaten Piauís kök.

Rua Cardeal Arcoverde 2773, Pinheiros
www.fitocozinha.com.br

3. Cepa

Från-jord-till-bord-snackis vars kök leds av skicklige Lucas Dante som vid sin sida har precis lika skickliga sommelierhustrun Gabrielli Fleming. Menyn ändras regelbundet eftersom matlagningen sker efter vad man under dagen hittat på marknaden.

Rua Antônio Camardo 895, Vila Gomez Cardim
www.instagram.com/restaurante.cepa

Foto: Charco Restaurante Facebook.

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!