TIPS

Försäkra dig rätt inför resan

Jan 21, 2010

En veckas solsemester, en weekendresa eller månader av backpacking. Olika resor kräver givetvis olika förberedelser. En av dessa förberedelser kan vara att se över vad man behöver för reseförsäkring. RES har pratat med ett par försäkringsbolag specialiserade på resor och fått svar på hur man bäst går tillväga i försäkringsdjungeln.




 


De flesta lite mer rutinerade resenärer vet att hemförsäkringen även gäller på resan, i alla fall under de första fyrtiofem dagarna. Vad alla däremot kanske inte är medvetna om är vad hemförsäkringen verkligen täcker. På Försäkringsbolaget Europeiska menar man att det finns ”hål” i den vanliga hemförsäkringen och att resenären därför bör teckna en semesterförsäkring utöver denna. Oavsett hur kort eller lång resa man ska göra.
- Blir du sjuk på resan ersätter hemförsäkringen för förstörda dagar om en läkare ordinerat sängläge säger Christina Karlegran, kommunikationschef Försäkringsbolaget Europeiska.
- Men vi har reseförsäkringar som även ersätter för de dagar där syftet med resan blivit förstörda, exempelvis om du drabbas av en öroninflammation och inte kan bada på en semesterresa.

Gouda Reseförsäkring rekommenderar också att man köper till ett kompletterande reseskydd till sin hemförsäkring, då hemförsäkringarnas reseskydd vanligtvis har begränsningar i sin omfattning.
- För de kunder som verkligen vill vara på den säkra sidan och försäkra sin semester har vi utformat ett komplement till hemförsäkringen. Här ingår skydd som självriskeliminering, olycksfallsskydd, ersättning för förstörda semesterdagar, ny resa om man är sjuk mer än halva tiden m.m. säger Caroline Labella, försäljningschef på Gouda Reseförsäkring.

Vilken försäkring?
Avgörande är också vilken typ av resa du ska göra. För den som ska iväg på en veckas golfresa kan det vara smart att försäkra extra så det täcker eventuell skada på utrustning. Detta är typiska saker som en vanlig hemförsäkring inte täcker. Samma princip gäller resor av det mer äventyrliga slaget. Att premierna är särskilt höga är såklart ingen tillfällighet.

- Äventyrliga resor innebär ju ofta en större risk och räddningsaktionerna blir svårare och mer påkostade, t ex om ambulanshelikopter behöver hämta någon som brutit benet i fjällen. Om man reser på en mer äventyrlig resa har man även ofta med sig en dyrbarare utrustning menar Christina Karlegran.

Men för den som varken ska ägna sig åt extremsport på resan eller har med sig dyr utrustning och känner sig trygg med enbart hemförsäkring gäller det i alla fall att hålla koll på hur länge man ska vara borta. Den vanliga hemförsäkringen gäller som sagt i 45 dagar men efter detta står du helt oförsäkrad och om något händer så kan det bli väldigt dyrt. Att exempelvis ligga på sjukhus i USA kan uppgå i kostnader på hundratusentals kronor.

Att teckna en reseförsäkring efter 45 dagar är alltså något du i allra högsta grad bör göra. Det finns mängder av olika typer av bolag och reseförsäkringar. För den oinvigde kan det uppfattas som en snårskog. Att lägga lite tid på att sätta sig in i olika försäkringstyper och vad man som individ behöver till just sin resa kan vara en god idé. Har man mer begränsat med tid erbjuder några försäkringsbolag att skräddarsy försäkringar åt dig.

Försäkringsbolaget Europeiska erbjuder exempelvis en försäkring vid namn Reseförsäkring Smart.
- För reseförsäkring Smart gör kunden val och tillval utifrån sina egna behov och plånbok. Man kan teckna den med eller utan egendomsskydd, med eller utan självrisk. Med lägre premie så betalar du en liten självrisk, men du kan också välja bort självrisken och betala en något högre premie. Det gäller även om man vill ha egendomsskydd, premien blir lägre om du väljer att inte försäkra din medförda egendom.

När olyckan är framme
Men om olyckan är framme, vad händer då? Både Försäkringsbolaget Europeiska och Gouda Reseförsäkring har larmcentraler dit kunder kan ringa närsomhelst, var man än befinner sig.
- Vår larmcentral Gouda Alarm finns tillgänglig dygnet runt, 365 dagar om året. Detta är en stor trygghet för kunderna. Dessutom har nätverket inom larmcentralen en stor lokalkännedom vilket gör att vi lätt kan guida till närmaste sjukhus eller liknande, säger Caroline Labella.
Samma gäller för Försäkringsbolaget Europeiska larmcentral EuroAlarm. Dessutom har bolaget servicekontor på fjorton ställen i världen.
- Euro-Center är vår förlängda arm ute i världen menar Christina Karlegran. Råkar du illa ut när du är ute och reser kan du alltid kontakta ett Euro-Center.

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!