TIPS

Stjärnkrögarnas billigare filialer

May 04, 2010

Dyra biljetter och kostsamma hotell … vips så är reskassan slut. Men att äta hos Ferran Adrià, Heston Blumenthal och de andra kändiskockarna behöver inte kosta skjortan. RES tipsar om fem restauranger som har bytt ut tryffel och kaviar mot hamburgare och friterad kyckling.

Ad Hoc

Thomas Kellers friterade kyckling
The French Laundry, Bouchon eller Per Se – vilken av Thomas Kellers restauranger som är bäst diskuteras flitigt på tidningssidorna i världens glassigaste gourmettidskrifter. Men en bit längre ner på gatan från The French Laundry i Napa Valley ligger Kellers anspråkslösa Ad Hoc. Maten på tallrikarna är typisk amerikansk comfort food, och vi ger oss mer än gärna hän i tröstätandet av den friterade kycklingen som doppats i kärnmjölk.
6476 Washington Street, Yountville, Kalifornien
+1-707-944 24 87
adhocrestaurant.com

Shake Schack

Danny Meyers hamburgare
Danny Meyer är visserligen inte kock, men ett välkänt ansikte på New Yorks restaurangscen. Sedan öppnandet av klassikern Union Square Café 1985 har hans inflytande vuxit i takt med öppnandet av nya restauranger så som Gramercy Tavern och The Modern på MoMA. Shake Schack har med sina tre hål i väggen blivit alla snabbmatsfantasters favorit. Inte undra på … den dagsfärska, trademarkade Shackburgern tillagas på färskmalet kött från slaktaren Pat LaFrieda och toppas med sallad, tomat, ost och hemlig Schacksås. Desserten Frozen custard är en fusion mellan mjukglass och exklusiv parfait, och är garanterat bättre än alla Ben & Jerry’s glassar tillsammans.
sydöstra hörnet av Madison Square Park, New York
+1-212-889 66 00
shakeshack.com



 

Little Chef

Heston Blumenthals frukost
Det har gått sådär för Heston Blumenthals trestjärniga krog The Fat Duck det senaste året. Den i vanliga fall så fullbokade restaurangen i Bray serverade i februari dåliga ostron till sina gäster, och orsakade en smärre skandal i brittisk press. Men allt är förlåtet. Hestons andra projekt, att återuppliva motorvägskedjan Little Chefs sakta döende imperium, har mötts av folkets jubel. Under 2009 femdubblades antalet besökare på Little Chef Popham, den restaurang som var testplats för projektet. Ny design, färska ingredienser och hälsosam mat sägs vara nyckeln till framgång. Vårt tips: prova mäktiga Olympian breakfast. Men håll dig borta från eventuella ostron på menyn.
Micheldever nära Winchester, Hampshire
+44-1256-39 84 90
littlechef.co.uk

Ouest Express

Paul Bocuses baskiska kyckling
Kocken Paul Bocuse revolutionerade det franska köket med introduktionen av nouvelle cuisine under 1970-talet. Vid 82 års ålder skapar han återigen ståhej genom att lansera Ouest Express, en futuristisk snabbmatsrestaurang i Lyon. Många ögonbryn har höjts över den trestjärniga kocken som väljer att satsa på denna typ av mat, och som av snobbiga fransmän döpts om till McBocuse. Men Ouest Express är långt ifrån McDonald’s. Fokus ligger på högkvalitativa och färska råvaror som tillagas framför gästernas ögon. Vad sägs om baskisk kyckling i tomatsås smaksatt med chili från Espelette?
41 rue des Docks, Lyon
+33-4-721 795 95
ouestexpress.com

Fast Good

Ferran Adriàs skummande dessert
Spanske Ferran Adrià har knappast lyckats undgå någon. Hans molekylära laboratorium och restaurang El Bulli har gång på gång fått pris som världens bästa, och att få bord på etablissemanget utanför Barcelona kan ta flera år.
Maten på Fast Good, Adriàs samarbete med NH Hotels, når kanske inte upp till standarden på El Bulli men du slipper åtminstone väntetiden. Spanska delikatesser såsom pata negra och manchego används vid framställandet av både kalla och varma rätter. Experimentlustan finns även på Fast Good – Adrià har använt sig av sitt kända ”kulinariska skum” i de choklad- och vaniljsmaksatta desserterna.

Padre Damián 23, Madrid

+34-91-343 06 56

fast-good.com

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!