INTERVJU

Trendspanarna: Martin Raymond

Nov 19, 2009

Martin Raymond har två av världens mest tongivande trendbyråer, under sina vingar – The Future Laboratory och LS:N Global. RES fick en pratstund om resetrender med irländaren som tror på en mjukare, långsammare och grönare framtid för resandet.

Martin, vilka tre trender är tydligast inom resandet?

– Antalet tågresenärer växer starkt i jämförelse med de resenärer som väljer att flyga. Orsaken bakom detta är till viss del debatten kring klimatförändringarna, men även att resenärer i trettio- och fyrtioårsåldern i större utsträckning är ute efter upplevelser.

– Ett annat begrepp som är aktuellt är uttrycket bleisure, vilket gäller i första hand människor i tjugo- och trettioårsåldern. Det har på senare tid vuxit fram en stor grupp karriärister som kombinerar arbete (business) och fritid (leisure) när de reser. De chattar med vänner från hotellets poolkant, spånar kring nya affärsverksamheter och blandar nytta med nöje var i världen de än befinner sig. Koncept som hotellen Citizen M i Amsterdam, Mama Shelter i Paris och Ace Hotel i New York samt restaurang Karriere Bar i Köpenhamn har uppstått för att tillgodose behoven hos generation bleisure.

– Slutligen vill jag ta upp uttrycket ”slowtopian travel”, som avser långsammare förflyttning. Med det syftar jag inte bara till tåget som transportmedel, denna typ av resande innefattar även kryssningar och luftskepp. Över hela världen håller man på att dra i gång olika stora luftskeppsprojekt som till exempel Strato Cruiser, Aeolus Airship och Zeppelin. På längre sikt kommer vi även att se rymdresandet utvecklas.

Vilka hotell och restauranger är banbrytande för tillfället?

– Boutiquehotellen växte sig starka under åttio- och nittiotalen, men jag förväntar mig att den tillväxten kommer att stagnera. I stället kommer vi att uppleva en återkomst av så kallade grand hotell. Grand Hotel i Stockholm, The Langham i London och Gramercy Park Hotel i New York är alla old school-hotell som omdesignas för en ny målgrupp.

– Chaletupplevelsen ses i nytt ljus i Europa. Exempel på nya, moderna stugor finns i Norge, Slovenien och Sverige, bland annat med design av Jonas Wagell. Gemensamt för dessa är att de är vackert formgivna, ekovänliga och förenklade i sin design.

– Creators Inn i Göteborg och The Hoxton i London är exempel på ställen som säljer budgetboende, fast i lyxigare form. För dessa etablissemang handlar det inte om att vara billigast, det handlar om prisvärdhet.

 

 

Några städer och avlägsna destinationer som är på uppåtgående?

– Det finns ett intressant mönster som visar sig i folks val av destinationer. Vi ser fler och fler som reser till de baltiska länderna. Att folk reser dit handlar inte längre bara om att hålla kostnader nere, man har i dag ett genuint intresse för ländernas olika kulturer. I Afrika drar Marocko, och då framför allt städerna Marrakech och Fes, stora folkskaror. Intresset för islamsk kultur lockar till sig besökare till platser som Jeddah, Kuwait och Dakar.

Hur ser det ut för Sverige?

– Skandinavien håller på att genomgå en förvandling från att vara kryssningsdestination för resenärer i sextioårsåldern till att vara av intresse för en yngre målgrupp. Stockholm, men framför allt Göteborg, håller på att bli mer och mer populära för sin klubbkultur och sin shopping.

Vilken destination återvänder du till ofta till när du reser i nöje?

– Mina personliga favoriter är väldigt blandade. I Europa reser jag gärna till Cornwall, franska Rivieran, Nice. Lissabon är en annan favorit och en av de städer som fortfarande är relativt oupptäckt i Europa. Men det kanske är intressantare att vända på resonemanget. De platser jag inte önskar besöka är Toronto, Montreal, Düsseldorf, Bremen, München eller Bonn – helt enkelt på grund av att jag upplever dem som tråkiga och enformiga. De är för moderna, för tillrättalagda och har alltför välplanerade infrastrukturer för att vara av intresse för turism. Jag upplever att det är komplexitet och förståelse för mänskligheten som gör dagens resenär intresserad av en särskild plats.

Vad är ditt hetaste tips i hur man blir av med jetlag?

– En sömntablett och champagne. Man brukar alltid få höra att man ska dricka massor av vatten, men jag dricker alkohol i stället. Se dock till att inte ha några möten inbokade samma dag du anländer.

Finns det någon turistfälla du faktiskt älskar?

– London är en stad som alltid tar alla på sängen. Staden diskriminerar inte någon besökare, och är därför så älskad.

Vilken är din favoritflygplats och ditt förstahandsval när det kommer till flygbolag?

– Jag har tre flygbolag som jag gillar: British Airways, Qantas och SAS. SAS kabincrew är något äldre och därför känner jag mig säkrare. Min favoritflygplats är Sydney, med världens bästa förstaklasslounge designad av Marc Newson. Där kan jag tillbringa många timmar! Det är nästan så man kan åka till Sydney för att bara vara i loungen.

Vilket hotell i världen bor du helst på?

– Vilket som helst av Aman Resorts hotell, och allra helst Amanwana. De lyckas verkligen fånga den där balansen mellan service och avskildhet som många resenärer söker.

På vilken restaurang skulle du inta din sista måltid, och vilken rätt skulle du välja?

– Det finns fyra restauranger jag älskar: The Modern i New York, Di Stasio i Melbourne, J Sheekey i London och Mathias Dahlgren i Stockholm. Min favoriträtt är risotto med svart eller vit tryffel, beroende på vilken säsong det är.

 

 

Fakta
Martin Raymonds trendbyråer The Future Laboratory och LS:N Global erbjuder rapporter kring restrender. Martin Raymond arbetar just nu med boken The trend forecaster’s handbook som ges ut av Laurence King senare i år. Mer information om The Future Laboratory och LS:N Global finns på www.thefuturelaboratory.com.

Några kommande restrender:

  • • Ökad kombination av arbete och semester
  • • Tåg som transportmedel
  • • Återkomst av så kallade ”grand hotell”
  • • Ökat intresse för Baltikum

 

Ögonblicksfrågor till Martin Raymond:

Carry-on/Checkin

Flygplan/Tåg

Landet/Storstaden

Morgon/Kväll

Klubb/Restaurang

Business/Ekonomi

Fönster/Gång

 

Martin Raymonds adresslista:

Citizen M
Jan Plezierweg 2, Amsterdam
+31-85-580 77 77
citizenmamsterdamairport.com

Mama Shelter
109 Rue de Bagnolet, Paris
+33-1-434 848 48
Mama Shelter

Ace Hotel
20W 29th Street, New York
+1-212-679 22 22
Ace Hotel

Karriere Bar
Flæsketorvet 57–67, Köpenhamn
+45-33-21 55 09
karrierebar.com

Grand Hôtel/Mathias Dahlgren
Adress: Södra Blasieholmshamnen 8, Stockholm
08-679 35 00
Grand Hôtel

The Langham
1C Portland Place, Regent Street, London
+44-20-763 610 00
The Langham Hotel

Gramercy Park Hotel
2 Lexington Avenue, New York
+1-212-920 33 00
Gramercy Park Hotel

Creators Inn
Lindholmen, Göteborg
creatorsinn.com

The Hoxton
81 Great Eastern Street, London
+44-20-755 010 00
The Hoxton

Amanwana
Moyo Island, West Sumbawa Regency, Indonesien
+62-371-222 33
amanresorts.com

Gramercy Park Hotel
2 Lexington Avenue, New York
+1-212-920 33 00
gramercyparkhotel.com

The Modern
9 West 53rd Street, New York
+1-212-333 12 20
themodernnyc.com

Di Stasio
21 Fitzroy Street, Melbourne
+61-3-952 539 99
distasio.com.au

J Sheekey
28–32 St Martin’s Court, London
+44-20-724 025 65
j-sheekey.co.uk

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!