Nyhetsbrev


Prenumerera på RES nyhetsbrev
Namn
E-postadress
Leveransformat


RES bloggare


London Calling
  Netil House har en liten gård där...
Backstage New York
  Another one bites the dust. Det är...
Barcelona – En guides perspektiv
Bodega Bonavista- ligger i det trendiga området...
Ich bin ein berliner
En utställning att se: Mario Testino, In...
Tokyomania
Det har tagit emot att skriva det...
Los Angeles, I'm Yours
I söndags åkte galaklänningen på, det var...
tallinnbaby
Det var ett tag sedan jag bidrog...
Jonas guide CPT-STO, love it live it
Blev glad att se denna fina bloggpost...
La Linda Ibiza
En jul, nyår, mellandagar och en begravning...
Den sydamerikanska drömmen
Det här ska ju alltså bli ett...
We don't backpack
Det har snöat hela natten, minus 7...
redaktionsbloggen
Antors årliga ”Meet the world” gick av...

stora respriset

Vilka är årets bästa hotell, stränder, flygbolag eller nattklubbar? För första gången har RES redaktion och medarbetare plockat fram sina favoriter i världen inom tio olika kategorier. Läs mer

Facebook Fanbox 1.5.x.0
Romantiska Tyskland

Dublin sevärt

Trinity College

I skattkammaren visas de sköra och illuminerade handskrifterna, till exempel berömda Book of kelts, och i magnifika Old Library finns 200 000 historiska böcker av stort värde. På Trinity College, med anor från 1592, har många av Irlands mest berömda män och kvinnor studerat.

College Green, Trinity
+353-1-896 10 00
www.tcd.ie

National Gallery of Ireland

På konstmuseet National Gallery of Ireland hänger nationalkollektionen bestående av verk från både Irlands och Europas största konstnärer. Inträdet har slopats till denna pärla, som känns både intim och omfattande på samma gång. Se till att plocka med dig en apparat för en audiotur på vägen in.

Merrion Square West, Georgian Dublin
+353-1-661 51 33
www.nationalgallery.ie

National Museum of Ireland

Museets mest spektakulära utställningsföremål är de irländska guldfynden från bronsåldern, men här visas också saker från det forntida Egypten och vikingarnas Irland. Missa inte heller specialavdelningen med objekt och vittnesmål om frihetskampen i Irland.

Collins Barracks 7, Arbour Hill
+353-1-677 74 44
www.museum.ie

Saint Patrick’s Cathedral

Ett besök på Saint Patrick’s Cathedral kostar en slant för turister, men har man tid är närvarandet vid en gudstjänst en mycket större upplevelse. På webbplatsen finner man programmet (titta efter termerna ”boys’ voices” eller ”men’s voices”, då de olika goss- och manskörerna skapar en nästan sakral upplevelse i den storslagna katedralen). Saint Patrick’s uppfördes mellan 1191 och 1270, och mellan 1860 och 1900 genomfördes en stor restaurering av byggnaden bekostad av familjen Guinness.

Saint Patrick’s Close, The Liberties
+353-1-453 94 72
www.stpatrickscathedral.ie

Irish Museum of Modern Art

Ljusa och luftiga utställningsrum i ett före detta sjukhus från 1600-talet. Museet visar modern konst framför allt från Irland.

Military Road, Kilmainham
+353-1-612 99 00
www.imma.ie

Phoenix Park

Dublins största park är ett populärt ställe för söndagspicknicken, då bilköerna ringlar långa på vägen som går rakt genom grönområdet. Här finns cyklar att hyra, och många joggare nyttjar stigarna som omger den 800 hektar stora landytan. Från vägen skymtar Áras an Uachtaráin, presidentens bostad – inte att förväxla med Dublin Zoo som ligger strax intill.

8 Parkgate Street, Phoenix Park
+353-1-677 00 95
www.phoenixpark.ie

Guinness Storehouse

Krogbesökaren i Dublin beställer med största sannolikhet en Guinness. Och här, på stadens främsta turistattraktion, finns själva källan. Irlands munkar började brygga öl redan på 1200-talet, men det var inte förrän på 1700-talet som landets nationaldryck – och mest kända exportvara – uppstod. Arthur Guinness fick för sig att göra en ny typ av porter på starkt rostad humle. Resultatet: en mer trögflytande öl med bittrare smak än någon fram till dess druckit. Missa inte baren på översta våningen, med 360 graders utsikt över hela Dublin.

Saint James’s Gate, The Liberties
+353-1-408 48 00
www.guinness-storehouse.com

Old Jameson Distillery

En av världens mest kända whiskysorter är Jameson som skapades av skotten John Jameson år 1780. Än i dag ligger destilleriet kvar på den plats där de första single malt-dropparna framställdes, men nu har man även gjort plats för alla nyfikna besökare som vill få en inblick bakom scenen. Den guidade turen känns något forcerad och mantralik, men ändå värd din tid – i slutet bjuds det nämligen på ett glas i baren. Missa inte att köpa hem en flaska Distillery Reserve, som bara finns att köpa på plats.

7 Bow Street, Arbour Hill
+353-1-807 23 55
www.tours.jamesonwhiskey.com

Dublin Castle

Fram till 1922 var Dublin Castle huvudsäte för det brittiska styret av Irland. Slottet, som är från 1700-talet (med vissa delar så gamla som från 1100- och 1200-talet), erbjuder guidade turer.

Castle Street, Central South
www.dublincastle.ie

The Spire of Dublin

The Spires officiella namn är Monument of Light, men i våra ögon är det rostfria, flaggstångsliga monumentet på 121,2 meter något av en ”look at us or fuck you”-symbol för det kaxiga Dublin som växte fram under början av 2000-talet. The Spire står precis på den plats där shoppinggatorna Henry Street och Earl Street möts.

O’Connell Street, Central North

Hugh Lane Gallery

Samtida konst finner man på Hugh Lane Gallery, vars permanenta kollektion det guidas gratis till. För att se de tillfälliga utställningarna på Francis Bacon Studio kostar det en liten slant.

Charlemont House, 22 Parnell Square, Central North
+353-1-222 55 50
www.hughlane.ie

Chester Beatty Library

I anslutning till Dublin Castle ligger Chester Beatty Library som, trots sitt missvisande namn, är ett museum med fokus på konst från framför allt Mellanöstern och Asien. Inträdet är gratis.

Dublin Castle, Central South
+353-1-407 07 50
www.cbl.ie

Dublin Writers Museum

De berömda irländska författarna är många – James Joyce, Oscar Wilde, George Bernard Shaw och William Butler Yeats var alla verksamma i Irland under någon period i livet. En visit på Dublin Writers Museum är som att stiga rakt in i de stora författarnas egna arbetsrum, och ger sken av att James, Oscar och de andra under några minuter försvunnit ner till köket för att ta sig en kopp te. 1700-tals villan på Parnell Square består av två våningar och ger en detaljrik bakgrund till den irländska litteraturen.

18 Parnell Square North, Central North
+353-1-872 20 77
www.writersmuseum.com

Temple Bar

Älska eller hata det, men en kort promenad runt stadsdelen Temple Bar är något av ett måste i Dublin. Det var i kulturkvarteren på floden Liffeys södra banker som de många myterna om Irland uppstod. I dag är det kullerstensbelagda gatorna ett tillhåll för turister som vill gå på pub och lyssna på folkmusik. Men var noga med att sålla lite bland pubarna på huvudgatan Fleet Street, alla är inte att rekommendera.

Fleet Street, Temple Bar

Little Museum of Dublin

Nyöppnade Little Museum of Dublin är ett innovativt sätt att låta både lokalbefolkningen och turisterna ta del av huvudstadens omtumlande historia. Inhyst i ett vackert, gregorianskt hus med utsikt över parken Saint Stephen’s Green, är besöket som att stiga in i någons privata hem med utställningarna hängda som konst på väggarna.

15 Saint Stephen’s Green, Georgian Dublin
+353-1-661 10 00
www.littlemuseum.ie

 


Destinationer

Cityguider

Bloggare

London Calling
  Netil House har en liten gård där...
Backstage New York
  Another one bites the dust. Det är...
Barcelona – En guides perspektiv
Bodega Bonavista- ligger i det trendiga området...
Ich bin ein berliner
En utställning att se: Mario Testino, In...
Tokyomania
Det har tagit emot att skriva det...
Los Angeles, I'm Yours
I söndags åkte galaklänningen på, det var...
tallinnbaby
Det var ett tag sedan jag bidrog...
Jonas guide CPT-STO, love it live it
Blev glad att se denna fina bloggpost...
La Linda Ibiza
En jul, nyår, mellandagar och en begravning...
Den sydamerikanska drömmen
Det här ska ju alltså bli ett...
We don't backpack
Det har snöat hela natten, minus 7...
redaktionsbloggen
Antors årliga ”Meet the world” gick av...