NYHET

Framtiden säkrad för Kødbyn i Köpenhamn

May 10, 2022

Kødbyn får leva kvar som mötesplats i kommunens ägo. En plats för hipsters, turister och vanliga köpenhamnare. Köpenhamns kommun sa i förra veckan nej till att sälja området till privata intressenter.

Text: Janne Sundling

Den Hvide Kødby, en samlingspunkt för restauranger, gallerier och andra kreativa näringar blir kvar som det var tänkt när det gamla slakteriområdet på Vesterbro omvandlades 2005. Dessförinnan fanns förslag om att sälja fastigheterna till privata intressen. Det hade betytt renoveringar och höjda hyror och plats kvar bara för kedjerestauranger och butiker, befarade kritikerna.

Nu ska i stället kommunen rusta upp byggnaderna, men områdets karaktär ska vara kvar. Med allt från enkla restauranger och ölhallar till exklusivare restauranger.

Omvandlingen kom 2005 när det gamla området gjordes om till kreativt centrum och plats för uteliv. Kødbyn byggdes i modernistisk anda på 30-talet för att härbärgera slakteriföretag och annan livsmedelsindustri. I dag är det ett slitet område och beräkningar visar att de skulle kosta en miljard danska kronor att rusta upp det till godtagbar nivå. Det har satt fart på diskussioner om att släppa in privata aktörer. Kritikerna har varnat för gentrifiering av området.

Nu ska det inte bli så lovar Köpenhamns kommun. Kødbyn ska leva vidare som en mötesplats för alla. Redan i dag finns 418 verksamheter på området med 2 250 anställda. Och Kødbyn genererar ett överskott för kommunen på 40 miljoner om året.

Stockholmspolitikerna kanske skulle göra studiebesök för att se vad som hade gått att göra med Slakthusområdet i Stockholm?

 

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!