TIPS

Miniguide: Köpenhamn

Nov 12, 2019

Erik Eje Almqvist är journalist och har bott i Köpenhamn på deltid i sju år. Hans guidebok ”Köpenhamn för foodisar”, som gavs ut i fjol, är det ultimata resesällskapet för mat- och vinintresserade. Här är hans bästa tips i Köpenhamn just nu. 

Lediga rum & priser i Köpenhamn

SHOPPING

Dina drömmars kiosk

Kihoskh

Kihoskh ser ut som en vanlig kvartersbutik, men är sannolikt en av världens härligaste kiosker. Utöver cigg, mjölk och dagstidningar har den ett fint utbud av naturviner och obskyra suröl som är så vildjästa att de aldrig skulle tillåtas i närheten av Systembolagets hyllor. Dessutom erbjuds bra bröd och croissanter från eget bageri. Sommartid kan man sitta på en bänk utanför och se Vesterbroungarna spela rundpingis på Sønder Boulevards utomhusbord.

Sønder Boulevard 53

kihoskh.dk

SE & GÖRA

Gå på skattjakt i parken

Amager Fælled

Ett vidsträckt och vilt naturområde – inne i Köpenhamn. Med tanke på att i princip hela Danmark består av städer och uppodlad jordbruksmark är Amager Fælled-parken helt unik. Stora delar av den 318 hektar stora parken består av natur som i princip är orörd sen stenåldern. Andra sektioner utgjorde soptipp fram till 1970-talet, då man plomberade det nedgrävda avfallet och lät naturen ta över. I dag finns här en unik biodiversitet och artrikedom. Den som går på upptäcktsfärd stöter sannolikt på både vilda djur och inhägnade hästar, kor och åsnor. Den som laddar ner appen Byhøst får en skattkarta över områdets alla fruktträd och bärbuskar och kan fylla sina fickor med björnbär och vilda plommon.

Artillerivej 73B

amagerfaelled.dk

BAR & NATTLIV

Inrökt brunt värdshus med historia

Bo-Bi Bar

Man har inte varit i Köpenhamn om man inte har halsat kalla Tuborg med fulla sjömän medan man passivrökt 50 år gammal tobaksrök på en bodega utan ventilationssystem. Detta gör man förslagsvis på Bo-Bi, en bar som har sett likadan ut sen 1917. Här är rött, mörkt, trångt, tryggt och livligt. Jag vet två personer som, oberoende av varandra, liknat atmosfären vid en livmoder. Det är tillåtet att röka, men förbjudet att använda mobiltelefon. Den som blir hungrig kan få några friterade fläsksvålar och ett hårdkokt ägg med salt, peppar och en klick senap.

Klareboderne 4

bo-bi-bar.business.site

Lättälskad naturvinsbar

Pompette

Med tanke på vilka bra grejer som serveras på den här vinbaren på Nørrebro skulle allt kunna vara dubbelt så dyrt som det är. Men Pompettes ägare tycks inte tro på vanliga marknadsekonomiska principer. I stället har de skalat bort allt onödigt – från kock och kök till målarfärg på väggarna – för att kunna hålla priserna nere. Och därför kan man dricka roliga naturviner för 50 danska kronor glaset och äta sig mätt på lufttorkade korvar, burrata, långlagrad comté och fantastiska surdegsbröd från grannbageriet Andersen & Maillard. I det inre vinrummet finns ett bra utbud av flaskor som du kan köpa med till butikspriser. Vill du dricka dem här tillkommer bara en korkavgift på 100 danska kronor.

Møllegade 3

pompette.dk

KAFÉ

Köpenhamns bästa kaffe

Prolog

Prolog har de senaste åren blivit Köpenhamnskrögarnas favoritkafferostare. På det här vänliga lilla kaféet, inrymt i en gammal bokhandel, rostar man egna bönor och erbjuder pour over, espresso och små sötsaker. Prolog är en V60-version av en italiensk espressobar, där du tränger dig fram till bardisken och får en handbryggd kaffe på stående fot innan du cyklar vidare genom livet.

Høkerboderne 16

prologcoffee.com

MAT & DRYCK

Nørrebros främsta hybrid

Gaarden og Gaden

Mitt i Nørrebros shawarmabälte invid Assistenskyrkogården ligger Gaarden & Gaden, en hybrid mellan en parisisk marknadsbistro och en föreningslokal för naturvinsdrickande Nørrebrobor. Här kan man börja dagen med en grapefrukt och en Coffee Collective-kaffe; äta en vällagad croque madame till lunch; sluka några billiga Gillardeauostron och burrata med persiljeolja till middag eller ramla in en sen kväll för några glas bärnstensfärgat vin från Georgien.

Nørrebrogade 88

gaaga.dk

Dekonstruerade smørrebrød

Selma

Här tar den svenske kocken Magnus Pettersson smørrebrødet in i framtiden. Klassiska anrättningar dekonstrueras
och menyn förändras konstant, precis som på franska marknadsbistroer, där kocken inspireras av vad som är bäst för dagen. Överlag har Pettersson mer gemensamt med de nynordiska framkantsfilosoferna än den gamla skolans smørrebrødsjomfruer.

Rømersgade 20

selmacopenhagen.dk

Läs den stora reseguiden till Köpenhamn HÄR.

Fler hotell i Köpenhamn hittar du HÄR

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!