NYHET

Skandalrecension för ”världens bästa restaurang”

Mar 03, 2023

Tre Michelinstjärnor och utnämnd till ”världens bästa restaurang”. Men brittiska Elles chefredaktör är inte imponerad av Noma i Köpenhamn.

Chefredaktören Farrah Storr har prövat att äta på Noma, och är minst sagt inte imponerad. Sina upplevelser av besöket levererar hon i The Times. Kort sagt: hon hatade det.

Storrs man har länge tryckt på för att de skulle besöka den ryktbara restaurangen. Nu lyckades de reservera bord för en måltid som kostade 9 800 danska kronor för två personer. Förväntansfulla slog de sig ner, och förväntade sig en annorlunda matupplevelse. Och ja, med myror och rendjurshjärna bland rätterna, var det uppnått.

De placerades nära köket och fick höra ett ”ohyggligt soundtrack”, med ljudet av ett dussin kockar som ropade ”ja” i ett kör när rätterna var klara.

Måltiden bestod av 15 anrättningar, och när rendjurshjärnan dök upp väcktes inte aptiten direkt. Redan konsistensen var oaptitlig.

– Inte komfortabel med inälvsmat? frågade servitören med, enligt henne, en ”hånfull attityd”.

Efter de första två rätterna skulle hennes man gå på toaletten. Men stoppades av en servitör.

– Nästa servering kommer snart, förklarade han småargt.

Fem minuter senare kom en kall sallad.

Foto: Pressbild.

En annan rätt beskrivs av Farrah Storr som "avslaget te som någon slängt en cigarettfimp i", och ratades.

På tre timmar fick de alla rätterna, varav tre fjärdedelar beskrevs som kalla med ”smak av ättika”.

Avslutningsrätten, saffransglass, smakade mer som modellera, enligt de allt mindre imponerade besökarna.

På väg ut var de fortfarande hungriga. ”Noma är mer en kult än en restaurang”, är Storrs slutsats. ”Det är nog det som sker när du varit på toppen för länge”.

”I stället för personal som pressar och utmanar dig, samlar du fans vilka ser på dig med beundrande ögon. I stället för journalister som har ett vakande öga, får du bloggare och journalister som bekymrar sig om att en dålig recension säger mer om dem än det gör om Noma”, konstaterar Farrah Storr.

Text: Janne Sundling

Foto: Pressbild.

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!