Kroatien

Kroatiens guldkust Dalmatien

Kroatiens Dalmatien bjuder på en förtrollande blandning av pittoreska fiskebyar, magnifika medeltidskloster och vildvuxna kryddodlingar. Andrea Alborno kryssar mellan öarna i den kroatiska skärgården.

Text: Andrea Alborno Översättning: Fredrik Muhr

Hotell i Dalmatien

Dagen gryr. Färjan från Ancona glider långsamt fram över hamnens spegelblanka vatten samtidigt som Split vaknar till liv. De första solstrålarna bryter fram i en brusande symfoni av kvinnoröster från marknadsplatserna – fiskmarknaden bakom nyrenässanspalatset Trg Republike och frukt- och grönsaksmarknaden i närheten av Dioklecijanova Palaca.

En kopp kaffe på Bar Luxor löser upp gruset i ögonen. Miljön är nära släkt med den på kaféerna i det angränsande Italien. Någon läser tidningen över kaffet medan andra sitter och småpratar i ett hörn. Det känns normalt och familjärt samtidigt som man kan förnimma ett eget kroatiskt stuk.

Med hjälp av kaffet påminns vi om att Kroatien inte bara är soldränkta vikar och kristallklart saltvatten, utan också ett krigshärjat land där olika kulturer och folk både drabbat och smält samman. Här i Split blandas gotik med barock, venetiansk arkitektur med dalmatisk tradition i resterna av det romerska diocletianska palatset och dess superba kolonner som står i arkader och överblickas av katedralen San Doimos torn.


074.jpg
En timmes båtfärd tar oss till Brac, ön som är berömd för den vita marmorn som använts till de adliga palatsen i Split och Venedig och senare funnit sin väg till Berlins Reichstag och Vita huset i Washington. Brac har blivit en tillflyktsort för konstnärer som speciellt på sommaren låter sig fyllas av inspiration från den dalmatiska skärgårdsön. En internationell samling målare, skulptörer och andra konstutövare har sina sommarhus utspridda över hela ön, men mest i närheten av byn Bol.

Inte långt ifrån ligger den vackra lilla halvön Zlatni Rat, en tunga av grus och sand som flyttar sig efter vindens toner och havets strömmar. Vad kan bättre stimulera en konstnärlig tankegång än naturens nyckfulla lekar? En tur till öns insida bland vildvuxen salvia, timjan och rosmarin för oss till klostret Blaca från femtonhundratalet.

081.jpg

Klostret uppfördes under en grotta på en klippa som beboddes redan för över två tusen år sedan. Det står numera praktiskt taget övergivet. Om det inte vore för att det är getter och inte jakar som betar på ängarna omkring klostret skulle det lätt kunna förväxlas med ett tibetanskt gompa.När skymningen faller är det ett måste med ett besök till den lilla fiskebyn Milna på öns nordvästra sida. Två eleganta intima småbåtshamnar lockar även jetsetet som ligger och gungar i sina segelbåtar, omgivna av ett tjusigt sceneri av saltvatten, klippor, antika murar och en blå och skär himmel. Den sjunkande solen markerar konturerna på öarna längre ut, en och en, för att slutligen bli ett med horisonten.

Lila fläckar som blandas med gult och grönt slingrar sig mot azurblå kristaller som i en impressionistisk tavla. Det är Hvar, den långsmala mest färgrika och soldränkta ön i den kroatiska skärgården, också kallad Adriatiska havets Madeira för sitt milda klimat.

På våren klär sig Hvar i doftande lavendel och lysande gul ginst som ger landskapet en exploderande kromatisk effekt, medan luften fylls av aromatiska dofter av rosmarin och salvia. De gamla stengärdsgårdarna påminner om spindelväv som drar med sig lavendeln ner i det blåa havet vid foten av Hvar, öns huvudstad med samma namn.

Bortom lavendelfälten, där endast arbetsbinas surrande bryter tystnaden, ligger små byar som prickar i landskapet. Längs vägen framför husen uppvisas torkad lavendel i olika former för försäljning över improviserade diskar bestående av träbord. För betjäning: skrik! Ett ”ho-hoo” trollar fram en välvillig gumma som vi tydligen störde mitt i disken. Som så ofta på andra ställen leder även detta sammanträffande med den lantliga befolkningen till en inbjudan att smaka ett gott glas rödvin på gården.

Bakom stenhusens träportar, som i kvällningen härbärgerar värmen från den heta dagssolen, bevaras frukterna av en antik bondekultur som lever kvar, och som i motsats till solen inte har en tanke på att dra sig undan. Dessa frukter, eller skatter, är fikon, vin, oliver, kapris, lavendel och kryddväxter som till stor del odlas på öns plana del, Velo Polje, i närheten av Stari Grad.

069.jpg

I skogarna och på fälten betar får och getter. Nordanvinden, boura, sveper ofta över ön och förser den på så sätt med lika delar sol och regn. Den lantliga delen av ön smälter samman med den historiska vilket staden Hvar vittnar om med sina stadsmurar från tolvhundratalet. Stadens kärna utgörs av Trg Sveti Stjepana, Stefanusplatsen, som kantas av vackra byggnader på tre sidor: den antika logen, klocktornet och de olika palatsen Podestà, Mandracchio och Arsenalen.

I den östra delen av detta fyratusenfemhundra kvadratmeter stora torg står Stefanuskatedralen med sin fasad i venetiansk renässans. Mellan 1420 och 1797 blev Hvar en viktig hamn för Venedigs handel i orienten. Sankt Markus lejon vittnar där alltjämt om den mäktiga sjöstaten vid Stefanusplatsen. Hvar är en konststad och på många andra vis en källa till den kroatiska kulturen. Hannibal Lucic och Niksa Pellegrinovic är två av de viktigaste namnen som under femtonhundratalet levde och verkade här.

Venedig och Korcula tvistar sedan sekler om att vara födelseplatsen för Venedigs mest berömde man, Marco Polo. Enligt kroaterna var det i den gamla delen av staden som han först såg världens ljus. Legend eller verklighet? Det har mindre betydelse. Mysteriet består, och accentueras av den fascinerande gotiska stilen på palatsen, gränderna, portarna och fönstren, och Sankt Markus-katedralen från femtonhundratalet. Korcula karaktäriseras av tät växtlighet där cypresser och pinjer växer om vartannat med vilda olivträd och ekar.


034.jpg
Ännu vildare är den vackra ön Mljet. Det var där Homeros Calypso hade sin boning och Odysseus gick i land på sin resa till Itaka. När vinden tar tag i pinjerna och ekarna som bekläder ön får man känslan av att de sjunger.
Skönheten når sin kulmen där havet har format två sjöar av saltvatten: Veliko Jesero (stora sjön) och Malo Jesero (lilla sjön). Mitt i Veliko Jesero nästan flyter den lilla ön Santa Maria, och på denna ö ligger ett benediktinkloster som grundades 1151 av munkar ifrån Gargano i sydöstra Italien. Detta är Mljets nationalpark, kanske inte så välkänd men inte mindre mystisk för det.

Med ett hopp förflyttar vi oss från Calypsos gröna skogar till Dubrovniks röda tak. Denna arkitektoniska juvel är återuppstånden ur askan efter de serbiska bombningarna mellan 1991 och 1992. Kriget har märkt men inte förintat den kroatiska folksjälen. Med hjälp av statliga och privata insatser har staden – som finns med på Unescos lista över världsarv – återuppbyggts enligt sitt gamla mönster på rekordtid.

Omgivna av en mur som är tjugofem meter hög på sina ställen och närapå fem kilometer lång, samlas husen i Dubrovnik runt den centrala gatan Stradùn. Denna artär är inte bara ett flaneringsstråk för ungdomar utan även vägen till de fina palatsen och monumenten i den historiska italienska delen av staden: franciskanerklostret från trettonhundratalet i romersk-gotisk stil, Onofriofontänen och Rettoripalatset från fjortonhundratalet, kyrkorna San Biagio och Santa Maria Maggiore. På andra sidan stadsmurarna väntar havet med sina vida ytor som smeks av den doftande vinden.

Läs också

 • Reseguide

  Undersköna Dubrovnik har lockat besökare sedan urminnes tider och anledningarna till att komma hit är många – den välbevarade gamla stadskärnan, det behagliga klimatet, det fina läget vid havet, den anrika kulturen, den historiska berättelsen – ja, listan kan göras lång men en punkt får inte uteslutas: maten. Här ger vi dig våra bästa restaurangtips. 

 • Unna dig en extra lyxig semester i sommar. Här är tre lyxhotell att checka in på i Dubrovnik:  

 • Kroatien

  Närmare 800 000 kryssningsresenärer anlände till Dubrovnik i fjol. För många, menar stadens borgmästare Mato Frankovic.

 • Kroatien

  Rapport från en drömresa på klassiska farvatten. Jörgen Ulvsgärd för loggbok medan han seglar med en fyrtiofotare i Kroatiens egenartade skärgård.

 • Kroatien

  Dubrovnik har världens bästa ostron, natursköna utflyktsöar och boutiquehotell från sextonhundratalet. RES Petra Engström har semestrat kustens självklara nav i Kroatien.

 • Kroatien

  Med Dubrovnik som utgångspunkt ligger en spännande matresa bara runt hörnet. Glöm sladdriga pizzabitar, skippa de skräddarsydda turistmenyerna och njut i stället av lokalt odlade råvaror utan mellanhänder.

 • Kroatien

  Närmare 800 000 kryssningsresenärer anlände till Dubrovnik i fjol. För många, menar stadens borgmästare Mato Frankovic.

 • Shopping

  Försov du dig och glömde halva packningen hemma? Om du ska flyga via Köpenhamn kan du andas ut.

 • Bäst i världen

  Inför inspelningen av filmen Borg, där han spelar rollen som tennislegendaren Björn Borg, låg Sverrir Gudnason i hårdträning för att lära sig spela tennis. När han inte spelar in film så vänder han plattor på nattklubb i Stockholm, dricker öl i New York och umgås med släkten i Reykjavik. Här är Sverrir Gudnasons bästa…

   

Reseguider

 • Palma, Mallorca
  Reseguide

  I vår reseguide till Palma på Mallorca hittar du de bästa tipsen till stadens hotell, restauranger, barer, klubbar...

 • Hamburg
  Reseguide

  I vår reseguide till Hamburg hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer, affärer...

 • Boston
  Reseguide

  I vår reseguide till Boston hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer, affärer...

 • Zürich
  Reseguide

  Bland alla skinande banker växer en kreativ kulturstad med små kaffebarer, lokala designbutiker och alternativa barer...

 • Reseguide

  Reseguide Bali. Bali är den sinnliga ön där det alltid finns plats för konst, dans, traditioner och kultur. Samtidigt...

 • Tokyo
  Reseguide

  I vår reseguide till Tokyo hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer, affärer...

 • Singapore
  Reseguide

  Singapore är hett, hett, hett! I vår reseguide till Singapore hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger,...

 • Köpenhamn
  Reseguide

  I vår reseguide till Köpenhamn hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Sydney
  Reseguide

  I vår reseguide till Sydney hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, affärer och...

 • Miami
  Reseguide

  I vår resguide till Miami hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, affärer och...

 • San Sebastian
  Reseguide

  Med San Sebastian är det kärlek vid första ögonkastet och det visar sig vara en hållbar sådan. Ju djupare man gräver...

 • Barcelona
  Reseguide

  I vår reseguide till Barcelona hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Riga
  Reseguide

  I vår reseguide till Riga hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, shopping och...

 • Bangkok
  Reseguide

  I vår reseguide till Bangkok hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, takbarer, klubbar, affärer,...

 • Dubai
  Reseguide

  I vår reseguide till Dubai hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, affärer,...

 • Reseguide

  Vår reseguide till Franska rivieran lockar med sol, bad, glamour, mysiga franska bistroer, gamla fasader, konstmuseer...

 • Berlin
  Reseguide

  I vår reseguide till Berlin hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer, affärer...

 • Kapstaden
  Reseguide

  I vår reseguide till Kapstaden hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer och takbarer, stränder...

 • Reseguide

  Reseguide Gran Canaria bjuder på lodrätta klippstup, sagoskogar, bördigt högland och små fridfulla byar. Gran Canaria...

 • Nashville
  Reseguide

  Nashville är hett. Här finns artisternas favoritbutik, musikaffären som blivit en turistattraktion och det gamla...

 • Reseguide

  I vår reseguide till New York hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museum, affärer...

 • Reseguide

  Reseguide Aruba bjuder på vita stränder, kristallklart vatten och skinande sol. Hit vallfärdar chica yogaentusiaster,...

 • Dubrovnik
  Reseguide

  I vår reseguide till Dubrovnik hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Stockholm
  Reseguide

  I vår reseguide till Stockholm hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Flyg

  Flyg mellan New York och Paris – så många gånger du vill

 • Grekland

  Vissa begrepp betyder olika saker för olika människor. All-inclusive är ett av dem, det fick en tavernaägare på Rhodos nyligen erfara, rapporterar grekiska Dimokratiki.

 • Italien

  För första gången på 40 år öppnas Colosseums översta plan för allmänheten.

 • Flyg

  Influensa, vinterkräksjuka och RS-virus når sina årliga toppnoteringar under vabruari, månaden tidigare känd som februari. Det sista man vill är att åka på en influensa på flyget till den efterlängtade semestern. Men det finns knep för att undvika att dra på sig medresenärernas baciller.

 • Reseguide

  Florida är ett av de största resmålen under årets sportlov och av alla städer i staten är Miami helt klart dess kronjuvel. Att göra reseguider har varit vår största expertis sedan vi startade – missa inte vår uppdaterade digitala Miamiguide om du eller någon du känner ska dit framöver. Guiden hittar du HÄR.

 • Resmål

  Alla kvinnor som känner ett behov av att ta en paus från män på semestern kommer snart att få ett nytt resmål.

Våra reseproffs

 • Idas jobb är bokstavligt talat att hålla koll på det senaste i Barcelona – hon driver guide- och eventföretaget When in Barcelona. Hon är snäll nog att dela med sig av sina hemligheter till RES.

 • En globetrotter och socialt geni som har sin bas i New York, men som ständigt är på resande fot. Från henne får vi trendrapporter från världens alla hörn, särskilt om restauranger och innovativa kockar.

 • Redaktören som skyr sol, bad och värme. När David får välja är vädret kyligt, landskapet kargt och baren mörk och fylld med träpanel. Det är alltså ingen slump att han kan Irland utan och innan.

 • RES chefredaktör har rötterna i Värmland men hjärtat i en resväska. Hon återvänder sällan till samma resmål två gånger utan har som motto att alltid åka till nya platser, oavsett klimat eller kultur.

 • Johan är vår hotellexpert, men även en förträfflig fotograf och skribent. Han har ett långt förflutet på RES, bland annat som chefredaktör.

 • Vår Londonkorrespondent som har full koll på de senaste hotellen, de hetaste restaurangerna och vilka utställningar och klubbar som gäller.

 • Vårt matproffs i Amsterdam. Nina driver den omåttligt populära bloggen och Instagram-kontot Nourish Atelier med fokus på vegetariska anrättningar – mest sina egna. Hon har stenkoll på allt var vad Amsterdam har att erbjuda, även bortom tallrikskanten.

 • Vår korrespondent i Paris som befunnit sig i ljusets stad på obestämd tid – under väldigt många år. Hon förser oss med de senaste nyheterna och de bästa tipsen.

 • Linda har gjort Los Angeles till sin hemstad och rapporterar om allt från smartaste foodtrucken på Venice Beach till flådigaste restaurangen för Hollywoodeliten.

 • Hotell

  Courmayeur är en mysig by som ligger inklämd mellan Mont Blanc-massivet och spektakulära toppar på andra sidan. Det är lätt att ta sig till och från liftarna från hotellen som nästa alla erbjuder gratis transport. Byns centrum ligger vid en charmig gågata med bra restauranger, shopping och barer. Här är några av de bästa hotellen i Courmayeur.

 • Semester

  Äntligen en arbetstagarjul! Knappt har arbetsåret 2018 satt igång på riktigt förrän vi börjar fundera på årets ledigheter och semestrar – och i år blir det ovanligt bra. 

 • Tåg

  Frukosten är dagens viktigaste måltid och det gäller givetvis även för affärsresenärer. MTR Express lanserar ny, hållbar och näringsriktig frukostmeny i 1 klass Plus, signerad krögaren Pontus Frithiof.

Missa inte de bästa tipsen – prenumerera på vårt nyhetsbrev i dag!

Då blir du först med de senaste nyheterna och mest initierade tipsen, får genvägarna till de nyaste guiderna och full koll vilka weekendstäder som gäller framöver och vart din nästa långresa bör gå. Ett fullkomligt nödvändigt nyhetsbrev för dig som vill få ut mer av dina resor, men andra ord.