Reportage

Tvärs över Madagaskar

Att korsa Madagaskar med bil är som att köra genom en saga. Från östkustens regnskogar och lemurer, över grönklädda berg med terrakottafärgad jord till västkustens stränder och uråldriga baobab-träd.

Text: Maria Hagström

Foto: Martina Holmberg

Morgondimman ligger tät mellan trädtopparna och en klagande gäll sång ekar över regnskogen. På kilometers avstånd hörs indri-lemurerna kommunicera med varandra. Det är lite kyligt, solen har ännu inte gått upp helt. Snårig växtlighet stryker mot benen och mina beigefärgade byxor har blivit prickiga av blod.

– Det är bara små blodiglar, säger guiden Jean Remy och flinar åt min förskräckta min. Stoppa in byxorna i strumporna så kan de inte krypa in.

Han går vidare längs skogsstigen, gör smackande läten och letar med blicken upp mot de kraftiga grenarna. Här växer bambu, ebonyträd och ravenala-palmer – även kallad "resenärens palm". Den har fått smeknamnet efter de solfjädersliknande stjälkarnas förmåga att fånga upp regnvatten som i en nödsituation kunde drickas av törstande resenärer.

– Där, säger han och pekar upp i ett träd.  

En stor svartvit lemur klamrar sig fast kring en trädstam med ludna armar och muskulösa ben. Några meter bort finns flera till. Många runda ögon stirrar på oss med små pupiller.

Madagaskar, ön i Indiska Oceanen som ligger 600 kilometer från afrikanska fastlandet, kallas lemurernas rike. De lever enbart här och flera är utrotningshotade. Det finns ulliga lemurer, grå lemurer, lemurer med röd framsida och dansande lemurer som tar sig fram över marken med hoppande danssteg. Men störst är indri-lemuren. Nationalparken Andasibe på östra Madagaskar är deras enda hem på jorden.

– De lever i grupp men med en och samma partner livet igenom. Bara om partnern dör söker de en ny. De är väldigt monogama, säger Jean Remy.

Han ger ifrån sig ett tjutande ljud och snart hakar en av lemurerna på med långa intensiva toner. En efter en ansluter de sig till sången och bildar en gäll närmast tondöv alarmkör. Långt bort i skogen svarar en annan grupp lemurer.

Efter en stund hoppar och svingar de sig vidare mellan träden och skakar ner vatten till marken när deras tyngd får grenarna i gungning. Det är regnperiod på Madagaskar.

När vi några dagar senare gör en avstickare söderut till nationalparken Ranomafana öppnar sig himlen för ett regn som inget paraply kan värja sig mot. Ranomafana betyder ”varmt vatten” och regnet piskar mot ytan i bassängen fylld med vatten från en varm källa. Floden, som vi är tvungna att korsa för att komma dit, är fylld till brädden och den smala träbron är på vissa ställen täckt av flodvatten. En bit bort brusar ett vattenfall.

Det är naturen som är Madagaskars trumfkort. 75 procent av landets växt- och djurarter finns ingen annanstans i världen. De unika arterna har utvecklats sedan ön skildes från den afrikanska kontinenten för många miljoner år sedan.

När mörkret lagt sig arrangeras nattpromenader i nationalparkens utkant. Det vana ögat kan upptäcka kameleonter bland bladen. För att locka fram världens minsta lemur – muslemuren – mosar guiden en banan på en trädgren. Sen är det bara att vänta. Och vänta. Och vänta. En liten grupp turister står alla och stirrar på en trädgren i vad som tycks vara en evighet. Till slut dyker ett musliknande djur upp, mindre än en människohand. Den äter banan med stressade rörelser innan den försvinner bort från turisterna och in i trädets skydd igen.

Det är mars månad och lågsäsong. Inte ens under högsäsong finns det någon massturism i landet, men nu har vi hotellen nästan för oss själva under vår resa från öst till väst.

Vi stannar i östra delen av landet längre än planerat, inväntar den cyklon som härjar på västkusten. På flygplatsen sa någon till oss att vi inte bör åka till väst alls, men vår chaufför Eric bedyrar att det är en bra idé.

– Om några dagar spricker det upp där.

Eric Daniel Randriamanamidona bor i huvudstaden Antananarivo med sin fru och deras några månader gamla bebis. När vi träffade honom på flygplatsen Ivato International, efter att ha sagt nej till flera gåpåiga chaufförer som ivrigt vill boka de enda turister som anländer, och efter att ha fått tips om Eric av flygplatspersonalen, sa han snabbt ja till att guida oss i tio dagar. För cirka 7 000 svenska kronor, där mat och boende till honom ingår, ska han köra oss tvärs över Madagaskar. Men först måste han hämta ombyte och vinka av fru och barn.

Trots att han och hans fru inte har det gott ställt kan de ändå räknas till den mer priviligierade delen av befolkningen. På Madagaskar lever över 80 procent i extrem fattigdom med mindre än en dollar om dagen.

Båda kan engelska och båda har studerat, hans fru på universitet i Paris.

– Min fru är smart. Mycket smartare än jag, säger han stolt och skrattar. 

Eric kör taxi under lågsäsongen och guidar turister under högsäsong. Han drömmer om att starta ett eget guideföretag och har kommit en bra bit i planeringen.

Till skillnad från stora delar av befolkningen har han elektricitet i hemmet, rinnande vatten och dator, men utanför lägenhetshuset löper smala gator med trängsel. Bilar kör tätt efter varandra, män drar taxidroskor bakom sig, sopor ligger i stora högar och människor letar runt bland dem. Lukten av bränt flis. Höns som vandrar fritt. Föroreningar som sätter sig i håret. Det smakar avgaser i munnen.

I stadens utkant är en del hus omgivna av översvämmat vatten och människor paddlar små båtar till och från sina hem. Men inte långt därifrån bor också rika människor i stora flotta hus. I staden finns även fina affärskvarter, moderna hotell och restauranger som bara en bråkdel har råd att besöka.  

Bästa sättet att ta sig fram på Madagaskar är med bil. Andra sätt är med de inte sällan överfulla minibussarna, så kallade taxi-brousses, eller med flyg som kan ha opålitliga avgångstider. Men det inte lätt att köra överallt och bil hyrs så gott som alltid med chaufför. Det är bra att ha en person vid ratten som är van vid väglaget.

Vägarna är dåliga och regn har skapat stora kratrar i körbanan. På sidorna sträcker sig gröna vidder och gräsbetäckta berg, som bryts av med terrakottafärgad jord som också färgar floderna bruna och ger landet skäl för smeknamnet ”Den röda ön”. Naturens färgkontraster sägs också ha gett Madagaskars flagga dess färger: röd, grön och vit. Den vita färgen lär symbolisera risodlingarna, det gröna ravenala-palmerna och det röda är jorden och leran som också täcker många byggnaders väggar.

Vägen går åt väster. Bakom oss ligger landets tredje största stad Antsirabe, med hantverksmarknader, verkstäder där vi sett hur ett kohorn formas till en prydnadsfågel och gränder där kvinnor och män täljer detaljerade mönster i trä medan en bebis sover bredvid på golvet. En pojke visade hur man maler mjöl i en stor mortel. Och på en nattklubbs nedsuttna soffor berättade en ung kille med spretigt stylat hår att han är fotbollsspelare och snart ska flytta till Paris för att spela där. Kopplingarna till Frankrike är många, men så var också Madagaskar en fransk koloni fram till 1960.

Efter många timmar i bilen stannar vi till i en liten stad för lunch. På gatorna torkas ris på filtar, i den enkla restaurangen ställs tallrikar fram med kokt ris, lamm och en brun sås. Färglös mat. Förväntningar är låga när första tuggan stoppas in i munnen. Sen: förvåningen över att det smakade gott. Här äter man inte med ögonen.

Det är tvättdag i byarna. Lakan och kläder har spritts över buskar och gräs för att torka i solen, de ligger som stora lapptäcken över marken. Ju längre västerut desto enklare bor människor och desto färre blir de vars förfäder har ett asiatiskt ursprung och ju fler med ett afrikanskt. Befolkningen på Madagaskar kommer ursprungligen från Indonesien, Mellanöstern och Afrika.

I de centrala och östra delarna bor folket merina som kom till ön för 2 000 år sedan från Indonesien. På 1800-talet härskade merinafolket över en stor del av ön, tills fransmännen anlände och koloniserade ön. 1960 blev landet självständigt men det var först drygt 30 år senare som det första demokratiska valet hölls. Efter en statskupp 2009 blev landet oroligt igen. På grund av politisk instabilitet har den ekonomiska utvecklingen gått trögt.  Mellan 2009 och 2014 var landet dessutom isolerat från omvärlden när allt bistånd till Madagaskar drogs in i protest mot kuppmakaren. Nu, sen den nya presidenten Hery Rajaonarimampianina kom till makten 2014, har stabiliteten i landet ökat och ekonomin fått en svag uppgång.

Medelåldern är låg i landet och var vi än stannar bilen, om det så tycks vara mitt ute i ödemarken, så dyker det upp barn från ingenstans. Bärandes på korgar med frukt som de vill sälja, frågar efter godis eller ropar ”Främling!” på malagassiska.

När skolan slutar för dagen kommer eleverna gående längs vägen med väskor på ryggarna. De kan ibland behöva gå långt för att komma till en skola.

– Det tog mig flera timmar att gå fram och tillbaka till skolan i Antananarivo när jag var liten, men sen fick jag äntligen fick en cykel. Men någon cykel har inte barnen här på landsbygden, säger Eric.

Här finns knappt några bilar och för en ambulans måste det ta lång tid att åka från städerna. Vad händer om någon blir sjuk?

– Här får man inte bli sjuk. Men de håller sig friskare här, de andas frisk luft, säger Eric och vi tänker på de vedeldade hemmen och röken de måste få i sig.

Morondava är västkuststaden med sandiga gator, marknadsstånd och avspänd atmosfär. Långa stränder där vi badar mellan fiskenäten i ljummet vatten. Människor hjälps åt att dra in näten med fisk som sen serveras i hemmen, restaurangerna och hotellen.

– Jag har hittat en restaurang som har fångat hummer, säger Eric en dag.

Han har tydligen frågat runt på restauranger för att ta reda på var den bästa fångsten för dagen finns. Sådan är han, fixar och trixar, föreslår aktiviteter och det är aldrig något problem, inte ens när han kör alltför många mil och startar i gryningen.

På restaurangen äter vi hummer och avslutar med smaksatt rom och juice från de stora ludna frukterna som växer på regionens stolthet: baobab-träden.

De gigantiska träden sticker upp ur den annars ganska plana marken, de syns på långa avstånd. För att komma fram till Avenue of the Baobabs, en naturligt formad ståtlig allé, måste man åka jeep den här tiden på året. Cyklonen har lämnat spår, bitvis är vägen översvämmad och lokalbefolkningen hjälper till genom att ställa sig ute i vattnet för att visa hur djupt det är och var det är lättast att köra.

Några barn badar i djupa gropar i vägen. Tjudrade oxar drar gamla trävagnar. På sidorna finns små lerhus med halmtak. Kvinnorna har målat ansiktena med ljus färg gjord av bark från trädet masonjoany.

– Det skyddar mot solen och gör huden mjukare. Det är tradition bland kvinnor här i väst, säger mannen som kör jeepen.

Sen når vi allén. Ett tjugotal väldiga träd löper utmed vägen – de som kallas för ”roots of the sky”. Uppåt 30 meter höga och med stammar på många meters omkrets. Här stod de innan merinafolket härskade i landet och långt innan fransmännen nådde fram till ön. Träden har levt genom oroligheter och stått emot cykloner. Ett gult ljus lägger sig över de nästan tusenåriga träden när solen är på väg ner över ön i den Indiska Oceanen. Det är som taget ur en saga.

Guide Madagaskar

Snabbfakta

Madagaskar ligger i Indiska Oceanen, 600 kilometer öster om det afrikanska fastlandet. Ön är känd för sin unika flora och fauna. Landet är i den tropiska zonen, men klimatet varierar mellan olika delar av landet. Det är fuktigt längs östkusten och torrare på västkusten och längst i söder.

Språk: Malagassiska och franska.

Valuta: Ariary (mga) 10 kr = cirka 3 500 mga.

Tidsskillnad: +3 timmar.

Resa dit: Det går inga direktflyg från Sverige till Madagaskar. Snabbaste flyg går via Paris. Ett annat vanligt alternativ är två mellanlandningar, där den sista är i Johannesburg i Sydafrika.

Ta sig runt: Bästa sättet att ta sig runt på Madagaskar är med en hyrd bil och chaufför. Ett annat alternativ är att åka minibussar, taxi-brousses, men de kan vara trånga och obekväma.

Boende

Les 3 Métis
Les 3 Métis är ett boutiquehotell i centrala Antananarivo, nära till shopping och nöjen. Det moderna och relativt nybyggda hotellet av tegel och med vita balkonger är en behaglig plats mitt i huvudstaden. Dubbelrum från cirka 380 kronor natten.
Iva 1 Antaninandro
Lediga rum & priser

Feon' ny Ala
Längs en flod i regnskogen strax utanför nationalparken Andasibe ligger hotellets bungalower. Sängar finns både på markplan och uppe på loftet, där man ligger mysigt inbäddade under myggnät och somnar till ljudet av skogens djurläten. Bungalow från cirka 200 kronor natten.
Lalan' Andasibe (vid kanten av Perinet Reservat)
+261 20 56 832 02

Hotel Manja
Hotellets enkla bungalower ligger högt upp i en sluttning med en fantastisk utsikt över en frodig dal. Utanför bungalowerna växer vackra blommor och lummiga växter. Bungalow med dubbelsäng från cirka 170 kronor natten.
Ranomafana Centre 312, Infanadiana, Fianarantsoa
hotelmanja.com

Chez Maggie
Chez Maggies bungalower i staden Morondava ligger perfekt beläget – åt ena hållet finns den långa stranden och åt den andra den sandiga vägen med små shoppingstånd, restauranger och barer. Hotellet har pool. Bungalow med dubbelsäng från cirka 280 kronor natten.
Rue De L'Independance, Nose Kely
chezmaggie.com

Mat & Dryck

The Epicure Table
Hotell Les 3 Métis utmärkta restaurang har både terrass och en mysig inomhusservering med bord av rosenträd och stolar med höga ryggar. Maten, med influenser från både Frankrike, Indiska oceanen och typiska madagaskiska rätter, är riktigt vällagad och god!
Iva 1 Antaninandro, Antananarivo 
les-trois-metis.com

Renala
Här serveras pinfärska fiskar och skaldjur, fångade ur havet hundra meter bort. Restaurangen ligger intill Morondava strand och har bra fransk-madagaskisk mat för cirka 50 kronor rätten. På frukostmenyn finns också typisk madagaskisk frukost som består av ris kokt med tomater och lök som serveras med kött.
Rue De L'Independance, Morondava

Le Masoandro
Chez Maggies charmiga restaurang ligger precis vid stranden och har små bord både under tar och bar himmel. Specialiteten är grillad mat, framförallt från havet. Här finns också en bar med brett utbud. 
Chez Maggie, Rue De L'Independance, Morondava

L’Oasis
Gillar du reggae så är det här stället för dig! Hela stället är tillägnat reggae, från väggmålningar till livemusiken som spelas varje kväll. Här råder livlig men avslappnad stämning och ägaren, som kallas Rasta Jean, pratar gärna med alla sina gäster, serverar smaksatt rom och enkel men god mat. Billigare än många ställen runtomkring.
Rte de la Plage, Morondava

Se & Göra

Nationalparken Andasibe
Här finns världens största lemur, indri och med en guide är chansen stor att få dem på nära håll. Störst chans att få se dem är mellan 07–11 på morgonen och då kan man även höra dem ”sjunga”. I parken, som ligger några mil öster om huvudstaden Antananarivo, finns också många andra unika arter. Guidade turer går både dagtid och nattetid.

Nationalparken Ranomafana
Med hjälp av en guide kan man se många olika sorters lemurer och andra sällsynta djur i regnskogen. På natten kan den minsta, muslemuren, lockas fram, samt många kameleonter ses på grenar och blad. Ligger söder om staden Ambositra.

Avenue of the Baobabs
En naturlig allé av nästan tusen år gamla baobab-träd, nära staden Morondava. Träden är imponerande stora, med långa tjocka stammar. I omgivningen finns flera enkla byar med lerhus och halmtak.

Reservatet Kirindy
Nordöst om Morondava ligger reservatet som är ett av de få ställen på Madagaskar där man kan få se fossa, landets största rovdjur. Här finns också hoppande råttor, lemurer och sköldpaddor. 

Läs också

 • Miavana Island Sanctuary på Madagaskar är ett drömhotell i ordets rätta bemärkelse. Få har möjlighet att checka in här, inte många har råd med prislappen på 20 000 kronor per natt. Men vem säger att man inte kan drömma? 

 • Reportage + guide

  Smaka på äkta barbecue i Alabama, vintageshoppa i New Orleans eller gör ett besök i den pittoreska småstaden Savannah. Följ med på roadtrip genom den amerikanska söderns hjärta. 

 • Namibia

  Namibias fria natur är det yttersta av modern lyx. Fri natur är dyrt. Det är någon som äger naturen och tar betalt vid en grind långt bort. Vi får tillträde till ingenting. Det är det som är lyxen.

 • Botswana

  Botswana har genom målmedveten strategi placerat sig i yttersta framkant när det gäller ekologisk lyxsafari och hållbar turism. Följ med till Okavangodeltat, en av Afrikas mest fängslande platser.

 • Reportage

  'En trängd flodhäst reagerar inte alltid som du tror. Därför är det viktigt att aldrig gå mellan flodhästen och vattnet. Och om du ser små, små bubblor som stiger mot vattenytan kan det vara en krokodil som lurar. Här är knepen när du befinner dig på savann, i djungel och träskmark – när elefanter anfaller och kobran spottar. '

 • Kenya

  Är det en elefant? En noshörning? Eller bara ännu ett akacieträd? Jag håller min nya plastdoftande kikare i ett krampaktigt grepp, försöker få kroppen att absorbera de våldsamma vibrationerna. Men varje liten skakning får mitt sikte att hoppa hundratals meter.

 • Kroatien

  Närmare 800 000 kryssningsresenärer anlände till Dubrovnik i fjol. För många, menar stadens borgmästare Mato Frankovic.

 • Shopping

  Försov du dig och glömde halva packningen hemma? Om du ska flyga via Köpenhamn kan du andas ut.

 • Bäst i världen

  Inför inspelningen av filmen Borg, där han spelar rollen som tennislegendaren Björn Borg, låg Sverrir Gudnason i hårdträning för att lära sig spela tennis. När han inte spelar in film så vänder han plattor på nattklubb i Stockholm, dricker öl i New York och umgås med släkten i Reykjavik. Här är Sverrir Gudnasons bästa…

   

Reseguider

 • Reseguide

  I vår reseguide till New York hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museum, affärer...

 • Reseguide

  Reseguide Aruba bjuder på vita stränder, kristallklart vatten och skinande sol. Hit vallfärdar chica yogaentusiaster,...

 • Stockholm
  Reseguide

  I vår reseguide till Stockholm hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Boston
  Reseguide

  I vår reseguide till Boston hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer, affärer...

 • Palma, Mallorca
  Reseguide

  I vår reseguide till Palma på Mallorca hittar du de bästa tipsen till stadens hotell, restauranger, barer, klubbar...

 • Los Angeles
  Reseguide

  I vår reseguide till Los Angeles hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Reseguide

  Reseguide Gran Canaria bjuder på lodrätta klippstup, sagoskogar, bördigt högland och små fridfulla byar. Gran Canaria...

 • Dubrovnik
  Reseguide

  I vår reseguide till Dubrovnik hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Hamburg
  Reseguide

  I vår reseguide till Hamburg hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer, affärer...

 • Miami
  Reseguide

  I vår resguide till Miami hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, affärer och...

 • Sydney
  Reseguide

  I vår reseguide till Sydney hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, affärer och...

 • Kapstaden
  Reseguide

  I vår reseguide till Kapstaden hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer och takbarer, stränder...

 • London
  Reseguide

  I vår reseguide till London hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museum, affärer...

 • Tel Aviv
  Reseguide

  I vår reseguide till Tel Aviv hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer, affärer...

 • Bangkok
  Reseguide

  I vår reseguide till Bangkok hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, takbarer, klubbar, affärer,...

 • Barcelona
  Reseguide

  I vår reseguide till Barcelona hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Reseguide

  Reseguide Rom bjuder på mer än Colosseum och Vatikanen. Den senaste tiden har många nya barer och restauranger öppnat...

 • Siem Reap
  Reseguide

  Det som en gång var en dammig och sömning landsortsstad som bokstavligt talat doldes i skuggan av världsarvet Angkor...

 • Reseguide

  I vår reseguide till Paris hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, affärer och...

 • Reseguide

  Reseguide Bali. Bali är den sinnliga ön där det alltid finns plats för konst, dans, traditioner och kultur. Samtidigt...

 • Madrid
  Reseguide

  I vår reseguide till Madrid hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer, affärer...

 • San Sebastian
  Reseguide

  Med San Sebastian är det kärlek vid första ögonkastet och det visar sig vara en hållbar sådan. Ju djupare man gräver...

 • Prag
  Reseguide

  I över tusen år har Prag samlat en brokig skara kulturer som tillsammans skapat en mix få städer kan matcha. I vår...

 • Reseguide

  Vår reseguide till Franska rivieran lockar med sol, bad, glamour, mysiga franska bistroer, gamla fasader, konstmuseer...

 • Flyg

  Flyg mellan New York och Paris – så många gånger du vill

 • Grekland

  Vissa begrepp betyder olika saker för olika människor. All-inclusive är ett av dem, det fick en tavernaägare på Rhodos nyligen erfara, rapporterar grekiska Dimokratiki.

 • Italien

  För första gången på 40 år öppnas Colosseums översta plan för allmänheten.

 • Flyg

  Influensa, vinterkräksjuka och RS-virus når sina årliga toppnoteringar under vabruari, månaden tidigare känd som februari. Det sista man vill är att åka på en influensa på flyget till den efterlängtade semestern. Men det finns knep för att undvika att dra på sig medresenärernas baciller.

 • Reseguide

  Florida är ett av de största resmålen under årets sportlov och av alla städer i staten är Miami helt klart dess kronjuvel. Att göra reseguider har varit vår största expertis sedan vi startade – missa inte vår uppdaterade digitala Miamiguide om du eller någon du känner ska dit framöver. Guiden hittar du HÄR.

 • Resmål

  Alla kvinnor som känner ett behov av att ta en paus från män på semestern kommer snart att få ett nytt resmål.

Våra reseproffs

 • Vår korrespondent i Paris som befunnit sig i ljusets stad på obestämd tid – under väldigt många år. Hon förser oss med de senaste nyheterna och de bästa tipsen.

 • Vårt matproffs i Amsterdam. Nina driver den omåttligt populära bloggen och Instagram-kontot Nourish Atelier med fokus på vegetariska anrättningar – mest sina egna. Hon har stenkoll på allt var vad Amsterdam har att erbjuda, även bortom tallrikskanten.

 • En globetrotter och socialt geni som har sin bas i New York, men som ständigt är på resande fot. Från henne får vi trendrapporter från världens alla hörn, särskilt om restauranger och innovativa kockar.

 • Vår Londonkorrespondent som har full koll på de senaste hotellen, de hetaste restaurangerna och vilka utställningar och klubbar som gäller.

 • RES chefredaktör har rötterna i Värmland men hjärtat i en resväska. Hon återvänder sällan till samma resmål två gånger utan har som motto att alltid åka till nya platser, oavsett klimat eller kultur.

 • Johan är vår hotellexpert, men även en förträfflig fotograf och skribent. Han har ett långt förflutet på RES, bland annat som chefredaktör.

 • Redaktören som skyr sol, bad och värme. När David får välja är vädret kyligt, landskapet kargt och baren mörk och fylld med träpanel. Det är alltså ingen slump att han kan Irland utan och innan.

 • Linda har gjort Los Angeles till sin hemstad och rapporterar om allt från smartaste foodtrucken på Venice Beach till flådigaste restaurangen för Hollywoodeliten.

 • Idas jobb är bokstavligt talat att hålla koll på det senaste i Barcelona – hon driver guide- och eventföretaget When in Barcelona. Hon är snäll nog att dela med sig av sina hemligheter till RES.

 • Hotell

  Courmayeur är en mysig by som ligger inklämd mellan Mont Blanc-massivet och spektakulära toppar på andra sidan. Det är lätt att ta sig till och från liftarna från hotellen som nästa alla erbjuder gratis transport. Byns centrum ligger vid en charmig gågata med bra restauranger, shopping och barer. Här är några av de bästa hotellen i Courmayeur.

 • Semester

  Äntligen en arbetstagarjul! Knappt har arbetsåret 2018 satt igång på riktigt förrän vi börjar fundera på årets ledigheter och semestrar – och i år blir det ovanligt bra. 

 • Tåg

  Frukosten är dagens viktigaste måltid och det gäller givetvis även för affärsresenärer. MTR Express lanserar ny, hållbar och näringsriktig frukostmeny i 1 klass Plus, signerad krögaren Pontus Frithiof.

Missa inte de bästa tipsen – prenumerera på vårt nyhetsbrev i dag!

Då blir du först med de senaste nyheterna och mest initierade tipsen, får genvägarna till de nyaste guiderna och full koll vilka weekendstäder som gäller framöver och vart din nästa långresa bör gå. Ett fullkomligt nödvändigt nyhetsbrev för dig som vill få ut mer av dina resor, men andra ord.