RES listar lyxcharter

Charterresor till Thailand, Egypten och Kanarieöarna är kanske inte det mest exotiska på världskartan. Men här finns flera härliga semesterorter. RES listar de bästa charterorterna för resenärer med höga krav på sköna upplevelser.

Varje resa måste inte vara världens upptäcktssäventyr. Ibland behöver man bara komma bort en stund för att koppla av med lite miljöombyte och sol. Dessutom finns det inte alltid möjlighet att planera så långt i förväg. Plötsligt uppstår med kort varsel en ledig vecka i kalendern, och då är det inte säkert att det finns varken flygbiljetter till eller hotellrum på drömresmålet. Det som däremot nästan alltid finns är charterresor till Thailand, Kanarieöarna och Egypten de tre volymmässigt största destinationerna under vintersäsongen. Gemensamt för dem är att det finns många olika slags orter och att vissa av dem är trevligare än andra. Så vart ska man åka? Det beror förstås mycket på ressällskap och syftet med resan. RES listar charterorterna som erbjuder romantik och naturupplevelser för par, avkopplande semester med småbarn och en kul partyvecka med kompisarna.
 

hklak.jpg
 

THAILAND
Det bästa med Thailand är natursköna kustområden med bra dykvatten, god mat och att det fortfarande finns så många oexploaterade badöar. Det sämsta är att hela världen har Thailand som favoritresmål, vilket har lett till att vissa orter har högre priser för sämre upplevelser.

Romantik
Ko Chang nära Kambodja är ”det nya Ko Lanta”, en naturskön ö med en småskalig mix av enkla bungalower och lyxiga spahotell för äkta honeymoonkänsla. De bästa stränderna ligger på västkusten liksom de flesta hotellen, White Sands är något mer exexploaterad än Lonely Beach men också vackrare. Ägna dagarna åt vandring i regnskogen, dykning kring småöarna söderut och filosoferande i hängmattan.
Ett alternativ är livligare Khao Lak som har några riktigt flotta hotell någon mil norr om centrum längs den natursköna och folktomma Hat Bang Sak-stranden. Khao Lak är också en bra bas för dykutflykter till Similian Islands och djungelvandringar i nationalparken Khao Sok.

Familjeliv
Stillsamma Ko Lanta med strandnära bungalowboende är barnfamiljernas favorit trots att det är lång transfer från flygplatsen. Det har byggts, och byggs, en mängd större hotellanläggningar men det finns fortfarande lite att göra utanför hotellen. Men stränderna är barnvänliga och servicen välkomnande. För familjer med större krav på upplevelser är Khao Lak ett alternativ. Där finns ett brett utbud organiserade utflykter samtidigt som det är enkelt att ta sig runt på egen hand med lokalbuss eller taxi. För familjer med barn i skolåldern – som behöver resa när det är skollov – är Ko Samet ett smart val. Det är relativt torrt väder året om och ligger nära Bangkok. Samet är populär bland thaifamiljer och där är ofta fullbokat från mars till maj och under lokala storhelger. För lugn och ro välj boende på södra delen, ju längre söderut desto lugnare.

Party
Phuket är partyön nummer ett och i Patong finns både det mer sofistikerade nattlivet och det inte särskilt rumsrena … Det bästa är att bo vid en annan strand och tuk-tuka in till stan på kvällen. Närmast ligger vidsträckta Karon, men många föredrar Kata som är mindre. Ett smart område för hotell är mellan södra Karon och norra Kata där det finns flera moderna barer att börja kvällen på i solnedgång. För festsugna som reser under sommarsäsong rekommenderas Ko Samui. Den mest exploaterade stranden Chaweng har ett mer sofistikerat nattliv än Lamai, men båda är bra för bad året om till skillnad från stränderna söderut som har lågt vatten under vinterhalvåret. Från de stillsammare stränderna Mae Nam, Bo Phut och Bang Rak på norra delen rak går det färjor till partyön Ko Pha-Ngan och dykön Ko Tao.
 

tenerife.jpg


KANARIEÖARNA
Fördelen med den kanariska övärlden är variationsrikedomen: här finns allt från vild natur till hett nattliv och en folktom strand är aldrig längre bort än någon timme i hyrbil. Det sämsta är att det är så svårt att hitta parkering på turistorterna.

Romantik
Det kryllar av sköna ”stay-in-bed” hotell på Kanarieöarna. Långt ifrån alla finns i charterkatalogerna, men köp bara flygstol och leta upp boutiquehotell på exempelvis La Gomera eller i Garachico och Orotava på norra Teneriffa. Stilfullt renoverade lyxhotell på södra Gran Canaria och Teneriffa finns som charterpaket och har ofta spa och närhet till golf. Melonaras och Maspalomas på Gran Canaria håller generellt högre standard än andra kanariska orter. Men även enkla pensionat är romantiska i rätt miljö, både vandringsön La Palma och pytteön La Graciosa norr om Lanzarote erbjuder orörd charm (dock bäst under sommarhalvåret). Par som surfar väljer lavaön Lanzarote med bra vågor i Famarabukten. Där finns lägenhetshotell, men det är trevligare att bo på andra sidan ön i antingen huvudstaden Arrecife eller i turistorten Playa del Carmen. Dykare väljer sandstrandsparadiset Fuerteventura med boende i småstaden Corralejo och gör dagsutflykter till de milslånga stränderna i Jandiabukten. Las Palmas är annars en klassiker för par med höga krav på mat och dryck, speciellt hålla-handen-vänligt är det i gamla stan.


surferlanzarote.jpg

Familjeliv
Södra Gran Canaria och Teneriffa är de solsäkraste delarna av Kanariaeöarna under vintermånaderna. Men monsterorterna avlöser varandra här, och eftersom de flesta hotell saknar strandläge behövs ofta hyrbil för att frakta barn och prylar mellan hotell, strand och matställen. Alternativt boka ett hotell som känns så trevligt att man inte vill/behöver lämna det. Under vintermånaderna är det smart att boka hotell med uppvärmd pool.
På Teneriffa är områdena kring Los Cristianos och Costa Adeje mer barnvänliga än Las Americas. På Gran Canaria är det orterna väster om Maspalomasudden som är mer stillsamma och har mindre blåst, exempelvis Puerto Mogan är charmigt för barnfamiljer. På sommarhalvåret (då det är garanterat fint väder) rekommenderas även Lanzarote som har roliga utflykter för barn, experiment i lavaöknen, besök grottbostäder och nakenbad på naturstränder. Även Fuerteventura är bättre på sommaren då det är varmt nog för vattensporter.

Party
Det är Teneriffa som leder partytoppen med knapp marginal mot Gran Canaria. På Gran Canaria är nöjeslivet uppdelat. Befolkningen roar sig på tjusiga ställen i Las Palmas på helgerna, turisterna roar sig varje kväll i Playa del Inglés nöjescentrum Kasbah. På Teneriffa är det lokala nöjeslivet yngre och trendigare. Det finns en mängd moderna barer i Puerto de la Cruz, Santa Cruz och studentstaden La Laguna. Under sommaren uppstår tillfälliga klubbar längs sydkusten med brittiska dj:er på semestergig. Men många pensionärer turistar på Teneriffa vintertid och då är nattlivet i Los Cristianos och Las Americas sömnigt på vardagarna. Och gayscenen är definitivt bättre i Playa del Inglés på Gran Canaria.


EGYPTEN
Det bästa med Egypten är den spännande kulturhistorien och den fantastiska dykningen. Sämst är att turistorterna generellt sett är hotellgetton utan lokal karaktär och att det är svårt att resa runt på egen hand.

Romantik
Dykningen är lika bra oavsett om man väljer Hurghada eller Sharm El Sheik, men Sharm är mysigare och har mer att erbjuda utanför hotellen i form av restauranger och barer. Å andra sidan ligger Hurghada bättre till för historiska utflykter till Luxor och längs Nilen. I Sharm finns ett äldre centrum som det är kul att strosa i, men hotellen ligger utspridda längs kusten. Många ställen har bara bad från bryggor på grund av korall, men i Naama Bay (sex kilometer från Sharm centrum) finns hotell längs strandpromenaden. Bästa snorklingen är utanför norra Naama vid Near Garden och Middle & Far garden. Även revet vid stranden nedanför fyren vid Ras Um Sid mellan centrum och Naama har bra snorkling.

Familjeliv
Många familjer med små och halvstora barn åker gång på gång till Hurghada som erbjuder prisvärda familjepaket med all inclusive, hel- eller halvpension. Stränderna är mer barnvänliga här med mindre korall än i Sharm.Hurghada har vuxit ordentligt de senast åren och är inte särskilt charmigt, men några mil söderut ligger den relativt nyanlagda orten Makadi Bay som känns fräschare. Här finns flera stora hotell med hög standard nära stranden och bara en simtur ut finns vackra snorkelvatten. Välj hotell med uppvärmd pool för barnen under vintermånaderna.

Party
Egypten är inte första valet för partygänget, men Sharm El Sheik har ett större utbud restauranger och barer utanför hotellen än Hurghada. Nöjeslivet här utgörs ofta av internationella dyksällskap som samlas på någon strandbar after beach för att jämföra dagens dykupplevelser.

diver_sharelmsheik.jpg
 FRÅN RES NR 10 2007

Publicerad: 2006-05-01