Verbier, Schweiz: Verbiers vinterunderland
Schweiz

Verbiers vinterunderland

Med ett av de största sammanhängande liftsystemen i världen och en av alpvärldens mest sol- och snösäkra lägen, är det inte konstigt att all världens skidhedonister och livsnjutare samlas i anrika Verbier. Ta skidresan till nya höjder.

Hotell i Verbier

I decennier har rika, berömda, skibums, familjen Svensson och diverse kungahus blandats till ett enda stort skidparty på pisterna i Verbier. Trots senare tids kritik om att det genuina Verbier inte längre finns, trotsar de skid- och partysugna alla tongångar och konjunkturer. Med massor med soldagar och ett gigantiskt, välskött skidsystem kan man karva i veckor utan att bli uttråkad.

Denna alpklassiker som förför besökare år efter år konkurrerar lätt prismässigt med de svenska fjällen om man ser till hur många kilometer pist man får tillgång till i liftkortet. Vad sägs om lite drygt 400 kilometer välpreppat och åkning upp till 3 300 meter?

I Verbier går det att bo bra och leva mycket bekvämt. På gastronomisidan spretar utbudet lika mycket som den demografiska fördelningen. Om det är sportartiklar och mode som står högst på agendan är den lokala shoppingscenen är mycket välsorterad. När säsongen går mot sitt slut i mitten av mars, går det att fynda både det ena och det andra, trots att valutan är rekorddyr.

HOTELL

Det är här det händer om det händer. Bra och snyggt hotell mitt i byn. Kanske inte idealet för den som vill ha det tyst och lugnt. Hotellets bar är navet kring vilket hela byns after ski kretsar, och partyt med liveband är oftast vid god vigör långt in på småtimmarna.

Hotel Farinet
Place Centrale

Lediga rum & priser

Passande nog betyder hotellets namn just snö på den lokala och nästan utdöda dialekten patois. Nevaï är ett av få undantag i Verbier om man föredrar en inredningsstil som inte går i det rustika och grovt tillyxade timrets tecken. På Nevaï råder boutiquehotellets avskalade elegans och restaurangens ”fine dining” stämning uppmanar till att klä om från skidoverall till middagen.

Nevaï
Route de Verbier Station 55

Lediga rum & priser

Virgin Airlines ägare Richard Branson drygar ut inkomsten genom att inte låta sin alpstuga stå tom då han inte känner för att vara där själv. Gå ihop med dina närmaste vänner och hyr hela rasket inklusive kockar, nannies, vinkällare och skjuts till liften.

The Lodge
Lediga rum & priser

AFTER SKI

Precis vid sidan om Médranliften ligger detta första vattenhål efter en dag i det gigantiska skidsystemet. Här samlas “alla”, och det skålas och skrålas med stor inlevelse och energi. Charterresenärerna verkar föredra terrassen rakt i västerläge under den dalande solen, och de mer erfarna verbieriterna håller till inomhus längs den mycket långa baren. Happy hour mellan 16.00 och 17.00.

Pub Mont Fort
Chemin de la Tinte 10
pubmontfort.com

Här är det liv i luckan från sen förmiddag till sent. Bra after ski-ställe med soldränkt uteservering hela dagen. Förstklassig people watching med sitt läge på huvudgatan mellan Médranliften och byns centrum. Som på de flesta andra ställen i Verbier är stämningen vänlig och tillbakalutad. Åtminstone mellan gästerna. Servicen kan vara lite kylig, vilket i sig inte är något unikt för Verbier.

Fèr a Cheval
Rue de Médran

SHOPPING

Mitt i byn ligger en flaggskeppsbutik fylld till bredden med de klassiska dunjackorna från Moncler. Det finns betydligt fler modeller och färger representerade i butiken än vad man brukar se hemma. Sent på säsongen är det till och med lite rea ibland.

Moncler
Place Centrale 10

Om du tillhör skaran som måste handla och laga mat själv under din Verbiervistelse är Alpfood ett måste. Visst, det går att handla mycket billigare 200 meter längre ner på gatan, men det är något visst med att botanisera bland Alpfoods handplockade utbud. Svindyrt men snyggt. Livréklädda kassabiträden tömmer glatt ditt Amexkort i kassan!

Alpfood
Place Centrale 14
alpfood.ch

Mycket välsorterad klädbutik där alpvärldens alla modemärken finns representerade. Vänlig personal ser till att du lämnar stället med den rätta Verbierlooken.

Xtreme Sports
Place Centrale 6
xtremesports.ch

 

Publicerad: 2012-01-30