HANDPLOCKADE TIPS

5 krogfavoriter i Madrid

Mar 07, 2024

Årets europeiska huvudstad för gastronomisk kultur är – Madrid.

Det här är våra fem senaste favoriter.

Foto: Oroya at Edition Facebook.
 

1. Oroya at Edition

Madrids hetaste takbar har inte bara utsökta cocktails utan också den största takpoolen i stan.

Så, kom för att både bada och umgås över en drink eller två. Kom hungrig också, kocken Diego Muñozs peruanska rätter är något i särklass.

Orkar du sedan inte gå vidare är det förresten bara att checka in, Oroya ligger inom boutiquehotellet The Madrid Edition.

Plaza de Celenque 2
www.oroyamadrid.com

Foto: Pressbild / Museo Reina Sofía.
 

2. NuBel

Att titta förbi Madrids moderna konstmuseum Museo Reina Sofía, där bland annat Picassos berömda Guernica hänger, är alltid en god idé!

Och när du väl är där får du inte missa museiserveringen NuBel som breder ut sig i museets bottenvåning.

Den är sjukt cool, domineras av kul färger och former.

På menyn finns massor av klassiska frukost- och brunchrätter, men också kocken José Olmos fantasifulla tapas.

Kom med fördel framåt kvällen så att du också kan beställa några av mixologen Luis Inchaurragas signaturdrinkar.

Calle Santa Isabel 52
www.museoreinasofia.es

Foto: Mercado de San Miguel / Lisette Gomez.
 

3. Mercado de San Miguel

Inget besök i Madrid är heller komplett utan besök på ikoniska Mercado de San Miguel.

På 90-talet var det en vanlig, sömnig saluhall. I dag är det ett fantastiskt mattempel av glas och järnsmide där många av stans bättre restauranger har egna stånd.

Man går dit och äter en stående middag med lite småplock – jamón ibérico, ostron och ett glas sherry. Oslagbart!

Plaza de San Miguel, s/n
www.mercadodesanmiguel.es

Foto: La Tasquita de Enfrente.
 

4. La Tasquita de Enfrente

När Juan José López tog över La Tasquita de Enfrente år 2002 hade det gått 30 år sedan hans pappa Serafín grundade den – och den var väletablerad.

Tillsammans med kocken Nacho Trujillo tog dock López den yngre ett mer modernt, snabbt grepp på krogen i Malasaña.

Klipp 20 år fram i tiden, och dagens La Tasquita är ett 16-kuvertshak med två avsmakningsmenyer. En är enkel i den mån att den baseras på ytterst få ingredienser, den andra betydligt mer avancerad.

Båda är däremot väl värda att uppleva.

Calle Ballesta 6
www.latasquitadeenfrente.com

Foto: Coque.
 

5. Coque

Tre bröder, en kulinarisk resa i fyra delar á 15 rätter. Det bröderna Rafael, Mario och Diego Sandoval hittat på, på Coque är månne definitionen av en ”matupplevelse”.

Det börjar i baren med drinkar och tilltugg. Därefter väntar den löjligt välfyllda vinkällaren med drygt 3 000 etiketter. Sedan, en sväng i köket – och så till sist, matsalen.

Och i glasen och på tallrikarna? Ja, det sträcker sig från barens majstacos med guacamole, miso och foie gras samt ostron med jalapeñoessens parat med bloody mary-shots.

Till gröna kikärtor med pesto, mjölkdunört, basilikapärlor och sås på parmesan och kärnmjök. Via kökets sotgrillade gurka med vitlöksfrästa räkor, rambutan, inlagda kräftor och frystorkade tomater.

Ja, ni hör ju!

Gör dig besvär även om du håller dig till växtbaserad kost, hela härligheten går att få både vegetarisk och vegansk också.

Marquis del Riscal 11
www.restaurantecoque.com

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!