Närodlat med naturliga råvaror är kvalitetskrogarna i Spaniens signum idag. Ofta har restaurangerna egna trädgårdar eller växthus för kryddor och grönsaker, kött och fisk hämtar de från närbelägna bondgårdar eller fiskare.
Ett bra exempel på detta är Michelinkrogen Etxanobe i Bilbao där kocken Fernando Canaler raffinerar det traditionella kökets smaker till något extravagant, en annan i samma område är Azurmendi tidigare utsedd till världens mest hållbara restaurang av den prestigefyllda guiden World’s 50 Best.
Att spegla regionen där restaurangen ligger och låta traktens råvaror avspegla sig i menyerna är krögarnas stolthet men som också älskas av gästerna. En annan restaurang av ännu högre dignitet är trestjärniga Diver XO i Madrid och Celler Can Roca i Girona norr om Barcelona en gång utsedd till världens bästa restaurang.
Även om Andalusien har 18 restauranger med Michelin-stjärnor är Aponiente den enda andalusiska restaurangen som hittills har fått tre Michelin-stjärnor. Perfekt för dig som vill ha en unik kulinarisk upplevelse med Fisk och skaldjursprodukter i en byggnad med mycket historia. Det är värt att göra ett exklusivt besök i staden El Puerto de Santa María i Cádiz för att besöka denna restaurang.