Svenskarna drömmer om Transsibiriska järnvägen
Tåg

Svenskarna drömmer om Transsibiriska järnvägen

Allt fler svenskar väljer att åka tåg på semestern. Transsibiriska järnvägen är den tågresa som de allra flesta svenskar drömmer om, följt av Orientexpressen, enligt en ny Sifo-undersökning utförsd på uppdrag av SJ.


– Att åka tåg på semestern blir allt mer populärt bland alla dem som är bekymrade för klimatet, men samtidigt vill se nya saker. Svenskarnas drömresa går mellan Moskva och Peking, men listans rookie är tågresan mellan Kiruna och Narvik som går genom Europas sista vildmark, säger Niclas Härenstam, presschef på SJ.

Nästan var femte svensk (18 procent) uppger att det klassiska tågäventyret från Moskva till Peking är deras drömresa på räls. Resan på sex dagar går genom två världsdelar, genom Uralbergen, delar av Sibirien, längs Bajkalsjöns strand, och genom Mongoliet.  Anrika Orientexpressen, som numera är ett lyxigt turisttåg, som endast går mellan London och Venedig, är nästan lika populär (17 procent).  Det visar SJs Sifo-undersökning.

Även Sverige återfinns på topplistan. På sjätte plats på ligger Arctic Circle Train från Kiruna till Narvik. Trots att resan genom övre fjällvärlden fortfarande är relativt okänd bland svenska resenärer slår den klassiker som Glaciärexpressen i Schweitz, Rovos Rail i Sydafrika och Shinkansen i Japan.  Och bland utländska turister i Sverige är resan en riktig favorit. SJ ser ett starkt ökande intresse för Arctic Circle Train bland utländska turister, främst bland japaner, engelsmän och indier.

Här är svenskarnas drömtågresor

  1. Transsibiriska järnvägen. Klassisk tågresa från Moskva till Peking, 18 procent
  2. Orientexpressen. Femstjärnig järnväg från London till Venedig, 17 procent
  3. California Zephyr. En naturskön resa mellan Chicago och San Fransisco, 8 procent
  4. Bernina Express. Spektakulär resa genom alpvärden, från Chur i Schweiz till Tirano i Italien, 6 procent
  5. The Ghan. Från Darwin i norra Australien till Adelaide i söder, genom det röda australiensiska ökenlandskapet, 6 procent
  6. Arctic Circle Train. Genom norrskenets och midnattsolens land. Från Kiruna till Narvik, 5 procent
  7. Glaciärexpressen. Med vidunderlig utsikt över alperna går resan mellan skidorterna St Moritz och Zermatt i Schweiz, 4 procent
  8. Rovos Rail  Lyxig tågresa mellan Kapstaden och Pretoria i Sydafrika, 3 procent
  9. Shinkansen. Höghastighetståg som går i över 300 km/h, bland annat mellan Tokyo och  Osaka i Japan, 3 procent

 

Källa: SJ:s Sifo-undersökning.

Publicerad: 2018-05-03