HANDPLOCKADE TIPS

Höstfest: 3 Stockholmskrogar med nya menyer

Sep 27, 2023

Med sommaren i backspegeln ändrar krogarna sina säsongsmässiga menyer. RES tipsar om tre krogar i Stockholm vilka just uppdaterat sina matsedlar.

Foto: Pressbild / Grand Hôtel.
 

1. Handplockat av Mathias Dahlgren: Grand Soleil

På Grand Hôtels året om-satsning Grand Soleil har hösten just gjort intåg. Brasan är tänd och menyn, vars innehåll är handplockat av stjärnkocken Mathias Dahlgren, har aktualiserats. Nu serveras till exempel rätter så som moules frites, kycklingescalope med kronärtskocka, parmesan och citron, och burrata med bakade vintertomater, oliver och färska örter. En helt ny satsning för säsongen är även helgbrunch, varje lördag-söndag mellan 10–16.

Södra Blasieholmshamnen 4A
www.grandhotel.se

Foto: Holger Ellgaard.
 

2. Där naturen alltid tas tillvara: Stadshuskällaren

På en anrik krog där matfilosofin stavas att alltid ”ta vara på det naturen ger oss” har förstås höstens varmrätter nu gjort entré. Bland dem pumpa med svamp, hasselnötter och brynt salviasmör. Liksom anka från Munka Ljungby à la stekt bröst och krokett på konfiterat anklår med karljohansvamp, smörkokt rotselleri, libbsticka och tryffel. Bakom de nya kulinariska påhitten står köksmästare Magnus Santesson, utvald som en av deltagarna i Kocklandslaget.

Hantverkargatan 1
www.stadshuskallarensthlm.se

Foto: Långbro värdshus.
 

3. Kärlek till de svenska råvarorna: Långbro värdshus

Krogpärlan Långbro värdshus är en elegant historia med skön vardagsrumskänsla. Lagom till att mörkret och kylan drar in har matsedeln utökats med bland annat höstens svamprisotto med marinerade tomater, libbsticka och sveciaost, och halstrad fjällrödingfilé med kantareller, spenat, pepparrotssmör, rödvinssky och krondillspotatis. Riktigt gott är det förstås eftersom det är kocken och krögaren Fredrik Erikssons skaparglädje och kärlek till de svenska råvarorna som ligger till grund för hela kalaset.

Stora Mans väg 4, Älvsjö
www.langbrovardshus.se

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!