RES tipsar om saker du ska tänka på innan långflygningen. Foto: Istock.

Tio tips för en kortare långflygning

En tolv timmars flygresa kan vara rena mardrömmen – men kan också vara helt ok (även om du inte har råd att flyga business). Vi tipsar om vad du bör tänka på för att flighten ska kännas så smidig och kort som möjligt.

1. Se till att vara trött - men inte övertrött

Att vara alltför utvilad är en dum idé inför en lång flight. Att kunna sova bort åtminstone hälften av flygtiden är guld värt för att känna att man kommer fram utvilad. Men att vara alltför trött kan få motsatt effekt. Även om du är så trött att du inte vet vart du ska ta vägen går det inte att somna – och flighten kommer att upplevas som en vidrig mardröm. Så se till att vara lagom trött.

2. Ha ätit något lätt innan

Att vara proppmätt inför flygningen är ingen bra start: att känna sig jäst inför att du ska sitta ner i över tio timmar är inget annat än hemskt. Men att vara hungrig är inte heller ett bra alternativ – det tar ofta en rätt bra stund innan maten ombord serveras. En sallad eller några bitar sushi innan du går ombord är perfekt. En soppa, varför inte?

3. Beställ specialmat

Om du vill vara säker på att få maten serverad först av alla – beställ specialmat. Gör bara inte misstaget att beställa in frukt. Du kommer garanterat att ångra dig när alla andra får in sin mat.

4. Ha med öronproppar

Öronproppar räddar dig från skrikiga barn och högljudda vuxna. Lyxvarianten är ett par hörlurar som stänger ute ljud – en fröjd för de som ofta reser i jobbet.

5. Klä dig rätt

Det blir ofta kallt i planet när det har lyft. Så även om du åker till Thailand – ta med en tjocktröja och halsduk till flighten. Flygbolagens filtar värmer inte tillräckligt nog.

Samtidigt som du ska klä på dig, är det varmt i planet vill du också kunna ta av dig. Som med skidåkning: se till att ha lager-på-lager.

6. Underskatta inte en bra bok

Det är nu om någon gång du har tid att läsa en bra bok. Köp en du faktiskt vill läsa – och ta inte bara första bästa som ligger hemma i byrålådan.

7. Fråga om fönsterplats

Vill du sitta ostört under resan, fråga om fönsterplats när du checkar in. Bredvid mittgången är bra för de som vet med sig om att de ofta måste springa på toaletten. Men för de som kan hålla sig längre sträckor är det fönsterplats som gäller. Det du vill undvika till varje pris är mittenplatsen.

8. Drick mycket vatten

En drink måhända lugna dina flygnerver. Men att flyga är uttorkande så se till att dricka mycket vatten under flighten. Till varje drink du beställer: be om ett glas vatten också!

9. Sträckkolla serier

Det bästa med att flyga längre sträckor är att du har tid att sträckkolla serier och nya filmer (vissa som inte ens haft premiär i Sverige) – utan att få dåligt samvete.

10. Nackkudde – en räddare i nöden

En nackkudde är inte att förakta. En mjuk är att föredra framför en uppblåsbar (som mest känns som en badboll runt nacken).

Kontenta: lagom är bäst: både när det kommer till hunger och sömn.

 

 

 

Publicerad: 2016-10-19