Linda Engström är veckans resenär. Hon driver bloggen 155cm där hon bloggar om sina resor utifrån vad hon själv kallar ett medvetet perspektiv. Hon har också startat initiativet ”reseprocenten” som innebär att hon uppmanar andra resenärer att ge 1 procent av sin resebudget till personer, verksamheter eller organisationer i syfte att öka människors möjligheter att upptäcka världen.
Text: Linda Larsson
Varför är det viktigt att vara en medveten resenär?
– Att resa medvetet handlar om att reflektera och ta aktiva beslut. Det är inte svart eller vitt där det finns rätt eller fel. Min roll är inte att ge pekfinger eller dåligt samvete men jag vill att fler resenärer ska känna att de med sitt resande kan påverka världen till det bättre. Vad som är en ”bättre värld” är upp till var och en att definiera, jag hoppas att mitt bloggande ska ge inspiration och nya perspektiv. Små beslut kan spela roll och det handlar om så mycket mer än vilken restaurang jag väljer eller vilket hotell jag övernattar på.
När fick du upp ögonen för vikten av medvetet resande?
– När jag var 16 åkte jag på en resa med IOGT-NTO-rörelsen till Uganda där vi skulle undersöka på vilket sätt alkohol påverkar utvecklingen i fattiga områden. I två veckors tid mötte vi en massa olika människor – alla med en egen historia. Då fick jag verkligen uppleva hur orättvis världen är och vilka olika levnadsvillkor vi människor har. Alla människor har samma grundläggande behov – men våra förutsättningar är så otroligt olika.
Du har ju bara haft bloggen i tre månader men den har redan fått uppmärksamhet i resesammanhang. Hur föddes idén till bloggen?
– Jag har precis kommit hem från en hundra dagar lång resa runt jorden. Det var under den tiden jag skapade min nuvarande reseblogg men jag har bloggat om allt möjligt sedan 2005. Att skriva specifikt om resor är för att jag vill inspirera andra att resa på ett mer reflekterat och medvetet sätt – jag tror på resande som en metod för att förebygga krig och konflikter.
På vilket sätt?
Det handlar om att bygga upp en grundläggande förståelse för andra, både på en lokal och global nivå. Den som bara upplevt livet i städer förstår inte landsbygd och vice versa. Detsamma går att skala upp till att ha kunskap om och förståelse för människor i olika länder. Med fler relationer mellan individer över världen minskar risken för krig och med vänner i andra länder kommer man bry sig om vad som händer i det landet. Att resa är som en lågintensiv förebyggande fredsprocess.
Ditt initiativ reseprocenten, vad handlar det om?
– Sverige har som mål att ge 1 procent av sitt BNI i bistånd och utifrån det föddes idén. Jag vill att fler ska få möjligheten att förflytta sig och resa.
Mitt initiativ syftar därför till att man ska ge 1 procent av sin resebudget till någon person på plats som inte har samma möjlighet att resa själv alternativt ge det till en organisation som arbetar för exempelvis mänskliga rättigheter.
1 procent är inte så mycket. De som reser mycket har råd med det. Har man en resebudget på 50 000 betyder det 500 kr. Har man en resebudget på 5000 betyder det 50 kr. Inte så mycket, eller hur?
Om jag vill vara en del av reseprocenten, hur gör jag då?
– Du räknar ut vad en procent av din resebudget är och ger dem till någon eller något du brinner för. Sen hoppas jag ju såklart att du delar med dig om till vem eller vad du ger dina pengar genom att till exempel använda hashtaggen #reseprocenten på svenska eller #travelshare på engelska så att budskapet sprids.
Egentligen är ju flyg rätt katastrofalt för miljön, kan man vara en medveten resenär och fortfarande flyga?
– Absolut, att vara medveten handlar om att väga in flera perspektiv och ta aktiva beslut istället för att göra som man alltid har gjort. Att flyga till Zambia och spendera pengar där kan vara mer positivt för utvecklingen globalt jämfört med om man skulle ta tåget till Berlin och spendera sina pengar i Tyskland. I Zambia kommer våra pengar ha mer effekt både för den enskilda individen som vi köper vår middag av och för hela landets ekonomi.
Hur ser du på att resa till kontroversiella länder?
– Vi måste skilja på regim och på befolkningen. Och vilka länder är inte kontroversiella egentligen, var ska vi dra den gränsen? Jag har besökt flera länder med tveksamma regimer. Det viktiga enligt mig är att vi som resenärer är medvetna om att allt i Thailand inte är fantastiskt bara för att det verkar så på ytan. Motsatsen, att bara åka till ”bra” länder vore inte bättre. Genom att resa till de länder som befinner sig i gråzonen får regimer ögonen på sig. Omvärlden får förståelse för hur folk kan ha det. Jag ser bara positivt på resande förutsatt att vi är medvetna resenärer.
Äter du på globala kedjor eller är det bara lokala hak som gäller för din del?
– Självklart händer det att jag äter på stora kedjor. Men jag föredrar att äta på lokala restauranger, inte bara för att stötta lokalbefolkningen utan även för att ta in nya smaker och komma närmare kulturen i det land jag är på besök i.
Är du alltid en medveten resenär?
– Nej, även jag är blind för massor av saker och tar beslut utan att alltid veta vad det får för konsekvenser. I Sverige är jag jättenoga med var köttet kommer från: hur djuren har haft det innan de hamnar på min tallrik. Det är jag inte utomlands och ja, fast jag kanske borde äta vegetariskt, äter jag kött när jag är ute och reser. Att resa medvetet handlar inte om att alltid äta vegetariskt, utan om att vara medveten om vad det innebär för världen att äta kött i förhållande till att äta grönt.
Sen åker jag med lågprisbolag ibland och det är samma sak där: det handlar inte om att alltid välja det flygbolag som har bäst arbetsvillkor och minst utsläpp, utan vara medveten om att lågprisbolag i sig tummar på ett antal saker just för att de är så billiga.
Varför ska man resa?
– Det ger nya perspektiv och vi får större förståelse och ser andra människor på vår jord. Det är så lätt att distansera sig till något vi inte har mött.
Om Linda Engström
Ålder: 30 år.
Bor: I lägenhet i Stockholm med sambo.
Reseprofil: Bloggar på 155cm om medvetet resande. Startat intiativet reseprocenten.
Fem frågor att ställa sig för att bli en mer medveten resenär
· Vilka klädkoder gäller i det land du ska besöka och hur vill du förhålla dig till dem?
· Hur reagerar du på det som verkar konstigt, är nytt eller annorlunda?
· Behandlar du barn, kvinnor och män på olika sätt hemma jämfört med utomlands?
· Hur kan du vara en god ambassadör av Sverige och ge dem du möter en så bra bild som möjligt av vårt land?
· Vem ska få din nästa reseprocent?