TÄVLING

Vart var vi på väg?

Mar 05, 2015

Många var ni som klurade på våra ledtrådar inför På spåret-finalen. Vissa lyckades bättre än andra och av det fåtal som lyckades att pricka in samtliga resmål har vi nu lottat fram en vinnare – eller rättare sagt: en vinnande duo. Mer om det längre ned, först ska vi redovisa de rätta svaren.

Resa 1: Vi reser triumferande mot explosiv stad där fem rugbypoäng alltid avslutar. Världens mest berömda barrunda till häst ägde rum här på vårt resmål för nästan tusen år sedan.
Rätt svar: Coventry
Förklaring: Explosiv som i bombningar och fem poäng i rugby kallas för try. Barrundan vi sökte var Lady Godivas berömda nakenritt genom Coventry.

Resa 2: Resan går mot både då- och nuvarande etta i nydelat land som numera bara är trea på kontinenten. Framme på vårt resmål möts vitt och blått vatten och en atlas är alltid till inledande hjälp.
Rätt svar: Khartoum
Förklaring: Etta som i den mest befolkade staden i Sudan, som tidigare var Afrikas största land, men som efter delningen är trea. Vitt och blått vatten är Vita respektive Blå Nilen.

Resa 3: Vi reser i österlandet och dubbla tvåor tar oss söderut från Peking mot stad där milanesisk baron föddes och växte upp. ”Utsåg krigsgudens bukt” – där har du vårt grytiga resmål i ett valnötsskal.
Rätt svar: Valdemarsvik
Förklaring: Österlandet är förstås Östergötland och Peking är förstås Norrköping och därifrån åker man på E22:an om man ska till Valdemarsvik. Den milanesiska baronen i frågan var fotbollslegendaren Nils Liedholm och ett "grytigt" resmål är Valdemarsvik på grund av Gryts skärgård som ligger i vattnet utanför.

Resa 4: I miljövänlig fågels guldbelagda spår färdas vi genom långtifrån lönnlöst land. Här på vårt initialt kyliga och tidigare ringmärkta resmål behöver man ha två c på bröstet för att vara kapten.
Rätt svar: Calgary
Förklaring: Miljövänlig fågel är Gunde Svan som tog två guld vid OS i Calgary 1988 och med långtifrån lönnlöst land syftar givetvis på den kanadensiska flaggan. Initialt kylig (Cal) och tidigare ringmärkt (OS igen). Två c på bröstet behöver man ha i stadens hockeylag Calgary Flames, som har just ett c i sitt klubbmärke.

Resa 5: Färden går längs silkeslen led mot huvudstad i land där militär trupp ständigt återkommer. Vårt visionära resmål har en givmild början, en rutinerad avslutning och ligger skyddat av biblisk höjd.
Rätt svar: Jerevan
Förklaring: Silkeslen led är sidenvägen som passerar Jerevan, huvudstaden i Armenien (Armén igen). Jerevan betyder vision och den bibliska höjden vi sökte är berget Ararat där Noas ark sägs ha strandat.

Resa 6: Vi färdas genom trespråkig bygd från ettans kål till tvåans betydligt dyrare kol. På vårt maritimt kommersiella resmål står potentiell hönsuppmaning hela tiden i centrum.
Rätt svar: Antwerpen
Förklaring: I Belgien är tyska, franska och flamländska officiella språk. Från Brysselkål till kol som i diamanter som det fortfarande handlas friskt med i Antwerpen. Den potentiella hönsuppmaningen är förstås "Werp!".

Grattis säger vi till far och son, Jocke och Oscar Blomkvist från Tyresö som listade ut samtliga sex resmål. Ett pris kommer på posten och för er andra kommer snart en ny chans.

Mer från RES

Hillcrest Farmers Market i San Diego. Foto: Pressbild.

Handplockade tips

Matlust: 8 av världens bästa matmarknader

Torghandel har varit en del av europeiska, asiatiska och afrikanska kulturer i århundraden. Från historiska klassiker i Budapest till moderna ”gastroupplevelsekoncept” i Madrid, detta är åtta fantastiska matmarknader du inte får missa ute i världen.

Zazpi STM i konstmuseet Museo San Telmo. Foto: Zazpi STM Facebook.

Handplockade tips

5 skäl att boka bord i San Sebastián

Europas mathuvudstad brukar den kallas, San Sebastián. Inte så konstigt, den baskiska maten är världsberömd – och vällagad. Det här är fem platser där du borde boka bord nästa gång du är på besök i den spanska kuststaden.

Riad El Fenn. Foto: Kasia Gatkowska.

Handplockade tips

Sov på riad – 5 favoriter i Marrakech

Med snirklande gränder, tusenårig torghandel och chica designbutiker fascinerar Marrakech som få andra platser. Ännu bättre blir det om du också övernattar på en riad. Det här är RES:s fem favoriter just nu.

COMO Shambhala Urban Escape. Foto: COMO Hotels and Resorts.

Handplockade tips

Wellnesshelg i London – 8 spa att besöka

Det finns många trender att testa under en spahelg i London. Från Guerlains första intåg på brittisk mark till hyperbar oxygenbehandling och kända hudspecialisters signaturkurer. RES tipsar om åtta anledningar att åka på modern hälsohelg i London.

Auriga Wellness på Capella Bangkok. Foto: Capella Hotels.

Handplockade tips

Bäst spahotell i Thailand – 5 tips

Typisk thailändsk massage i Bangkok, tropiska påhitt i Chiang Mai eller hälsoprogram hos wellnesspionjär i Hua Hin? Vi listar fem favoriter bland Thailands bästa spahotell.