SAS lanserar bästa wifi-lösningen i luften
FLYG

SAS lanserar bästa wifi-lösningen i luften

Redan sedan SAS lanserade wifi på sina kortdistansflygningar 2011 har nog de flesta som prövat att koppla upp sig svurit högt på ett nätverk som ständigt kopplar ner sig och när det väl funkar är hopplöst långsamt. Men nu ser framtiden betydligt ljusare ut för den som vill surfa där uppe bland molnen.

Text & foto: Daniel Ohlsson

I dagarna lanserar nämligen SAS en nysatsning på när det gäller uppkopplingen på sin kort-och mellandistansflotta. Med hela 12 megabit ner lovar SAS att du kan streama film precis som om du vore på marken. Och vi har testat det.

På en testflight i veckan över södra Sverige surfades det som aldrig förr på flera tusen meters höjd. Ett 50-tal inbjudna testade det nya nätet och med Netflix på paddan, Spotify i telefonen och TV4-play på datorn upptäckte inte RES utsände några som helst problem med uppkopplingen. Vi testade uppkopplingen och de 14,6 Mbiten ner och 0,41 upp imponerar stort.

Anledningen att det tagit så lång tid är till stor del den tekniska faktorn. Ett flygplan flyger på hög höjd samt rör sig snabbt och tappar därför enkelt uppkopplingen. Och fram till nyligen har tillräckligt bra satelliter saknats men i och med att kalifornienbaserade företaget Viasat sköt upp en egen satellit med ny konstruktion förändrades möjligheterna för flygbolagen. Priset för dataöverföringen sjönk kraftigt samtidigt som hastigheten och kapaciteten steg och SAS är nu första flygbolag i Europa att koppla upp sig mot satelliten ”Ka-Sat”.

I dagarna lyfter de första flygen med den nya teknologin och i september räknar SAS med att 43 flyg är i drift. 2020 ska de flesta av kort- och medeldistansflottan vara uppgraderade med nytt wi-fi. Så nu är det bara att surfa fritt fram där uppe bland molnen. Nu kan du svara på mejl och titta på vilken film du vill.

Men, den stora frågan är ju om det inte var ganska skönt att kunna koppla av och koppla från ett litet tag någonstans över Europa.

 

Publicerad: 2018-05-17