Nästa år, 2025, faller många röda dagar på ett bra sätt för dig som vill maxa ledigheten. RES listar alla helgdagar med tips på hur du bäst använder dina semesterdagar för att få så mycket långledigt som möjligt.
Nu står årets höst på allvar för dörren – och många av oss börjar drömma om allt från vintersol till nästa års pauser för att se ljuset i tunneln av de närmaste månadernas mörker, regn och rusk.
Planerat på rätt sätt kan du runt 2025 års röda dagar fördela semestern på ett sätt så att du får ut extra mycket långledighet.
Här redogör vi för dem alla och hur du kan använda dem för att få ut så mycket sammanhängande ledighet som möjligt, när du tar ut semesterdagar.
Januari 2025
Nyårsafton är ingen röd dag, men många arbetar bara halvdag 31 december.
Nyårsdagen 1 januari är däremot en röd dag, som 2025 infaller en onsdag. Trettondagen, 6 januari, är också det och en måndag.
Om ditt kollektivavtal ger dig halvdag före röd dag innebär det att du kan vara ledig sju dagar i januari genom att ta ut 3,5 semesterdagar.
Ett annat alternativ är att ta ut två dagars ledighet för sex dagars semester.
Påsk 2025
Påsken rör alltid på sig eftersom den infaller den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen.
2025 infaller den betydligt senare än den gjorde i år, nämligen den tredje veckan i april: skärtorsdag 17 april , långfredagen 18 april och så annandag påsk veckan därpå, måndag 21 april.
Om skärtorsdagen är en halvdag för dig, kan du ta ut 3,5 semesterdagar – alternativt fyra semesterdagar – för att vara ledig tio dagar.
Valborg och 1 maj 2025
Valborgsmässoafton 30 april är inte en röd dag, det är däremot 1 maj. 2025 infaller Första maj på en torsdag.
Vecka 18 kan du med andra ord få fyra dagars sammanhängande ledighet genom att ta ut en semesterdag fredagen den 2 maj.
Kristi himmelsfärd 2025
Även vecka 22 infaller en röd dag, Kristihimmelsfärdsdag den 29 maj vilket är en torsdag.
En del kollektivavtal ger halv dag ledigt innan röd dag. Kanske har du till och med ledigt på fredagen, 30 maj, för att det är en klämdag? Stämmer det får du en långhelg på 4,5 dagar utan att ens använda några semesterdagar!
Alternativt nyttja en semesterdag för att få en (minst) fyra dagar lång helg.
Du kan också satsa på en längre ledighet genom att ta 4 dagar veckan därpå då nationaldagen är (fredag 6 juni). Då får du 11 dagars ledighet mellan 29 maj–8 juni, men behöver bara ut fem dagars semester.
Sveriges nationaldag 2025
Nästa år infaller Sveriges nationaldag 6 juni en fredag. Det innebär tredagarshelg för många anställda.
Det innebär också att du precis som runt Kristi himmelsfärds eventuellt har en halvdag och klämdag ledigt tack vare ditt kollektivavtal – något som ger 11,5 dagars sammanhängande ledighet i utbyte mot fem semesterdagar.
Midsommar 2025
Som bekant är inte midsommarafton en röd dag. 2025 infaller högtiden fredag 20 juni, och om du tar ut en semesterdag då får du tre dagars sammanhängande ledighet.
Många arbetsplatser låter dock sina anställda vara lediga på midsommarafton.
Jul och nyår 2025 / 2026
Julafton är inte en röd dag, men det är dock en ledig dag på många arbetsplatser.
De röda dagarna juldagen och annandag jul infaller 2025 på en torsdag respektive fredag. Du kan alltså ta ut två alternativt tre semesterdagar för att vara ledig nio dagar i sträck.
Ännu bättre blir det om du även tar ut semesterdagar den första veckan 2026.
Har du ett riktigt fördelaktigt kollektivavtal som tillåter både halvdag före röd dag samt att klämdagar blir lediga, kan du ta ut ytterligare ynka 2,5 semesterdagar och få hela 18 dagars sammanhängande ledighet.
Om vi räknar bort halvdag och klämdag får du 16 dagars ledighet för fem – eller sex, om inte julafton är ledig – semesterdagar.
Röda dagar 2025 som infaller på veckodagar
• 1 januari – Nyårsdagen (onsdag, vecka 1)
• 6 januari – Trettondagen (måndag, vecka 2)
• 18 april – Långfredagen (fredag, vecka 16)
• 21 april – Påskdagen (måndag, 21 april)
• 1 maj – Första maj (torsdag, vecka 18)
• 29 maj – Kristihimmelsfärdsdag (torsdag, vecka 22)
• 6 juni – Sveriges nationaldag (fredag, vecka 23)
• 25 december – Juldagen (torsdag, vecka 52)
• 26 december – Annandag jul (fredag, vecka 52)
• 1 januari 2026 – Nyårsdagen (torsdag, vecka 1)
• 6 januari 2026 – Trettondagen (tisdag, vecka 2)