Sverige: Sveriges vackraste
Tips

Sveriges vackraste

Sveriges Nationalparker är en bok och utställning som hyllar Sveriges vackra nationalparker.

Vad är det första du associerar till Sverige? Visit Sweden, organisationen som ansvarar för marknadsföringen av Sverige utomlands, har nyligen gjort en webbundersökning bland 15 000 medborgare i Danmark, Tyskland, Frankrike, Storbritannien och USA och svaret på den frågan är entydigt: natur/landskap.

Och helt berättigat, för naturen är något av det vackraste och mest karaktäristiska vi har och en av de största anledningarna till att Sverige 2008 kunde stoltsera med 7,4 miljoner utländska hotellövernattningar.

På naturtemat är även sommarens mest fängslande coffee table-bok, Sveriges nationalparker utgiven av bokförlaget Max Ström. I år är det hundra år sedan Sveriges första nationalpark invigdes, och bakom den här gedigna tegelstenen står naturfotografen och författaren Claes Grundsten som under flera år rest land och rike runt med kamera och anteckningsblock för att dokumentera den unika svenska naturen.

 

 

Resultatet är 304 sidor beroendeframkallande bilder från tjugoåtta nationalparker – från Vadvetjåkka i nordligaste Norrbotten till Stenshuvud i sydligaste Skåne, och en inledning skriven av självaste Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf!

Sextiosex av bilderna har nyligen ställts ut på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm, och visas i skrivande stund och fram till mitten av oktober utanför Universeum i Göteborg.

Sveriges Nationalparker finns i bokhandeln och kostar 499 kronor.

Publicerad: 2009-09-25