Den här veckan tänds de världsberömda julljusen och -dekorationerna i centrala London. Här är RES bästa tips på stämningsfulla krogar och barer att besöka under nästa resa till Europas mesta julhuvudstad.
Foto: DFRvisuals.
1. Yasmin i Soho
Takkrogen Yasmin är förstås fantastisk under årets varma månader, inte minst om du bokar bord ute på terrassen som omringar utrymmet på sjätte våningen. Men även inne runt baren är det just nu väldigt stämningsfullt.
Här bjuder kock Tom Cenci, som jobbat länge i Istanbul, på mellantallrikar med Mellanösternmat. Det kolrostade tunnbrödet är ett perfekt komplement till skålarna med rödbetshummus, picklade grönsaker och vispad fårost toppad med honung och isot biber. Lämna dock plats i magen till måsten som krispig aubergine med kryddig muhammara och torsk som rullats i örter och pistagenötter innan den serveras med tomat och vitlök.
Extra plus för kul drinklista, även full av inslag från Mellanöstern i form av bland annat stjärnanis, fikon och hibiskus.
1 Warwick Street, Soho W1B 5LR
Foto: Simon Brown.
Foto: Rebecca Hope.
2. Nessa i Soho
På tal om Tom Cenci… I ett undangömt hörn i Soho där gatorna Brewer, Warwick och Glasshouse möts har han även öppnat Nessa. En bar och restaurang som är livlig, snygg och med en air av exklusivitet. Att hänga här känns lite som att få följa med in på en medlemsklubb man egentligen saknar tillträde till...
Det har mycket med den coola utformningen av lokalerna att göra. Men också personalens fingertoppskänsla för service när de dukar fram kroketter friterade med ost och lök, grillad kål med smak av chili och blåmögelost samt alldeles ljuvlig ravioli rågad med jordärtskocka. En bit sirapsmjuk sockerkaka med saltad kola och vaniljsås avrundar perfekt.
Innan den sanna slutvinjetten kommer i form av en digestif i den härliga baren. Där det än en gång känns som om man lite hemligt bjudits in. Tips: en signaturnegroni med smak av nektarin och saffran.
86 Brewer Street, Soho W1F 9UB
Foto: Ian Walton.
3. Cornus i Belgravia
Det är inte lätt att ro i land konststycket att vara flott utan pretentioner. Men Joe Mercer Nairne och David O'Connor lyckas – och till synes utan mycket ansträngning. Det är kanske inte så konstigt, duon har trots allt förfinat foodiekunskaperna på Medlar i Chelsea som de öppnade för snart 14 år sedan.
När vi slår oss ner för middag på Cornus, på fjärde våningen vid innergården Eccleston Yards i Belgravia, är det också David själv som både tar emot och flera gånger tittar förbi vårt bord. Den typen av gästvänlighet präglar mycket av hela upplevelsen; servicen är uppmärksam, maträtterna otroligt vällagade men med något tryggt och familjärt över sig. Den handrullade parmesangnocchin serverad med frasig jordärtskocka, hösten finaste svampar och tryffel är exempelvis en säsongsmässig liten triumf.
Melania Battiston skickliga urval av otroligt fina viner är pricken över i. Om du letar efter en mycket minnesvärd finkrogsupplevelse men med ganska avslappnade inramningar, är Cornus ett perfekt val.
27c Eccleston Place, Belgravia SW1W 9NF
Foto: Lateef Photography.
4. Gouqi vid Trafalgar Square
En sak behöver omedelbart klargöras: Gouqi kallar sig för en finkrog. Antagligen för att det är Tong Chee Hwees första solosatsning – och Hwee har som bekant nära nog två årtionden lång erfarenhet av att stå vid hyllade Hakkasan Groups roder.
Gouqi spelar dock inte i de riktigt eleganta ligorna, utan känns snarare som en bra restaurang mitt i Londons mesta turistsmet som svämmar över av trista kedjor.
Gouqi har också flertalet menyer med mängder av rätter, vilket gör det enkelt för större sällskap då alla lär hitta något som passar smaklökarna. Missa dock inte dim sum fyllda med räkor och svart tryffel, kolgrillad silvertorsk i sås på gula bönor samt mapo tofu med nötfärs och pocherat ägg.
För mest mys, be om att få sitta i ett av de tygklädda båsen.
25–34 Cockspur Street, Westminster SW1Y 5BN
Foto: Rusne Draz.
5. Roka i Fitzrovia
Det har gått 20 år sedan Roka slog upp sina första portar på Charlotte Street i puttriga Fitzrovia. Sedan dess har den japanska robatakrogen öppnat på fyra ytterligare adresser i London – liksom i Spanien, Grekland, Turkiet, Förenade Arabemiraten, Kuwait, Bahrain och Saudiarabien.
Men, just på grund av jubileet finns goda skäl att återvända till platsen där allt började. Goda skäl bokstavligen. En alldeles särskild meny har nämligen tagits fram, full av 20 av de mest omtyckta rätterna från de senaste två decennierna. Vi pratar bifftartar med tryffelponzu, tonfiskmaki med gräslök och misoaioli och laxtataki att doppa i en dressing med smak av chili, yuzu och japansk bladmynta. Undertecknad som ofta hävdar "jag gillar inte sake" blir också väldigt positivt överraskad av sakeparningen vi uppmuntras tacka ja till.
Se till att sitta utmed det öppna köket, det är lika mycket en hit som varje tallrik som dukas fram.
37 Charlotte Street, Fitzrovia W1T 1RR
Boka bord på Roka Charlotte Street här
Foto: Anton Rodriguez.
6. Lasdun vid South Bank
Utan biljetter till någon föreställning är det lätt att missa att det på första våningen av National Theatre finns en restaurang. En utmärkt sådan också. Lasdun drivs av Jon Rotheram och Tom Harris, det vill säga männen som ligger bakom The Marksman – och till South Bank har de tagit med sig kvalitetskänslan de gjort sig så kända för på gastropuben i Hackney.
Den korta men minutiösa menyn leker med idén om ett modernt brasserie. På bordet dukas en ugnsbakad selleristek på en bädd av getostkräm, lite senare följer stekt kyckling med dragonaromatiska linser och smörslungad pink fir apple-potatis. Ännu lite senare en skål citronposset att doppa mördegskakor i. Kan det bli mer härligt brittiskt?
De flesta som bokar bord på Lasdun gör det förstås i samband med att se ett sceniskt verk, vilket innebär gott om liv och rörelse ett par timmar fram till sjusnåret. Önskas tidig middag utan att tumma på stimmig stämning är det alltså perfekt. Alternativt kom lite senare och njut av lugnet efter kulturstormen.
National Theatre, Upper Ground, South Bank SE1 9PX
Foto: Tom Atkin.
7. Sesta i Hackney
Först var vi bestörta, när vi hörde att älskade Pidgin skulle stänga. Snabbt föddes dock nyfikenhet, då det också stod klart att nuvarande köksmästare Drew Snaith samt Hannah Kowalski, en före detta manager, skulle fortsätta basa över ett nytt hak i samma lokaler: Sesta.
Sedan kom det första besöket – och med det, en överväldigande känsla av ”wow”.
Sesta är allt vi drömmer om på en kvarterskrog. Mysig inredning och familjär stämning. Kul konst på väggarna och bra musik i högtalarna. Mycket omsorgsfull service och en matsedel som förvisso är liten, men där varje rätt innebär ett jubel i gommen.
Uttryckt annorlunda: Sesta är den typ av pytterestaurang som du börjar planera nästa besök på, medan du fortfarande sitter till bords. Det gjorde vi i alla fall.
Ett kök som vågar hitta på saker som scones bakade med ost och cider, toasties lastade med biffrafù, haricotbönor parade med fermenterade jordgubbar och mynta, och pastel de nata med gubeenost, tomat och fänkålschutney... Det är ett kök vi vill besöka så ofta vi kan!
52 Wilton Way, Hackney E8 1BG
Foto: Eleonora Boscarelli, @ely.bsc_photography.
Foto: David Robson.
8. Oriole i Covent Garden
På jakt efter kreativa cocktails? Då är tropiskt chica Oriole ett givet val i Covent Garden, där baren nyligen fått ett nytt permanent hem.
Vad som utmärker Oriole är att man på gatuplan driver Bamboo Bar – tänk aperitivo och småtallrikar – och nere i källaren sportar en miljö som påminner om nattklubb med livemusik som svänger sig hela vägen från jazz till brasiliansk funk.
Här nere hämtar de duktiga mixologerna inspiration från hela världen, och menyn är full av påhitt som verkligen sticker ut bland centrala Londons överväldigande stora barutbud. Vad sägs exempelvis om en Acadia, som vid sidan av bourbon innehåller såväl lönnsirap och grapefruktjuice som jordnötssmör och likören Roots Kanela med smak av kanel, kryddnejlika, muskot och citrus?
Även om Oriole först och främst är en bar är det på sin plats att komma hungrig. Det finns nämligen även en källarmatsedel full av riktigt god latinamerikansk mat.
7–9 Slingsby Place, Covent Garden WC2E 9AB
Foto: Press.
9. Kolamba East vid Liverpool Street
I London har srilankesisk mat länge lagats väl i förorterna, men på senare år – delvis tack vare gatumatsuppsvinget, delvis tack vare populära Hoppers – blivit en äkta cuisinesnackis att räkna med. Sedan Kolamba slog upp dörrarna i Soho hösten 2019 har det också funnits en given central adress att gå till för att njuta av detsamma.
Nu har grundarna Aushi och Eroshan Meewellas djärva, autentiska ö-smaker, ”så som familjen där hemma tillagade dem”, även hittat hem i östra London. Närmare bestämt intill populära Spitalfields Market vid Liverpool Street.
I en lätt industrichic miljö präglad av nakna tegelväggar, rottinglampor och naturliga färgskalor serveras biryani på räkor respektive jackfruit. Mjukskalig krabba i syndiga mängder mustigt smör och en sagolikt grillad ananas. Hetast på menyn är tamarindkycklingen. Som vi först blir lite rädda förr när servitören höjer ett varnande ögonbryn – för att sedan inse att kryddstyrkan är alldeles perfekt, om smakstark mat är din melodi.
Rätterna är aromatiska, vi pratar lager på lager av kryddor som gör dem himla-med-ögonen-goda. Inled med den kokossmakande drinken pol mezcalita och avsluta med krämig mangosorbet.
12 Blossom Street, Spitalfields E1 6PL
Nessa. Foto: Robson Media.