25 resor som är snabbare på marken än i luften
Getty Images
Hållbart resande

25 resor som är snabbare på marken än i luften

Resor med tåg kan spara upp till fyra timmar jämfört med att flyga samma sträcka, visar en ny ranking från resebokningsplattformen Omio. Även intresset för att åka tåg och buss för klimatet skull ökar. 28 procent av svenskarna har under det senaste året valt att boka resor utifrån vilken klimatpåverkan resan har och drygt hälften skulle välja tåg om det gick snabbare än flyget.

Text: Elin Fellman 

Den pågående miljödebatten kopplat till resande har gjort de allra flesta medvetna om tågets hållbarhetsfördelar. Tidigare i höstas meddelade även regeringen att de vill införa obligatorisk redovisning av klimatpåverkan i samband med marknadsföring och försäljning av långväga resor med tåg, buss, färja och flyg.

Undersökningen, som är gjord av YouGov på uppdrag för Omio, bekräftar svenskarnas miljömedvetenhet och visar att 28 procent av svenskarna har valt att under det senaste året boka resor utifrån vilken klimatpåverkan som resan har. En annan fördel med att ta tåget är att det faktiskt kan gå snabbare än flyget. För att underlätta för konsumenter har Omio undersökt vilka av Europas mest populära resor som går snabbare med tåg än flyg.

– Det finns en utbredd uppfattning att flyg är det snabbaste sättet att resa men det stämmer inte alltid, särskilt med tanke på tiden det tar att ta sig till och från flygplatsen, checka in, ta sig igenom säkerhetskontrollen och vänta på bagage. Att ta tåget kan gå lika snabbt eller till och med snabbare än flyget, och dessutom är långdistanstågen och bussar i Europa ofta bekvämt utrustade med sköna säten och bord, WiFi, stort bagageutrymme och bra mat, säger Miia Toivola, Country Manager för Norden på Omio.

Topp 5 resor inom Europa som går snabbare med tåg än flyg:

1. London – Bryssel (3,13h snabbare och sparar 30 kg CO2 per person)

2. Paris – London (3,01h snabbare och sparar 32 kg CO2 per person)

3. Rennes – Paris (2,48h snabbare och sparar 29 kg CO2 per person)

4. Rom – Florens (2,25h snabbare och sparar 22 kg CO2 per person)

5. Paris – Bordeaux (2,13h snabbare och sparar 46 kg CO2 per person)

Även en rutt inom Sverige finns med på listan; resan mellan Stockholm och Göteborg går 22 min snabbare med tåg än flyg och sparar 37 kg CO2 per person.

Hela listan med 25 resor inom Europa som går snabbare med tåg eller buss än flyg finns här. Undersökningen visar också att när svenskarna får ranka anledningar att välja markburna resor istället för resor med flyg, anger nästan 1 av 3 att priset är främsta anledningen, tätt följt av kriteriet att en markburen resa skulle vara snabbare än flyget.

Publicerad: 2019-12-09