I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn.
Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.
Foto: 180° Facebook.
År 2022 blev Estland också det första baltiska landet att ingå i Guide Michelin. När den senaste utgåvan presenterades 25 maj 2023 stod det klart att landet fått sin första tvåstjärna: 180° by Matthias Diether i Tallinn.
Lyckas du knipa bord här väntar en ambitiös avsmakningsmeny om fyra eller sex rätter, utspisade i stilren miljö med utsikt över Noblessnerhamnen.
Staapli 4
www.180degrees.ee
Foto: Kaja Pizza Köök Facebook.
1. Kaja Pizza Köök
Kaja var först ut i Estland med att baka napolitansk pizza. Inte nog med det, det görs i en vedeldad ugn skapad av Stefano Ferrara i Neapel.
Ingredienserna är ekologiska och kombineras exempelvis San Marzano-tomater, fior di latte, Mortadella di Bologna-korv, färsk ricotta och pistagekräm. Jättegott och trevliga lokaler.
Kaja gör även veganska pizzor.
Õle tänav 33
www.kajapizza.ee
Foto: Salt.
2. Salt Restoran
På Tiina Kõresoos lilla krog i Kadriorg serveras mat med influenser från bokstavligen hela världen. Vi pratar allt från krämig soppa på jordärtskockor och svart tryffel till thailändskt aromatiska musslor i kokos- och tomatsås och risotto smaksatt med murklor och ramslök.
Det låter lite rörigt, men är så gott och fint presenterat i puttrig miljö att Salt tvärtom blir ett ställe där alla i ett litet spretigt sällskap blir nöjda, glada och mätta.
Vase 14
www.saltrestoran.ee
Foto: Pressbild.
3. Kanuti Ramen Bar
Det hittas mycket japanskt – sushi, donburi, goyza, tempura – på menyn, men som namnet antyder är Kanuti specialiserade på ramen. Det är också den de gör särskilt väl. Be om tips på sake till maten! Skön, intim stämning.
Aia 10
www.instagram.com/kanutiramenbar
Foto: Balti Jaama Turg Facebook.
4. Balti Jaama Turg
Det är svårt att inte tokälska Balti Jaama Turg. Den enorma marknadshallen är ett riktigt matparadis med hundratals försäljare av grönsaker, fisk, kött, all världens gatumat liksom hushållspryttlar, hantverk, vintagekläder och antikviteter.
Det är livligt och entusiastiskt, och en charmig blandning av uråldriga traditioner och hipstertrender.
Kopli tänav 1
www.astri.ee/bjt
Foto: Rado Restoran Facebook.
5. Rado Restoran
Rado är unikt på så vis att det är en finkrog med hög svansföring – som sätter värde på det enkla. Allting på adressen i Gamla stan är skapat av ägarna Triinu Tapper och Radoslav Mitro, deras vänner och familjer, och den dagligen växlande menyn skrivs på en griffeltavla.
Här blir den där enkelheten tydlig: varje rätt beskrivs nämligen bara med vad den har för huvudsaklig råvara. Råvaror som handlats på stadens marknader samma dag. Vi läser ”fårhjärta”, ”grön sparris” och ”blomkål” och får smaka vackert presenterad kokkonst. Kul är också utbudet av estniska bärviner.
Rado har haft en Michelinstjärna sedan 2022, vi gissar att de får behålla den även 2024.
Vene 7
www.radorestoran.ee
Foto: Pressbild.
När det är dag att sova:
Checka in på Schlössle Hotel
Det har gått inflation i uttrycket ”boutiquehotell”. På Schlössle i Gamla stan känns det däremot helt rätt. I ett renoverat köpmanshus från 1200-talet har designern Jean Pierre Martel blandat gammaldags lyx med historiska detaljer och inslag av samtiden.
Det finns bara 23 rum, vill du slå på stort är presidentsviten mest exklusiv.
I källaren ligger gourmetrestaurangen Stenhus. Allt som allt, stämningsfullt och fint med oslagbart läge.
Pühavaimu 13/15
www.schlosslehotel.com
Nyfiken på fler tips från Tallinn?
HÄR hittar du hela vår reseguide.
Rado Restoran. Foto: Lauri Laan.