De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser.
RES listar fem favoriter just nu, häng med!
Foto: Pressbild.
1. Checka in på Hotel âme
Det ligger något läckert skandi-japanskt över coola âme i en byggnad från 1867. Hjärnan bakom är keramikern Angel Cheung-Kwok som inrett de 14 rummen med sköna bekvämligheter, vackra materialval och en naturnära färgpalett.
Du kommer in genom ett kafé vilket bidrar till den hippa känslan av att bo i en kaffebar snarare än ett regelrätt hotell.
Eendrachtsweg 19
www.hotelame.com
Foto: Bertmans Facebook.
2. Ät frukost på Bertmans
Bertmans är öppet hela dagen, men kom i första hand för deras ekologiska frukostutbud av ljuvliga vegetariska godsaker. Som ovanpå det säljs till förmånligt pris mellan 8.30 och 10 på morgonen.
Särskilt fantastiska är pannkakorna på mandelmjölk och bovete serverade med äpple, pekannötter, krasse, apelsin- och ingefäravispat smör. Så här års ska du givetvis norpa ett av borden utomhus.
Karel Doormanstraat 292
www.bertmans.nl
Foto: Rotterdam.info.
3. Shoppa på Vico
Vico genomsyras av kvalitet och transparens vad gäller produktionskedjan. Utmärkt alltså, när du är på jakt efter ett par nya, unika sneakers.
I lokalen vid Oostplein finns inte bara ett bra utbud av märkets handgjorda skor utan även grundaren Kevin van Wijks studio och workshop.
Goudsesingel 60
www.vico-movement.com
Foto: Tina Rogers.
4. Drick öl på Brouwerij Noordt
Något för alla ölentusiaster på resande fot. På Brouwerij Noordts taproom fylls glasen med 20 av deras egna öl (tips: lagern Brut bryggd med champagnejäst), men man organiserar även guidade turer av bryggeriet.
I butiken kan köpa med dig favoritölen hem.
Zaagmolenkade 46
www.brouwerijnoordt.nl
Foto: Fermin Facebook.
5. Ät middag på Fermin
Som namnet kanske redan avslöjat är lilla Fermin specialiserade på fermenterade påhitt gjorda med lokala råvaror. Det gör kokkonsten kreativ, kul – och oväntad. Det finns nämligen ingen meny utan serveras fyra, fem eller sex rätter för 55, 65 respektive 70 euro.
Vi gav oss på alla sex och överraskades av sådant som ugnsbakad sparris, potatis och citron i en pajliknande svängom serverad med lövtunna skivor päron och grönalgen kodium. Välj med fördel även glasen naturvin som parats med rätterna.
Noordplein 57
www.ferminrotterdam.nl
Nyfiken på fler tips från Rotterdam?
HÄR hittar du hela vår reseguide.