4 knep: Så botar du dina flygrädslor
Getty Images
Tips

4 knep: Så botar du dina flygrädslor

Flygrädsla, höjdskräck, bakteriefobi eller insektsfobi. Många människor kan relatera till något av begreppen och ibland kan det till och med hindra en från att resa. Här är fyra knep som kan hjälpa till att lindra rädslorna. 

Text: Elin Fellman 

Flygrädsla

En av fyra personer får ångest när de befinner sig på ett flygplan, enligt resemagasinet Conde Nast Traveller. Allt ifrån klaustrofobi till rädsla för att krascha. Symptom kan bland annat vara hjärtklappning, muntorrhet och en orolig mage. 

Det kan vara svårt att övertyga den flygrädda att det inte är farligt att flyga. Det kan dock vara bra att uppmuntra till att registrera sig på en onlinekurs som hjälper mot flygrädslan. Bland annat finns det kurser som går igenom vad som händer med planet när du känner av turbulens samt speciella appar som tar dig igenom flygningen med olika andingsövningar. 

Höjdskräck

Många människor tycker att vyn uppe i luften är vacker och mäktig. Andra har svårt att hantera känslan av att befinna sig 10 000 meter uppe i luften och får svindel. 

Du kan jobba på din höjdskräck genoman att förbereda dig och öva på att hantera höjder där du bor. Gå någonstans som skrämmer dig och stanna där så länge du kan. När ditt hjärta börjar dunka, sätt dig ner, umgås och låt det passera. Stig sedan upp och försök igen. Gör denna övning om och om igen tills du börjar må bättre. Det finns också appar med olika övningar som kan hjälpa. 

Bakteriefobi

En reserelaterad fobi som kan stå i vägen för att ta sig iväg på en resa är en överdriven rädsla för bakterier. Enligt Conde Nast är det en vanlig form av OCD (tvångssyndrom) som förvärras av tanken av att inte kunna uppsöka en läkare i sitt hemland. 

Har man en bakterifobi är inte lösningen att sluta vara hygienisk. Tvärtom. Se till att du alltid har vårservetter och handsprit med dig så att du känner kontroll. Ta även hand om ditt immunsystem när du reser: undvik alkohol på flygningar och boosta med zink- och c-vitamintabletter. 

Insektsfobi

Insektsfobi, framförallt fobi för att ta med sig vägglöss hem efter en resa, kan vara svår att bli av med då det är svårt att se dem. Det finns dock tecken att ha koll på. När du checkar in på ditt hotell, leta efter ovala, röda eller bruna små prickar. Ett annat tips är att ha kvar din resväska på hyllan i hallen, borta från sängen och från golvet, för att skydda dina ägodelar från att ta med vägglössen hem. 

Publicerad: 2019-12-03