London, Storbritannien: Bäst i världen: Louise Boije af Gennäs
Intervju

Bäst i världen: Louise Boije af Gennäs

Författaren Louise Boije af Gennäs lämnar gärna hemmet i Stockholm för att finna inspiration runt om i världen. Här är Louise bästa…


STORSTAD:

– London, staden som har allt. Hit reser jag för att få en ”quick fix” utanför Stockholm – ett par nätter på Brown’s hotel, en pjäs eller musikal, lite roliga restaurangbesök med spännande mat, en stunds shopping på New Bond Street, en titt in på National Portrait Gallery eller någon aktuell utställning, lite barhäng och snack med trevliga, helt främmande människor – och sen åker jag hem igen, fylld av ny energi.

STRAND:

– Falsterbostranden – vackrast i världen, med kritvit, gnisslande sand och blågrönt vatten. Börja med ett morgondopp från bryggan och promenera sedan utmed stranden och runt udden på insidan av fågelskyddsområdet. Stanna och bada, snacka med folk, långsimma med sälar. På eftermiddagen är ljuset bäst på Flommensidan, där man också hittar mest snäckor och bärnsten. Gå hela vägen bort till bryggan i Skanör och avsluta med ett kvällsdopp, med utsikt över Öresundsbron, följt av en middag på Fiskrögeriet.

Ö:

– Sardinien, med sin dramatiska spännvidd från herdar till miljardärer. Lite svårsmält ibland, men fylld av överraskningar – som den gömda baren ute på landsbygden, där jetsetare frotteras med lokalbefolkning. God italiensk mat, tonvikt på olivolja och rosmarin. Europas finaste badvatten, klart som kristall. Simma på natten i fullmåne och du ser din egen skugga på botten, tio meter ner.

KAFÉ:

– Café Central i Wien, inte bara för att det ligger i ett av stadens roligaste hus – lite som tårtbiten vid Stureplan – och har fantastiska bakverk, utan också för att det är roligt att sitta och ”kaffa” på Freuds, Lenins och Trotskijs stamställe. Historiens vingslag smattrar så att man får öronsusningar. Ta en madeleinekaka till./!

BAR:

– Hemingway-baren på Ritz i Paris där den engelske bartendern, Colin Field, regerar, mannen bakom min mans älsklingsdrink, The Melon-Colin (bra vodka, krossad is, bitar av krossad, saftig melon). Colin skapar konstverk med sprit, frukt, bär och blommor, och är den ende bartender som jag har stött på som vid stängningsdags läser upp tvåradiga rim om SAMTLIGA gäster i baren – paret från Japan, killen från Argentina, engelsmännen i hörnet, svenskarna från Stockholm… Oförglömligt!

HOTELL:

– Four Seasons i Sharm el-Sheikh. Världens bästa snorkling och trevligaste personal, som skämmer bort dig med allt från omeletter till fruktsallad (tillagad framför dig, exakt som du vill ha den) till att putsa dina solbrillor på stranden och komma med iskall, gratis sorbet. Är du trött i benen efter flera timmars simtur tar du det svensktillverkade tåget uppför backen innan du äter middag på den italienska restaurangen under stjärnorna.

RESTAURANG:

– Två platser för den som älskar hummer men hatar att betala en förmögenhet: Newport, Rhode Island, och Irlands västkust. Här kan man hitta billiga ställen vid vattnet med pinnstolar, nötknäppare och våtservetter, och pinfärsk, billig, nykokt hummer. Eller Sorrento, där min familj och jag har ätit den godaste pizzan någonsin, sittande på träbänkar vid ett slagbord. När pizzan kom kunde vi inte prata på tio minuter – den var alldeles för god för samtal.

PARK:

– Central Park, världens största, roligaste, knasigaste och mest inspirerande park med allt från spontankonserter till ridande överklassdamer och politisk picknick i gräset. OBS/Obs: bäst före mörkrets inbrott, om man vill komma hem till middagen.

BUTIK:

– Jag gillar att strosa på Ströget i Köpenhamn, men handlar enbart på Birger Christensen – en fantastisk butik i två plan med exklusiva märken, samlade på ett ställe (och nästan alltid en rea-hörna längst in). Jag går mycket sällan härifrån utan en bärkasse i handen!

FLYGBOLAG:

– Jag älskar när man blir förvånad och får sina förutfattade meningar omkullkastade. Som gammal flygrädd har jag med bävan (och kort varsel) flugit med både Ethiopian Airways (till Rom, när Alitalia som vanligt ställde in), och med Egypt Air (mellan Tunis och Kairo). Släng er i väggen, SAS och Norwegian – punktliga flygningar, trevlig service, god mat! Så korkat av mig att tro något annat!

PRYL PÅ RESAN:

– Längre flygningar kräver rena, torra extrastrumpor i handbagaget (så att man kan ta av sig på fötterna), mjuka tofflor för promenad i gången och en riktigt bra roman. Samt gott rödvin på planet, tack!

FAKTA:

AKTUELL MED: Romanen Folk av en främmande stam, del tre i trilogin som började med Högre än alla himlar (2010) och Blå koral (2012) på Albert Bonniers Förlag.

 

Publicerad: 2018-01-09