PROMOTION

Grekland - en livsförändrande upplevelse

Jul 24, 2023

Dolda pärlor för bröllop i Grekland 

Ön Kythira är födelseplatsen för Afrodite, kärlekens gudinna, enligt Hesiodos (den grekiske poeten som levde under Homeros tid). Ön var en inspirationskälla för den franske målaren Jean Antoine Watteau, den franske poeten Charles Baudelaire på 1800-talet och den grekiske filmskaparen Theo Angelopoulos på 1900-talet. Det är en plats med otrolig skönhet: dalar som slutar vid havet, gröna bergssidor eller steniga och karga, källvatten som porlar eller forsar nerför sluttningarna, underbara stränder, vackra pittoreska små byar, lokala smakrika rätter och en arkitektur som blandar de tydliga venetianska influenserna med den stil som finns på Kreta och i Mani (södra Peloponnesos).

Kythira, Kapsali, Foto: GNTO/K. Filippini

Se mer: Kythira och bröllop på Kythira 

Kea (aka Tzia) är en berömd och charmig kykladisk ö med gamla traditioner och intressant historia. Landskapet kommer att fånga din uppmärksamhet med sina gröna fält, höga kullar, vingårdar, olivlundar, raviner, vikar och avskilda stränder. Besök den största ekskogen i Kykladerna och håll utkik efter fågelfaunan.

Kea, foto: GNTO Archive

Se mer: Kea och bröllop på Kea.

Skyros ligger på den sydligaste ön i Sporaderna. Flera grekiska myter om legendariska hjältar som Lykomedes, Theseus, Akilles och Neoptolemus är knutna till ön Skyros. En mängd erövrare har lämnat spår efter sig under århundradena, vilket illustreras perfekt av öns traditioner, seder och arkitektur.

Skyros, foto: GNTO Archive

Skyros, foto: GNTO Archive

Se mer: Skyros

Hydra - Argosaroniska vikens härskarinna

En rik marin tradition och en kosmopolitisk atmosfär är de utmärkande dragen för Hydra - en populär ö i Argosaroniska viken - som varje år lockar många stjärnor och jetsetters från Grekland och andra länder. Detta var favoritresmålet och bostadsorten för målaren Nikos Hatzikyriakos-Ghika, Leonard Cohen och Henry Miller. Öns stora skönhet uppskattades också av kändisar som Maria Callas, Pablo Picasso och Sophia Loren.

Hydra, foto: GNTO Archive

Hydra, foto: GNTO/ Tsafos

Se mer: Hydra och bröllop i Hydra

Spetses - Känd som Isola di Spezie under venetianskt styre och Pityoussa (pinjeklädd) under antiken, ligger Spetses bara 54 nautiska mil från Aten. Med sin rika historia och kultur, museer, vackra stränder, kristallklart vatten och livliga nattliv är Spetses den perfekta platsen för en kort eller lång semester under hela året.

Spetses, foto: GNTO Archive

Se mer: Spetses  

Kimolos är en liten men vacker ö som ligger i den västra delen av Kykladerna bredvid Milos.  Ön har en vulkanisk jordmån och en unik mångfald av mineraler, och namnet kommer från dess förflutna med kritbrytning (kimolia betyder krita på grekiska). Ön är känd för sina fantastiska sand- och klapperstensstränder och vikar. Det finns en tydlig likhet med resten av de cykladiska öarna; vita hus och kullerstensbelagda stengränder, hisnande stränder, en Chora-by och gästvänlig lokalbefolkning!

Kimolos, foto: GNTO Archive

Se mer: Kimolos 

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!