PROMOTION

Jakobleden i Rioja – en upplevelse för kropp och själ, året runt

Nov 15, 2023

Camino de Santiago, eller Jakobleden som den kallas på svenska, är en av världens äldsta leder.
 

Och allmänt ansedd som en av de mest legendariska pilgrimslederna i världen. En del av den passerar La Rioja.

Enligt legenden är det upptäckten av aposteln Jakobs grav på tidigt 800-tal som ledde till grundandet av Santiago de Compostela, Galiciens huvudstad i närheten av spanska Atlantkusten i nordväst. Leden invigdes av biskop Gottskalk av Le Puy år 950.

Ihop med Jerusalem och Rom blev staden snabbt helig, och en viktig vallfartsort för pilgrimer. Med tiden banade det väg för Jakobsleden. Varje år strömmar tusentals vallfärdare hit från hela världen hit, med den otroliga katedralen som slutmål.

Foto: Unsplash / Max Kukurudziak.

Innan dess har dock ett kulturellt, spirituellt och, inte minst, fysiskt äventyr ägt rum. Det finns många sträckor att välja mellan, och de går att vandra året runt.

Maj-oktober är de mest populära månaderna – varför många faktiskt väljer att gå på vintern. Det kan finnas snö och vara lite mer utmanande, men det är också precis det som kan göra det extra magiskt så länge du är rätt förberedd.

Foto: Unsplash / Jorge Luis Ojeda Flota.

Den mest populära är Camino Francés som löper från Saint Jean de Pont i Frankrike och kräver ungefär 35 dagar från början till slut.

Ungefär i mitten av de dagarna passeras La Rioja.

Foto: Unsplash.
 

Fem mil av regionala måsten

Jakobsleden i La Rioja slingrar sig genom Ebrodalens vackra landskap, genom vingårdar, små byar och odlade fält som ser ut att bölja in i oändligheten.

Regionens ytterst goda vinrykte kan delvis spåras till medeltida pilgrimer. Vilka, efter att ha korsat La Rioja på sin väg mot Santiago de Compostela, förde med sig positiva berättelser om de fantastiska druvdrycker de erfarit just här.

Foto: Unsplash / Andrea Huls Pareja.
 

Först ut är Logroño

Först passear du La Riojas huvudstad, Logroño. Minnesvärda måltider garanteras utmed Calle del Laurel, gatan som tack vare sina många krogar och barer kallas för ”pintxoskorridoren”.

Missa heller inte grönområdet Espolón och stadens imponerande arkitektur som verkligen kommer till uttryck i form av katedralen Santa María de la Redonda och stenbron Puenta de Piedra.

Foto: Gurrea.
 

Vidare till Navarrete

Jakobsleden går rakt genom historiska Navarrete som förr var särskilt berömt för sin keramiktillverkning. Många av producenterna må ha förlorat sin arvsstämpel men det gör dem inte mindre autentiska och spännande att besöka, bland annat Haro och Logroño Cameros.

De äldsta kvarteren, kyrkan Santa María de la Asunción och kvarlevorna av det gamla hospitalet är också värda besök.

Foto: Dietmar Giljohann.
 

Därefter till Nájera

Eftersom Nájera kan spåra sina rötter till förromersk tid är det minst sagt en fascinerande plats.

På din agenda när du passerar samhället bör absolut 1000-talsklostret Santa María la Real, 1500-talsklostret Santa Elena och ruinerna efter Alcázar, en morisk borg, finnas.

Foto: La Rioja Turismo.
 

Efter detta till Santo Domingo de la Calzada

Ända sedan 1000-talet har vallfärdare, när de passerar muromgärdade Santo Domingo de la Calzada, haft katedralen med samma namn som tydligt lokalt mål.

Här finns även ett före detta sjukhus för pilgrimer som i dag är omvandlat till ett fyrstjärnigt hotell i regi av kedjan Parador.

Foto: Minube.
 

Sist ut är Monasterio de San Millán de la Cogolla

Den sista etappen av Camino Francés väg genom La Rioja, innebär besök vid klostret San Millán de la Cogolla. Namnet är dock vid första intryck lite missvisande, det är nämligen rätteligen två kloster: Suso och Yuso.

Klosterkomplexet har varit världsarvslistat sedan 1997 eftersom det anses vara det spanska språkets vagga. Här finns ”glosas emilianenses", de äldsta kända texterna skrivna på kastiliansk spanska.

Tre andra vandringsleder i La Rioja

För nybörjaren: Cueva del Pucherillo y Peña Escalera

Cirkulär led i Villalba de Rioja. Cirka 5,5 kilometer, tar cirka 1 timme och 40 minuter att gå.

För den medelvana: Via Verde Cidacos por Arnedillo

Cirkulär led via de historiskt spännande grottorna Cuevas del Ajedrezado. Knappt 15 kilometer, tar drygt 4 timmar att gå.

För den avancerade: GR-93

Cirkulär led genom bergslandskap som kräver att du är säker på foten. Knappt 17 kilometer, tar knappt 6 timmar att gå.

Foto: Shenbe.

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!