Upptäck 5 kulturpärlor i Centraleuropa – bästa tipsen

Upptäck 5 kulturpärlor i Centraleuropa – bästa tipsen

Prag, Krakow, Budapest, Bratislava, Brno… I Centraleuropa ligger ett pärlband av städer som dignar av historia, kultur, trendiga och klassiska caféer, toppat med gastronomiska upplevelser. Alla unika på sitt sätt – och tack vare bra tågförbindelser kan du enkelt utforska flera av dem under en och samma resa.

1. Prags hetaste kvarter

Prag förtrollar sina besökare med vackra vyer längs floden Moldau och romantiska promenader genom de historiska stadskvarteren. Men om du törstar efter modern konst, design, trendiga caféer och spännande gastronomiska upplevelser, är det dags att upptäcka den tjeckiska huvudstadens hetaste stadsdelar. Besök hipsterkvarteret Letná, där det unga Prag samlas på trendiga barer och små restauranger. I lummiga Vinohrady möts du av pastellfärgade art déco-byggnader, internationella restauranger och en myllrande utomhusmarknad, medan det forna industriområdet Karlín är numera de mest omtalade jaktmarkerna för foodies.

2. Charm och cocktailbarer i Brno

Charmiga Brno i södra Tjeckien - längs järnvägen mellan Prag och Budapest - är känd för historia, modern arkitektur och nattlivet på coola, originella cocktailbarer. Tre måsten är den världsarvsskyddade funkisvillan Villa Tugendhat, Europas näststörsta ossarium (ett benhus med ben från 50 000 människor) samt St Pauls och St Peters katedral, som räddade staden från den svenska armén under det 30-åriga kriget.

3. Det goda livet i och runt Budapest

 I Ungerns världsarvsklassade och historiemättade huvudstad Budapest njuter du det goda livet. Du tar del av kulturen, den blomstrande matscenen och låter kropp och själ återhämta sig på Széchenyi eller något annat av de andra klassiska termalbaden. Men Budapest är också en perfekt utgångspunkt för njutningsfulla dagsutflykter. En båtfärd på Donau är ett måste - och bara en halvtimmes bilfärd från Budapest ligger byn Etyek omgiven av rustika vingårdar. Fyra gånger om året står vindistriktet värd för vin- och matfestivalen Etyek Picnic, som erbjuder goda viner, utsökta delikatesser och gastropromenad. I staden Gödöllö, 45 minuter från Budapest, är det lätt att tillbringa en hel dag bland de historiska byggnaderna inklusive Gödöllös ståtliga slott, Ungerns Versailles.

4. Medeltidspärlan Krakow – vandra genom historien och trendiga kvarter

Krakow är staden där Polens kungar levt och verkat genom historien (här finns mer än 3000 historiska monument!), men som förvandlats till en dynamisk metropol för kultur och konst. Den är perfekt att utforska till fots. Vandringen börjar i Gamla stan, den UNESCO-märkta stadskärnan. Det stora marknadstorget är Europas största medeltida torg och här finns stadens mest berömda landmärken, som Mariakyrkan och Tyghallen, 1600-talsmarknaden där det fortfarande görs kommers. Strax bortom Gamla stan börjar Kazimierz, Krakows historiska judiska kvarter med en lång och ofta mörk historia. Men för dagens krakowbor och turister är stadsdelen synonymt med spännande vintagebutiker, indiegallerier, och barer – från hippa cocktail-hak till shabby chic-ställen. Från Krakow tar du dig lätt till andra upplevelser i Malopolskie-regionen: saltgruvan i Wieliczka, Ojców nationalpark och skidorten Zakopane vid Tatrabergens fot.

5. Njut av historia och mysiga caféer i pittoreska Bratislava

Slovakiens huvudstad Bratislava bär smeknamnet Skönheten vid Donau och ligger strategiskt för turister som utforskar Europas hjärta, längs järnvägen mellan Prag och Budapest. I dag är det centrum för Centraleuropas mest dynamiska region. Bratislava är en av världens yngsta huvudstäder (1993), men dess historia är lång och rik. Staden var kröningsplats för 18 kungar och drottningar under det österrikisk-ungerska kejsardömet. Den mest lockande delen av Bratislava är Gamla stan med smala gränder och imponerande historiska monument. Men stadskärnan rymmer också gömda pärlor, oräkneliga mysiga caféer och excellenta restauranger som erbjuder kulinariska upplevelser utöver det vanliga. Året runt arrangeras många evenemang inom kultur, sport och gastronomi som ytterligare förhöjer upplevelsen