Bäst i världen – Mattias Klum
Foto: Samuel Svensäter
Intervju

Bäst i världen – Mattias Klum

Som 23-åring blev han värvad till National Geographic och har sedan dess rest världen runt som fotograf och filmare. Här är Mattias Klum bästa… 

Text: Linda Larsson 

…strand? 

Raja Ampat – husrevet precis utanför bjuder på ett sensationellt rikt liv. Har du tur ser du den märkliga Wobbegonghajen simma förbi. Här finns över 700 revbyggande koraller. 

…ö?  

Borneo. Jag kom dit redan 1988 och blev förälskad direkt. Jag har tillbringat väldigt mycket tid där så en del av mitt hjärta kommer alltid att finnas kvar på Borneo. Här finns världens äldsta regnskog med en fantastisk artrikedom. 

…regnskog? 

Atlantregnskogen i Brasilien. Här finns en speciell artrikedom med kolibrier, tukaner, sengångare och små pilgiftsgrodor. Sen är det något med ljuden.  

 …berg? 

Landmannalaugar på Island. Ett orimligt vackert bergslandskap med en sån geologisk diversitet – sagolikt vackert! 

…naturupplevelse? 

Jag har fått resa så mycket och allt har sin tjusning. Men att få se förändringarna i naturen under alla säsonger här i Sverige är magiskt. Jag tror man måste akta sig när man reser mycket så att man inte blir blasé, det gäller att öppna sina sinnen. Ett fruset eklöv kan i sig vara otroligt vackert. 

  …kafé? 

Güntherska i Uppsala. Det har trevlig stämning och en grymt bra konditor. Här är allt bra, från bryggkaffet till hiskeligt goda bakverk. 

Östra Ågatan 31, Uppsala 

guntherska.se 

…restaurang? 

Don Lisander i Milano. Personalen är gullig och trevlig, och de gör en exceptionellt god risotto milanese. 

Via Alessandro Manzoni, 12/A, Milano 

ristorantedonlisander.com 

 …butik? 

Jag är ingen konsumtionsmänniska så jag har ingen favoritbutik. Men jag gillar gårdsbutiker när det kommer till var jag handlar mat och dryck. I Skåne finns många bra. 

…fototips? 

Lekfullhet kommer du långt med. Men sen vill jag slå ett slag för fotoalbumet – gör något av dina bilder. Med allt bättre teknik är annars risken att minnen slarvas bort när vi byter ut datorer och telefoner. 

  .…land? 

Italien har allt – goda viner, goda tomater, jag har många vänner där, musikkulturen är bra, där är rätt crazy och allt känns dynamiskt. Visst kan man reta sig ibland när man är där men så är det väl med alla kärlekar?  

 …hotell? 

Lediga rum & priser

St James i Paris. Bohemiskt och prisvärt! När du går in på hotellet är det som att komma in i en annan värld där varje rum har sin egna prägel. Dessutom var det på det hotellet jag och min flickvän Iris förlovade oss så därför är det extra kärt.   

43 Avenue Bugeaud, Paris 

saint-james-paris.com 

 …resort? 

Mombo Camp i Botswana – en enastående tältresort med helt fantastiskt läckra miljöer där du kan se både leoparder och vildhundar. 
Moremi Game Reserve, Botswana 

mombo.co.uk 

…stad? 

Rio – på grund av havet, värmen och samban. Hela staden har en sensuell och intellektuell aura över sig. Rio är så mycket mer än bara favelas, fattigdom och fotboll.  

 …packtips? 

Packa inte saker du inte behöver. Tänk på att du ofta kan köpa saker på plats – bara för att du åker till andra sidan jorden behöver du inte packa som att du ska till Mars. 

 …övrigt tips? 

Ta inte bara foton när du är ute – spela in ljuden också. Att komma hem och spela upp ett böneupprop, när flodhästar bökar runt i ett floddelta eller fåglar som kvittrar i regnskogen – det är häftigt. 

 …museum? 

Egyptiska museet i Kairo, att se faraonerna är häftigt. En tidsresa till en obegriplig tid – att de faktiskt lyckades skapa det de gjorde, vilken skicklighet.  

…restips? 

Res ansvarsfullt med arrangörer som bryr sig om vår värld. Människor kommer alltid att fortsätta att resa och det är på så vis vi lär oss om vår omvärld och får förståelse för våra likheter och olikheter. Men samtidigt sätter vi en press på världen och därför gäller det att resa så förståndigt som möjligt. 

Publicerad: 2019-07-18