Belgien

Musée Du Slip i Bryssel

Ett helt museum i Bryssel har tillägnats underkläder av den Belgiska konstnären Jan Bucquoy. De flesta underkläderna på Musée Du Slip tillhör belgiska skådespelare, politiker och andra offentliga personer och syftet med Bacquoys uttryck är att riva ner barriärer och visa att vi alla är likadana innanför kläderna.

– Om du är rädd för en person, tänk dig då denne i trosor eller kalsonger säger konstnären och menar att andra världskriget hade kunnat undvikas om man hade porträtterat Hitler i bara underkläder

Nu ställer han alltså ut alla de underkläder han samlat på sig genom åren. Bland annat ett par kalsonger från franske presidenten Nicolas Sarkozy. För att kvala in på museet ska plagget dock vara använt minst en gång.

Underklädessamlingen kompletteras med kända personers porträtt tillsammans med trosor eller kalsonger som inte är deras egna.Här finns bland annat Warhols avbildning av Margret Tatcher med ett par blommiga underbyxor på huvudet.

Jan Bucquoy vill skapa konst genom att placera ordinära ting i andra miljöer för att ge perspektiv och det lär han göra med sin utställning. I höst flyttar delar av den till Paris och till dess vill Bucquoy få tag på Carla Brunis trosor. Han erkänner dock att Påvens kalsonger vore det ultimata plagget.

Musee du Slip
Rue des Eperonniers 52, Bryssel, Belgien

Hotell i Bryssel

Publicerad: 2009-08-11