Bröllopsboom efter pandemin: Fördubblade kostnader på svensexor och möhippor senaste deceniet
Nyhet

Bröllopsboom efter pandemin: Fördubblade kostnader på svensexor och möhippor senaste deceniet

Under det senaste decenniet har den genomsnittliga kostnaden för svensexor och möhippor mer än fördubblats. Enligt Hotels.com spenderar svenskar i genomsnitt 4705 SEK när de deltar på en svensexa eller möhippa. 

Enligt en undersökning från Hotels är 2022 året där man tar i kapp för förlorad tid! Det är ingen överraskning att resenärer på grund av pandemin blivit tvungna att boka om en svensexa eller möhippa. I år använder därför resenärer fler semesterdagar och spenderar mer pengar än tidigare för att fira en väns sista tid som ogift. 2022 är verkligen året för påkostade möhippor och svensexor. Undersökningen visade att den genomsnittliga kostnaden för en svensexa/möhippa nu kostar hela 4705 SEK, en ökning på hela 120 %, jämfört med 2138 SEK år 2012.

Nästan 56 % av de tillfrågade i undersökningen tror att firanden inför bröllopen blivit alltmer påkostade för att människor önskar att ta igen förlorad tid efter pandemin. Orsaken till att vi nu spenderar mer tror 39% av resenärerna är för att svenskarna har sparat pengar under pandemin och har därmed större budget att spendera på speciella tillfällen. Se till att packa badkläder, eftersom data från Hotels visar att tillgång till pool är den mest populära bekvämligheten för gruppresor i år, jämfört med tidigare år då gratis frukost toppat listan.

- Innan pandemin sa de flesta (19 %) att de inte tog ledigt från jobbet för att delta i en möhippa eller svensexa. När de fick frågan hur många dagar ledigt de skulle ta var det mest populära svaret 4 dagar (20%). Det är tydligt att
svenskars möhippor och svensexor blir större än tidigare samt att människor är beredd att ta mer ledigt och spendera mer pengar, säger Emma Tagg, talesperson från Hotels.

Hotels undersökning avslöjade att vissa föredrar ett kombinerat firande med båda könen. Nästan 8 av 10 resenärer (79%) har varit på en möhippa eller svensexa med både män och kvinnor. Hela 81% av svenskarna svarar också att de deltagit i ett firande där paret valt att ha en gemensam fest. För många svenskar kommer semesterdagarna 2022 att användas för vänners bröllopsfiranden. Nästan en tiondel av de som har en svensexa och möhippa planerad beräknar att de behöver ansöka om en hel veckas ledighet, medan 47% sa att de önskar att de inte behövde ta så mycket tid ledigt för att delta i andras firanden.

Kostnaden för möhippor och svensexor gör att många faktiskt ångrar sitt deltagande. Hela 26% av resenärerna menar att de ångrar sitt deltagande till följd av att de spenderat för mycket pengar, medan 32% ansåg att festen drog ut på tiden. Det är inte helt ovanligt att vakna upp med en känsla av ångest dagen efter, en femtedel (21%) säger att de inte har betett sig på en svensexa eller möhippa, och 25% säger att hela firandet var en mardröm.

Av de tillfrågade svarade 50% i undersökningen att svensexor och möhippor påverkar deras ekonomi negativt, samtidigt som 49% erkänner att de vill att nära och kära ska anordna en oförglömlig och påkostad upplevelse när det väl är deras tur att firas. Innan pandemin toppade svenska städer listan för svensexor eller möhippor, med Stockholm och Göteborg i topp. I år sjönk Stockholm ned till en 4:e plats på listan, där Miami, Manchester och New York i stället tog plats.

Men om man skulle bortse helt från prislappen, är svenskarnas topp tio drömdestinationer för en möhippa/svensexa:
1. Las Vegas
2. Newcastle
3. Marbella
4. Brighton
5. New York
6. Amsterdam
7. Miami
8. Manchester
9. London
10. Tokyo

Publicerad: 2022-05-09