Costa Rica: Den rika kusten i Costa Rica
Costa Rica

Den rika kusten i Costa Rica

Den som letar efter kombinationen härligt bohemisk strandstad, bra klimat och fantastisk natur bör bege sig till Malpais på Nicoyahalvön i nordvästra Costa Rica. Gärna med en surfbräda under armen. RES ger dig alla tips du behöver inför din resa till paradiset Costa Rica.

Text & foto: Erik Zetterberg

Hotell i Mal Pais


Malpais

Ligger i Puntarenasprovinsen och är ursprungligen ett fiske- och bondesamhälle. Ihop med närliggande Santa Teresa utnämnt till en av världens tio vackraste stränder av Forbes Magazine. Numera finns här en hel del moderna och lyxiga hotell, och restauranger med all världens mat representerad.

Transport
Flyg till och från Costa Rica från Miami, Houston, New York och Madrid med American Airlines, Iberia, Delta och Continental. Från San José i Costa Rica tar du dig enklast och snabbast med litet propellerflygplan (Aerobell, www.aerobell.com) till närliggande Tambor, där taxi eller hotelltransport tar dig sista biten på en dryg halvtimme.


Det superhärliga poolområdet på Hotel Florblanca, endast ett par meter från stranden.

Boende

Florblanca
Det är inte gratis med centralamerikanska mått mätt, tvärtom, men det är Malpais och sannolikt norra Costa Ricas mysigaste boutiqueresort. Här samsas Hollywoodkändisar och välbärgade surfare i tio väl tilltagna och hysteriskt mysiga privata hus, endast meter ifrån den vackra stranden. Bo i en egen liten strandvilla, byggd utan någon egentlig gräns mellan inne och ute – bara det väl tilltagna sovrummet går att stänga till helt. Hotellet fungerar också som en naturpark, med apor, leguaner och fantastiska fåglar som alla vistas helt naturligt i träden och naturen på området. Fantastisk service, restaurang och stämning. Ligger längst bort i delen som heter Santa Teresa, som bjuder på många mysiga restauranger. Villor från cirka 2 500 kronor. 
florblanca.com

Casa Chameleon
En bit upp på berget ovanför stranden i Malpais ligger Casa Chameleon, som erbjuder avskildhet och prisvärd lyx. Fyra villor finns till uthyrning, de flesta med privat pool och fin utsikt över stranden och havet nedanför. Villor från 1 800 kronor. 
Lediga rum & priser
 Prisvärd strandlyx: Moana Lodge
På Moana Lodge, i den ursprungliga och lite mindre utvecklade delen av Malpais, bor man i trevlig Afrikainspirerade stora rum och sviter. Personlig och mysig service, med ett sunt avstånd till krogarna och folklivet i El Carmen, den centrala delen av Malpaisområdet. Rum från cirka 600 kronor. 


Restauranger och barer 

Brisas del Mar
Högt upp på en brant kulle ligger Brisas del Mar, Malpais kanske bästa och mysigaste restaurang. Med underbar färskgrillad fisk, scampispett, mangobellini, otrolig utsikt och härlig stämning saknar man inget.

Koji
Costa Ricas kanske bästa sushi serveras på Koji, en liten bit ifrån stranden i Santa Teresa. Det är hit du går när bönrörorna börjar stå dig upp i halsen och det är dags för lite variation. Ganska dyrt, men väl värt det. Här får du sannolikt Costa Ricas färskaste sashimi.


Den härliga, inbjudande stranden längs med Malpais, Santa Teresa och Carmen, de tre orterna som utgör Malpaisområdet på Nicoyahalvön i nordvästra Costa Rica.

Tres Restaurant
Inte stans bästa läge, men tyske kocken Jan har ändå lyckats göra Tres till en av Malpais populäraste restauranger. Här kan du se ägarna från andra hotell och restauranger under lugnare dagar njuta av Jans nyttiga raw food.

Restaurante Azucar
Malpais och Santa Teresas bäst bevarade hemlighet vad gäller mat. Kubanske kocken Norbis bjuder på helt fantastiska såser, hamburgare och glass. Grillad fisk med avokadosås är ett måste. Ligger vid poolen på Frank’s Place.

Tabu
Det närmaste en nattklubb man kommer i den här delen av världen. En pålitlig bar som bjuder på större strandfester och barbecue några gånger i veckan. 

I Tenorio kryllar det av små Indiana Jones-hängbroar som tar en över de otaliga floder som korsar regnskogen.


Utflykter 

Tenorio National Park
Ett par, tre timmars bilresa österut inåt landet, mitt i djupaste regnskogen, ligger Tenorio, en fantastisk djurrik naturpark med ett av världens vackraste vattenfall, Celeste, längs med Rio Celeste. Flodens vatten är alldeles ljusturkost, det är nästan så att man tror att det är retuscherat så stark är färgen. I närheten finns varma källor där man kan bada. Bo på La Carolina Lodge, som drivs av ett otroligt hjälpsamt par ifrån Holland och South Carolina. För cirka 1 000 kronor per natt får man en enkel men mysig stuga för två med eget badrum, inklusive tre mål mat om dagen, guidade turer i regnskogen, och hästridning. Ligger mitt i djungeln vid en flod.

Montezuma
En timme bort med bil ligger den fina kuststaden Montezuma, dit många som inte surfar söker sig. Här finns många enkla men sköna hotell, restauranger och barer. Väl värt ett par timmars, eller dagars, besök.

 

 

 

Publicerad: 2012-08-16