Köpenhamn, Danmark: 5 vinbarer som du inte får missa i Köpenhamn
Handplockade tips

5 vinbarer som du inte får missa i Köpenhamn

Köpenhamn är ett av svenskarnas absoluta favoritresmål. En sprudlande promenadvänlig stad med vacker arkitektur, många gröna parker och alltid nära till vatten. Här bubblar också restaurangscenen. Det som förr bara var hem åt röd pölse, smörrebröd och storstark är numer en gastrodestination av rang. Allt fler vinbarer har blivit självklara stopp i utekvällen för köpenhamnarna. Gärna naturvin. Här följer fem vinbarer som både passar den naturvinsfrälsta och de som föredrar den gamla skolan. 

Kjær & Sommerfeldt

Kjær & Sommerfeldt, en av Danmarks äldsta vinhandlare, utökade sitt imperium 2017 och öppnade upp en mysig liten vinbar i vinbutikens tidigare rökrum. Butiken har huserat här sedan 1928 och vinbaren var en uppskattad utökning för de som gillar klassiska årgångsviner snarare än hippa naturviner. Här finns omkring 10-20 viner på glas, menyn byts ut varje vecka, eller så kan du köpa en vinflaska direkt från butiken och betala en extra avgift på 150 danska kronor. Utöver butiksvinerna finns också ett ex antal årgångsviner att välja bland i den så kallade skattkistan. Snacksa på gröna oliver och mandlar och njut av ett glas vin i anrika lokaler. 

hitta hit

Sabotøren

Till Sabotøren kommer naturvinshipstern och den som vill upptäcka en vinbar som inte finns högst upp i varje guidebok. Det lilla haket ligger lite undangömt i Nørrebro och har under sommartiden en mysig liten uteservering. I glasen serveras uteslutande biodynamiska viner och till det serveras ekologiska tapas. Här råder en väldigt avslappnad och opretentiös stämning.

Hitta hit

Ved Stranden 10

Ved Stranden 10 är en väletablerad vinbar i Köpenhamn som också öppnade tillhörande restaurang 2016. Här finns omkring 1500 viner från Europas kända och mindre kända vindistrikt, både klassiska och moderna viner. Något för alla helt enkelt. På vinlistan kan du endast skymta de viner som säljs på flaska, vill du dricka ett glas vin får du berätta om dina preferenser och hoppas på det bästa.

Hitta hit

Den Vandrette

En vinbar med fokus på naturliga, biodynamiska och ekologiska viner. Givetvis går det även att köpa med sig en pava eller två hem. Bakom stället står en vinimportfirma som har stans allra finaste krogar som kunder. Här jobbar sommelierer med örnkoll som lätt matchar gästens preferenser, och dessutom håller maten i smårättsform hög standard. 

Hitta hit

Almanak

Almanak är egentligen en exklusiv restaurang som bland annat serverar moderna danska smörrebröd. Hit tycker vi att du ska gå för en trevlig vinlunch. Det finns alltid en säsongsbaserad lunchrätt och en skaldjurstallrik att dela på två samt de innovativa smörrebröden. Vinlistan innehåller både ett brett urval av vin på glas samt champagne och årgångsviner från vinkällaren. Almanak ligger vid stadens hamn och får du bord på terrassen har du en vacker utsikt mot kanalen.

Hitta hit

Läs yttreligare 81 handplockade tips till Köpenhamn här.

Publicerad: 2021-08-10