Köpenhamn, Danmark: 6 tips du inte får missa i Köpenhamn
Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Miniguide

6 tips du inte får missa i Köpenhamn

Köpenhamn är ett av svenskarnas absoluta favoritresmål. En sprudlande promenadvänlig stad med vacker arkitektur, många gröna parker och alltid nära till vatten. 

Tex: Anna Norström

Lediga hotellrum & priser i Köpenhamn

Foto: Lisbeth Michelsen

Axel Guldsmeden 

På kort promenadavstånd från Kødbyen och centralstationen ligger ekohotellet Guldsmeden med balinesisk inredning. Här är allt medvetet utvalt – från badrumstvålar till läsken i minibaren. Rummens inredning varierar, i något kan badkaret ha fått en central plats vid sängens fotända. Det finns både lånecyklar och en stor korg med gratis äpplen till hotellets gästers förfogande. Det går även att hitta till ytterligare fyra Guldsmeden-hotell i stan, också de med ekoprofil.

Helgolandsgade 11

Lediga rum & priser

Hotel Danmark 

Ett av stans nyaste lyxhotell stavas Hotel Danmark och öppnade i maj 2017. Här finns både takterrass och en lummig innergård. Läget är mitt i smeten, nära både Nationalmuseum och Tivoli. Varje dag bjuder hotellet dessutom sina gäster på ”wine hour”, då det dukas upp med gratis vin för de som bor här.

Vester Voldgade 89

Lediga rum & priser

Kødbyen 

Det här har blivit ett av Köpenhamns viktigaste landmärken. Kødbyen, som ofta jämförs med Meatpacking District i New York, har snabbt vuxit till ett restaurangtätt område med mycket liv och rörelse. Härinne ligger numer ikoniska krogar som Fiskebar och Paté Paté, några av de tidigaste att öppna, och nyare ställen som taquerian Hija de Sanchez. Här är det som upplagt för en krogrunda och den stökiga nattklubben Bakken håller öppet till sent på helgerna för den som vägrar sig hemgång. Sommartid dras en populär matmarknad igång härinne på lördagar och söndagar. Området förvandlas till en enda stor gatufest. 

koedbyensmadogmarked.dk

Foto: Christian Alsing

Amager Strandpark 

När det blir hett nog inne i city så är det som tur är nära till två kilometer strand. Här går det att doppa tårna, eller dyka i för några ordentliga simtag, med utsikt mot Sverige och Öresundsbron. Strandparken invigdes 2005 och är en utbyggnad av en gammal befintlig strandremsa som nu blivit uppdaterad med hjälp av en konstgjord ö och tillhörande lagun. Men inte bara solbadare kommer hit, området lockar till sig alla möjliga sportutövare – så som kanotister och rullskridskoåkare. 

Amager Strand Promenaden 1

Normann Copenhagen 

Från den kända Y-stolen till Stelton-kannan. Dansk design brukar rankas högt när det kommer till inredning. Stans mesta ögonbrynshöjare i sammanhanget är jättebutiken Normann Copenhagen. Inuti det som förr var en gammal bio i Østerbro ryms nu 1 700 kvadratmeter design. Ställets rymd bygger på känslan att det här är en utställning snarare än en butik. Och New York Times listade härom året Normann Copenhagen som en av Europas bästa shoppingupplevelser.

Østerbrogade 70

normann-copenhagen.com

 

B&W Loppemarknad 

En av stans mest välbesökta inomhusloppisar är B&W på Holmen, en egen ö och ett område på uppgång. Priserna är relativt låga, även om vissa dyrgripar också säljes – och utbudet hisnande. Här finns möbler, lampor, krimskrams och danska designprylar från 1940-talet och framåt. Men det gäller att tajma rätt, det är bara öppet lördag och söndag mellan 10.00-16.00 på jämna veckor. 

Refshalevej 171

Lediga hotellrum & priser i Köpenhamn

Vår stora reseguide till Köpehman hittar du HÄR – den oumbärliga guiden för din nästa weekendresa.

 

Publicerad: 2018-09-11