Köpenhamn, Danmark: Turisterna tillbaka i Köpenhamn
Nyhet

Turisterna tillbaka i Köpenhamn

Storstäderna har haft det tufft i återhämtningen efter pandemin. Men kanske vänder det nu. Köpenhamn ser fram emot bästa påsken sedan 2019.

Text: Janne Sundling

Sommaren 2021 började turistbranschen se en ljusning. Men storstäderna låg fortfarande på låga nivåer. Nu tycks trenden ha brut,it, och Köpenhamn ser påsken an med tillförsikt.
Svenskar, tyskar och norrmän vänder tillbaka till den danska huvudstaden efter ett kraftigt besökstapp från utländska turister under coronapandemin, rapporterar Danmarks Radio.

Redan i mars var 50 procent av hotellrummen uppbokade, mot 10 procent uppbokade under samma månad förra året, visar siffror från Dansk Erhverv. De två största hotellkedjorna, Scandic och Arp-Hansen, meddelar att det är den bästa påsken sett till antalet bokningar sedan pandemin startade.
– Det är inte densamma som året före corona, under 2019, men det är en rimlig efterfrågan, säger Birthe Becker, koncerndirektör hos Arp-Hansen, med över 5 000 hotellrum i Köpenhamn.
Även till Helsingör har turisterna återvänt och en stor del av dem är svenskar som besöker staden över en dag. Hotellen i Helsingör uppger att trycket på bokningar är stort och även inom handeln märks ökningen. 

I fredags återöppnade också Tivoli för säsongen och den 21 maj ska där firas drottning Margrethes 50 år på tronen. Tivoli blir också platsen för lagpresentationen inför Tour de France-starten i Köpenhamn den 1 juli. 

 

Publicerad: 2022-05-10