Efter pandemin: Äventyrsresor lockar svenskarna igen
Nyhet

Efter pandemin: Äventyrsresor lockar svenskarna igen

Efter två år med begränsat resande har törsten efter nya och spännande resor aldrig varit högre. Men i år räcker det inte att enbart gå till den närmsta badorten för den obligatoriska Instagram-bilden. Åtminstone inte enligt en ny undersökning från Hotels.com som visar att över hälften (51%) av svenskarna har en ökad aptit för äventyr efter pandemin.

Den glamorösa äventyraren 

För inte så länge sedan var äventyrssemestrar främst för dem allra tuffaste, med veckolånga vandringar utan tillgång till dusch och sovandes på ett tunt liggunderlag. Efter pandemin verkar det däremot som att allt fler är sugna att ge sig ut på den här typen av semester, data visar att mer än var tredje (35%) svensk är mer benägen att åka på äventyrssemester i år jämfört med tidigare år. Men trots att de vill ha en semester som får fart på adrenalinet, vill svenskarna inte kompromissa med komforten. Hela 76 % säger att de gillar att utforska och vara äventyrliga men att de mycket hellre vill sova i en riktig säng i slutet av dagen.

De kräsna äventyrarna/camparna har även sagt att tillgång till en toalett (59 %), rent vatten (53 %) och en bekväm säng (50 %) är de viktigaste bekvämligheterna för äventyrsresor. Välkommen till den glamorösa äventyrarens år!

– Det finns många anledningar till att åka på en äventyrsresa, oavsett om du är ett erfaret proffs eller en nybörjare, finns det något för alla. Eftersom en av fyra (28%) säger att de inte varit på en äventyrssemester men gärna skulle åka på en och nästan hälften (45 %) som varit på en är desperata att åka igen, kan vi vänta oss rekordmånga äventyrsresor i år. Oavsett om du älskar att känna adrenalinet flöda, eller om du vill pröva dig fram sakta men
säkert, så kan Hotels.com hjälpa dig hitta just det, säger Emma Tagg, talesperson för Hotels.com. 

Den ökade aptiten för äventyrsresor är tydlig även på Hotels.coms hemsida. Det har skett en stor ökning av nordiska sökningar efter mer ovanliga typer av utomhusfastigheter**, inklusive husbåtar (80 %), campingplatser (64 %) och vandrarhem (40,5 %).

Upp och hoppa
Två år av begränsad rörelse har gjort den resande själen redo och sugen på äventyr. Därför kommer det kanske inte som en överraskning att det äventyr som svenskarna helst vill åka
på är en vandringsresa (36 %), följt av en safariutflykt (34 %) och dykning/snorkling (26 %) framför skidåkning eller snowboard (23%).

Alla förtjänar ett bra äventyr, oavsett om det är bergsvandring, motorsport eller en klättringsexpedition. Frågar man svenskarna är det bästa med att åka på äventyrsresa den friska luften och att vara utomhus (50 %), att vara aktiv (49 %), och se något nytt varje dag (47 %). 44 % gillar också att de får utmana sig själva.

Publicerad: 2022-08-25