Tallink Silja fortsätter att satsa på gourmetmat ombord på sina fartyg. För första gången står en estländsk kock bakom menyn.

Konceptet Menu Nordic har skapats av välrenommerade Peeter Pihel, som bland annat har ett förflutet på hyllade restaurangen Fäviken Magasinet i Sverige. Menyn han har skapat är en modernisering av traditionella estniska recept, med noga utvala ingredienser och maträtter han anser vara typiska för den estniska matkulturen, som matlagningstekniker som varierar från salthärdning till rökning och matlagning i hö.

– De ingredienser och smakkombinationer som jag har använt i den här menyn är alla mycket enkla. Syftet är att lyfta fram varje speciell ingrediens på egen hand utan att trängas med alltför många andra smaker. Därför är min matlagningsstil baserad på att endast ha max tre till fem olika element på tallriken, säger Peeter Pihel.

Vegetarianer och veganer behöver inte misströsta, Peeter Pihel har tagit fram en variant även för de som inte äter kött. Fiskälskare lär bli extra glada, de flesta rätterna i den ordinarie menyn är baserade på just detta protein – torskkinden är en rätt som når oanade höjder.

Menu Nordic by Peeter Pihel kommer att finnas tillgänglig under hösten och vintern på utvalda restauranger, ombord på Tallink och Silja Lines fartyg som trafikerar rutterna, Stockholm – Tallinn och Stockholm – Helsingfors.

En femrätters Menu Nordic kostar 1 180 kronor.