Finland: Restauranger du inte vill missa i Helsingfors
Restauranger

Restauranger du inte vill missa i Helsingfors

Helsingfors är den perfekta weekendstaden. Helsingfors är nära. En dröm för designers. Och för foodies som vill äta gött.

Lediga rum & priser i Helsingfors

Ateljé Finne

Antto Melasniemi spelade keyboard i det finska hårdrocksbandet HIM på 1990--talet, men sadlade sedan om till krögare. I dag driver han två krogar i Helsingfors, Kuurna och Ateljé Finne. På Ateljé Finne serverar han global finsk comfort food, rätter som balanserar inhemsk tradition med internationella influenser: blodpudding med äppel- och sellerisallad, spelt- och shiitakesoppa, fiskqueneller med svartrötter, fjällröding med ingefärsmarinerade grönsaker, bräserad grisnacke med linser och citronkaka med timjanglass. Vinlistan är inte jättetjock, men välkomponerad med inte alltför dyra buteljer från pålitliga producenter: vitt från norditalienska Pieropan, franska Fèvre och nyzeeländska Cloudy Bay, rött från franska Alain Graillot, amerikanska Ridge och italienska Foradori, och mumsigt sött starkvin från sydfranska Mas Amiel. Restaurangen är inrymd i den finska skulptören Gunnar Finnes före detta -ateljé. Kreativiteten sitter kvar i de vitmålade väggarna, och lockar en avslappnad publik, ofta från konst-, design- eller medie-branschen.

Arkadiagatan 14
 
Juuri

Juuri

Ravintola Juuri har blivit ett populärt ställe att inta sapas – autentiska finska smårätter – på. Färska ingredienser står till grund för hembakt bröd med morotssmör, den något underliga rätten ”äggost” och finska kåldolmar. Det är tillbaka till rötterna (juuri betyder just rötter på finska) där matlagning ses som ett riktigt hantverk.

Högbergsgatan 27, Helsingfors
+358 9 635732
http://www.juuri.fi/
 
Restaurant & Bar Grotesk

Grotesk

Inhyst i den byggnad där Helsingfors dagstidning tidigare höll till, ligger Grotesk. Restaurangen har fått sitt namn efter typsnittet med samma namn, och är absolut ingen reflektion av varken maten eller atmosfären på stället. De välkända kockarna Teemu Aura och Tommi Tuominen trollar fram de fantastiska, prisvärda rätterna i en av stadens mest surrealistiskt inredda restauranger. Baren är också värd ett besök.

Ludvigsgatan 10, Helsingfors
+358 10 4702100
 
Sandro Kallio

Sandro Kallio

Kul, nytänkande, hipp krog i Kallioområdet. Sandro har frukost, lunch och middag med nordafrikansk inriktning, och bra brunch på helgerna.
Tredje linjen 17, Helsingfors
+358 9 61285151
http://www.sandro.fi/
 
Nokka

Nokka

Restaurang Nokka är ytterligare en representant av det etablissemang som stöder lokalt odlade, organiska grödor, och menyn baseras helt på vad som finns tillgängligt för säsongen. Krogen har en vacker utsikt över havet, och ligger i en rödteglad lagerlokal med gigantiska träbjälkar i taket. Hemtrevligt och gott.

Kanalkajen 7f
Publicerad: 2018-07-26